Μελέτη δίνει το «πράσινο φως» στις προσεκτικά διαμορφωμένες χορτοφαγικές διατροφές για σκύλους



Ακούστε το άρθρο στο Spotify:



Στη σημερινή αγορά τροφών για κατοικίδια ζώα, υπάρχουν προϊόντα που ταιριάζουν σχεδόν σε κάθε τρόπο ζωής, σύστημα αξιών και τιμή, ανάλογα με το τι αναζητά ο κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου, κι από αυτά δεν λείπουν οι vegan τροφές.

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις δείχνει ότι τουλάχιστον δύο ανθρώπινης ποιότητας (human-grade), ελαφρώς μαγειρεμένες vegan τροφές παρέχουν επαρκή θρεπτικά συστατικά στους σκύλους. Αν απορείτε με τον όρο «ανθρώπινης ποιότητας», αναφέρεται στην ποιότητα του τελικού προϊόντος και συναντάται συνήθως σε ένα προϊόν που είναι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, κατάλληλο και εγκεκριμένο για κατανάλωση από άνθρωπο. Πρακτικά, δείχνει ότι ένα προϊόν πληροί συγκεκριμένους κανονισμούς παραγωγής και συσκευασίας και ότι όλα τα συστατικά που περιέχει θεωρούνται βρώσιμα και για έναν άνθρωπο, ακόμη κι αν ο όρος αναγράφεται πάνω σε τροφή που προορίζεται για κατοικίδια.

«Οι τάσεις των vegan διατροφών και των διατροφών με τροφές που χαρακτηρίζονται ως ανθρώπινης ποιότητας αυξάνονται για τους σκύλους. Επειδή οι άνθρωποι ταΐζουν με αυτές τις τροφές τα κατοικίδιά τους, είναι σημαντικό να ελέγχονται όπως όλες οι άλλες τροφές για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλείς,”πλήρεις και ισορροπημένες”», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης Κέλι Σουάνσον, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών των Ζώων, μέρος του Κολλεγίου Γεωργικών, Καταναλωτικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.


Πώς διεξήχθη η έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνας, η ομάδα του καθηγητή εξέτασε δύο vegan διατροφικές φόρμουλες ανθρώπινης ποιότητας (με και χωρίς συστατικά προερχόμενα από δημητριακά) από την εταιρεία “Bramble” και από μια άλλη γνωστή εταιρεία σκυλοτροφών που έχουν ως βάση το κοτόπουλο. Τάισαν με τις τροφές αυτές Μπίγκλ για τρεις εβδομάδες και εν συνεχεία έλαβαν δείγματα αίματος από τους σκύλους, εξέτασαν την ποιότητα των κοπράνων, καθώς και το μικροβίωμά τους. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν στο “Journal of Animal Science”.

Επιπλέον, η ομάδα ανέλυσε και τις ίδιες τις τροφές. Οι χορτοφαγικές διατροφές είχαν συνταχθεί από κτηνίατρο-διατροφολόγο και περιείχαν ολόκληρες τροφές όπως φακές, ρεβίθια, γλυκοπατάτες, κολοκύθια, μήλα, βατόμουρα, μπιζέλια και καρότα. Τόσο οι χορτοφαγικές τροφές όσο και εκείνες με βάση το κοτόπουλο, πληρούσαν τα πρότυπα που έχει θέσει η Ένωση Αμερικανών Αξιωματούχων Ελέγχου Ζωοτροφών (AAFCO) για μια «πλήρη και ισορροπημένη» διατροφή.

«Ένα πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι τα ζώα δεν έχουν απαιτήσεις σε συστατικά στοιχεία, αλλά σε θρεπτικά συστατικά. Εφόσον καταναλώνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις σωστές ποσότητες και αναλογίες, οι σκύλοι μπορούν να είναι χορτοφάγοι, αυστηροί χορτοφάγοι ή κρεατοφάγοι», εξηγεί ο Σουάνσον. «Ωστόσο, η γνώση της σύνθεσης των συστατικών και των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα χορτοφαγικό γεύμα για το σκύλο του, αλλά χωρίς προσεκτική σύνθεση, μπορεί να καταλήξετε σε κάτι που είναι πραγματικά ανισόρροπο», σημειώνει ο ίδιος.

Photograph by Igor Ferreira/Pexels
Photograph by Igor Ferreira/Pexels

Οι διαπιστώσεις της μελέτης

Σε προηγούμενες μελέτες, η ομάδα του έδειξε ότι οι ανθρώπινες, φρέσκες τροφές για σκύλους είναι ιδιαίτερα εύπεπτες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δραματικά λιγότερα κόπρανα. Αυτό δεν ίσχυε ακριβώς για τις χορτοφαγικές δίαιτες στην τρέχουσα μελέτη. Όλες οι δίαιτες ήταν ιδιαίτερα εύπεπτες, αλλά οι χορτοφαγικές διατροφές που ακολουθήθηκαν δεν δημιούργησαν περισσότερα ή λιγότερα κόπρανα από αυτές με κοτόπουλο. «Δεν αποτελεί έκπληξη, πραγματικά. Με αυτά τα συστατικά, υπάρχουν περισσότερες φυτικές ίνες και ολιγοσακχαρίτες, τα οποία θα μπορούσαν να είναι καλά για τους σκύλους που πρέπει να παραμένουν φυσιολογικοί», σημειώνει ο Σουάνσον.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι ορισμένοι μεταβολίτες του αίματος -χημικές ουσίες στο αίμα που μπορούν να υποδηλώνουν την κατάσταση της υγείας- διέφεραν μεταξύ της χορτοφαγικής δίαιτας και της δίαιτας με βάση το κοτόπουλο. Συγκεκριμένα, τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη στο αίμα, μέτρα των κυκλοφορούντων λιπών, ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα σκυλιά που τρέφονταν με τις χορτοφαγικές τροφές. Η ερευνήτρια αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τα παχύσαρκα κατοικίδια ζώα και να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Επίσης, αναλύοντας το μικροβίωμα των κοπράνων και τις χημικές ουσίες που παράγονται από τους μικροοργανισμούς, η ομάδα παρατήρησε ακόμη περισσότερες θετικές αλλαγές. «Υπήρχαν κάποιες ενδιαφέρουσες και ευεργετικές αλλαγές στη μικροβιακή κοινότητα που νομίζω ότι αντικατοπτρίζουν το μείγμα ινών που υπήρχε στις χορτοφαγικές δίαιτες. Οι μεταβολίτες των κοπράνων φαινόλη και ινδόλη, οι οποίοι εντείνουν την οσμή των κοπράνων, μειώθηκαν δραματικά. Εξακολουθεί να υπάρχει οσμή, αλλά πιθανότατα λιγότερο», εξηγεί ο Σουάνσον. «Συνολικά, φάνηκε ότι υπήρχαν κάποιες ευεργετικές αλλαγές σχετικά με την υγεία του εντέρου στα σκυλιά που ακολούθησαν χορτοφαγική διατροφή».

Ο Σουάνσον σημειώνει ότι θα ήθελε να πραγματοποιήσει συγκρίσεις μεταξύ ανθρώπινων διατροφών, με και χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά αναφέρει επίσης ότι για μια πρώτη μελέτη που δείχνει πώς αποδίδουν οι χορτοφαγικές δίαιτες με φρέσκα τρόφιμα σε σκύλους, τα αποτελέσματα είναι αρκετά ελπιδοφόρα.

«Κανείς δεν είχε δοκιμάσει την πεπτικότητα αυτών των διατροφών σε σκύλους πριν από αυτή τη μελέτη. Δείξαμε ότι αυτές οι χορτοφαγικές δίαιτες είχαν ως αποτέλεσμα επιθυμητά χαρακτηριστικά κοπράνων, υψηλή πεπτικότητα θρεπτικών συστατικών και θετικές αλλαγές σε ορισμένους μεταβολίτες του αίματος και των κοπράνων», περιγράφει ο επιστήμονας. «Για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ταΐζουν τα κατοικίδιά τους με μια vegan διατροφή που να ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές τους αξίες, οι δίαιτες που δοκιμάσαμε είναι μια καλή επιλογή».

Ο καθηγητής καταλήγει τονίζοντας ότι οι δίαιτες δημιουργήθηκαν από ειδικούς κτηνίατρους διατροφολόγους και ότι οι σπιτικές χορτοφαγικές τροφές για σκύλους μπορεί να μην παρέχουν πλήρη και ισορροπημένη διατροφή για τους τετράποδους φίλους μας, εάν δεν προγραμματίζονται σωστά.


Πηγή: Έρευνα

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ