Αύξηση ρεκόρ στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Αύξηση ρεκόρ σημείωσε η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ξεπερνώντας τα 423 ppm.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η ημερήσια συγκέντρωση CO2 έφτασε και μάλιστα ξεπέρασε τα 423 ppm, σύμφωνα με στοιχεία προερόμενα από το Παρατηρητήριο Mauna Loa, τον απομακρυσμένο σταθμό σε ένα ηφαίστειο στη Χαβάη που μετρά τη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα από το 1958. Την Τετάρτη 12 Απριλίου 2023, ο σταθμός κατέγραψε το ρεκόρ όλων των εποχών, 423.23 ppm.

Προκειμένου οι ερευνητές να μπορούν να υπολογίσουν πού βρίσκονταν οι συγκεντρώσεις του αερίου του θερμοκηπίου πριν τον 20ο αιώνα, συλλέγουν και αναλύουν παγιδευμένο αέρα σε φυσαλίδες από πυρήνες πάγου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι περισσότερα από 3 εκατομμύρια χρόνια έχουν παρέλθει από τότε που υπήρχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα από αυτές που καταγράφηκαν την Τετάρτη.


Πρωτοφανής ο ρυθμός αύξησης του CO2 στην ατμόσφαιρα

Αντί να σταθεροποιούνται, τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα συνεχίζουν να αυξάνονται με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό. Η αύξηση της συγκέντρωσης του CO2 τον τελευταίο χρόνο υπολογίζεται περίπου στα 4.2 ppm, σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τελευταίων 10 ετών, που ισοδυναμούσε με 3 ppm.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις μηνιαίες μετρήσεις συγκέντρωσης CO2 στον σταθμό της Χαβάης, πατώντας στον σύνδεσμο που παρέχεται από τον ιστότοπο του climatebook.gr.


Πηγή δεδομένων: gml.noaa.gov

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ