Ευρωκοινοβούλιο: Συμφωνία-ορόσημο για τη φύση και το κλίμα ύστερα από τεταμένες διαπραγματεύσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τελικά την Τετάρτη υπέρ των νομικά δεσμευτικών στόχων για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την έντονη διαφωνία ορισμένων φορέων χάραξης πολιτικής.

Σύμφωνα με την Greenpeace, πρόκειται για τον πρώτο σημαντικό νόμο για την προστασία της βιοποικιλότητας στην ΕΕ τα τελευταία 30 χρόνια.

Στόχος του νόμου είναι η βελτίωση ή/και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας των οικοτόπων, η αντιστροφή της μείωσης των επικονιαστικών εντόμων και η αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοτόπων, όπως το θαλάσσιο γρασίδι.

Ο συγκεκριμένος νόμος-ναυαρχίδα της ΕΕ απαιτεί από τις χώρες να θεσπίσουν μέτρα για την αποκατάσταση της φύσης στο ένα πέμπτο της ξηράς και της θάλασσας εντός των συνόρων τους έως το 2030.

Σήμερα, ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος μια κρίση βιοποικιλότητας, λόγω της εκκαθάρισης της γης, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, με ορισμένους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι εισερχόμαστε σε μια έκτη μαζική εξαφάνιση. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, σχεδόν το 50% των ειδών του πλανήτη βιώνουν ταχεία μείωση του πληθυσμού τους.



«Υπάρχει ακόμα ελπίδα να αποκατασταθεί και να αναπτυχθεί ό,τι έχει απομείνει»

Η υπεύθυνη του προγράμματος βιοποικιλότητας της Greenpeace για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Σπέλα Μπαντέλι, δήλωσε μέσω μιας ανακοίνωσης ότι η συγκεκριμένη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο δείχνει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα να αποκατασταθεί και να αναπτυχθεί «ό,τι έχει απομείνει». «Καθώς άλλος ένας πρωτοφανής καύσωνας πλήττει την Ευρώπη, είναι σαφές ότι για να επιβιώσουμε από την κλιματική κατάρρευση και να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με τρόφιμα, θα χρειαστούμε τη φύση στο πλευρό μας», συμπλήρωσε η ίδια.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε μετά από μήνες έντονων και τεταμένων διαπραγματεύσεων που κατέστησαν έκδηλες τις μακροχρόνιες διαιρέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η μεγαλύτερη νομοθετική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρωτοστάτησε σε μια εκστρατεία που απέβλεπε στην απόρριψη του σχεδίου.

Ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο ηχηρούς αντιπάλους του νομοσχεδίου, σε μία συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της ψηφοφορίας, έθεσε επί τάπητος το ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων της νομοθεσίας, αναφέροντας ότι πρόκειται να αποτελέσει πλήγμα για τη γεωργία. «Ο νόμος δεν δίνει πραγματική απάντηση στο ζήτημα της παραγωγής τροφίμων, δημιουργώντας νομική αβεβαιότητα για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και ίσως να βλάψει τη μετάβασή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντί να την υποστηρίξει», δήλωσε ο ίδιος.

Πριν από την ψηφοφορία, αρκετά μέλη του ΕΛΚ, μεταξύ των οποίων και η Ιρλανδή Φράνσις Φιτζέραλντ, χρειάστηκε να «σπάσουν» τις γραμμές τους για να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο. «Δεν μπορώ με καλή συνείδηση και καλή πίστη να ψηφίσω κατά αυτού του νόμου», δήλωσε η Φιτζέραλντ σε βίντεο στο Twitter. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα. Χρειαζόμαστε αυτόν τον νόμο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις μας και, πάνω απ’ όλα, τις μελλοντικές γενιές», ανέφερε.



Άλλοι υποστηρικτές του νομοσχεδίου ήταν οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές & Δημοκράτες του Κοινοβουλίου, οι Πράσινοι, η Αριστερά και μέρος της Ανανεωτικής Ευρώπης, μεταδίδει το CNN. Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Θούνμπεργκ συμμετείχε επίσης στην ψηφοφορία για να εκφράσει την υποστήριξή της στη νέα νομοθεσία για το κλίμα.



Επόμενος στόχος τώρα για τους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη-μέλη είναι η διαπραγμάτευση του οριστικού κειμένου, με στόχο να υπάρξει συμφωνία πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2024. Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης είναι ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα έως το 2030, μια δέσμη προτάσεων που στοχεύει στην αποκατάσταση των ήδη κατεστραμμένων οικοσυστημάτων της Ευρώπης.

Το 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι το 81% των οικοσυστημάτων της ΕΕ βρίσκονται σε «πτωχή» ή «κακή» κατάσταση, σύμφωνα με την Greenpeace.



 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ