Οι ωκεανοί του πλανήτη αλλάζουν χρώμα και γίνονται πράσινοι λόγω της κλιματικής αλλαγής

Φαίνεται πως ο παγκόσμιος ωκεανός γίνεται όλο και πιο πράσινος εξαιτίας των αλλαγών που σημειώνονται στους πληθυσμούς πλαγκτόν, σύμφωνα με νέα στοιχεία που προκύπτουν από εικόνες που ανέλυσε η NASA. Τα στοιχεία υποστηρίζονται, επίσης, από μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, σύμφωνα με την οποία για το εν λόγω φαινόμενο ευθύνεται πιθανώς η κλιματική κρίση.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, το βαθύ μπλε της θάλασσας γίνεται σταθερά και σταδιακά πιο πράσινο συν τω χρόνω, με τις περιοχές στα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη κοντά στον ισημερινό να επηρεάζονται ιδιαίτερα. «Ο λόγος που μας ενδιαφέρει αυτό δεν είναι επειδή μας ενδιαφέρει το χρώμα, αλλά επειδή το χρώμα αντανακλά τις αλλαγές στην κατάσταση του οικοσυστήματος», δήλωσε ο BB Cael, επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στο Σαουθάμπτον και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature.

Προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί στις αλλαγές στο πράσινο του ωκεανού, που οφείλονται στην καταπράσινη χλωροφύλλη του πλαγκτόν, αποσκοπώντας να ανακαλύψουν τις τάσεις της κλιματικής αλλαγής. Όμως στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, η ομάδα των ερευνητών εξέτασε παρατηρήσεις 20 ετών που συνέλεξε ο δορυφόρος Modis-Aqua της NASA, ο οποίος κατέστησε δυνατή τη δημιουργία μιας πλήρους και εξαντλητικής βάσης δεδομένων, που είχαν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες.

Τα πλαγκτόν διαφορετικών μεγεθών διασκορπίζουν διαφορετικά το φως, ενώ τα πλαγκτόν με διαφορετικές χρωστικές το απορροφούν επίσης διαφορετικά. Η εξέταση των μεταβολών του χρώματος μπορεί να δώσει στους επιστήμονες μια σαφέστερη εικόνα αναφορικά με τις αλλαγές που σημειώνονται στους πληθυσμούς πλαγκτόν ανά τον κόσμο. Ο λόγος που το φυτοπλαγκτόν είναι ζωτικής σημασίας για τα ωκεάνια οικοσυστήματα είναι το γεγονός ότι αποτελεί τη βάση των περισσότερων τροφικών αλυσίδων.

Όταν οι χρωματικές μεταβολές συγκρίθηκαν με τις υποθέσεις των χρωματικών αλλαγών που διατυπώθηκαν από ένα υπολογιστικό μοντέλο που προσομοιώνει πώς θα ήταν οι ωκεανοί εάν δεν είχε ποτέ λάβει χώρα η παγκόσμια θέρμανση για την οποία ευθύνεται ο άνθρωπος, η αλλαγή που προέκυψε ήταν σαφής. «Υπάρχουν αλλαγές στο χρώμα που παρατηρούνται σχεδόν σε όλους τους ωκεανούς των τροπικών ή υποτροπικών περιοχών», δήλωσε ο Cael.

Οι αλλαγές του χρώματος παρατηρήθηκαν στο 56% των ωκεανών του κόσμου, οι οποίοι καλύπτουν μια έκταση μεγαλύτερη από το σύνολο της ξηράς του πλανήτη.

Στις περισσότερες περιοχές υπάρχει ένα σαφές «φαινόμενο πρασίνου», δήλωσε ο ερευνητής, αλλά συμπλήρωσε ότι υπάρχουν μέρη όπου οι κόκκινοι ή μπλε χρωματισμοί αυξάνονται ή μειώνονται επίσης. «Αυτές δεν είναι εξαιρετικά μεγάλες, μαζικές αλλαγές που καταστρέφουν το οικοσύστημα, μπορεί να είναι ανεπαίσθητες», εξήγησε. «Αλλά αυτό μας δίνει ένα επιπλέον στοιχείο που αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει πιθανότατα μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας βιόσφαιρας με τρόπο που δεν ήμασταν σε θέση να κατανοήσουμε», ανέφερε ο Cael.

Αν και η ανακάλυψη αυτή τεκμηριώνει με σαφήνεια μια ακόμη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αυτό που δεν είναι ακόμη σαφές είναι πόσο ισχυρές είναι αυτές οι αλλαγές και τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ωκεανού για να τις προκαλέσει, σύμφωνα με τον Μάικλ Τζέι Μπέρενφελντ, ερευνητή της παραγωγικότητας των ωκεανών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Πιθανότατα, οι μετρούμενες τάσεις σχετίζονται με πολλαπλούς παράγοντες που αλλάζουν παράλληλα», σημείωσε ο επιστήμονας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δυνητικά αυξανόμενη αφθονία των μικροπλαστικών στον ωκεανό, τα οποία -όπως και κάθε άλλο σωματίδιο- αυξάνουν τη σκέδαση του φωτός. «Με απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, μπορούμε στη συνέχεια να αρχίσουμε να κατανοούμε ποιες είναι οι οικολογικές και βιογεωχημικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Μπέρενφελντ.

Τον Ιανουάριο του 2024, η NASA πρόκειται να εκτοξεύσει μια προηγμένη δορυφορική αποστολή με την ονομασία Pace (Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem), η οποία θα έχει τη δυνατότητα να μετρήσει εκατοντάδες χρώματα στον ωκεανό, κι όχι μόνο κάποια από αυτά, παρέχοντας ουσιαστικές και κρίσιμες βάσεις σε μελέτες σαν κι αυτή του Cael και της ομάδας του. «Η εξαγωγή ουσιαστικότερων συμπερασμάτων σχετικά με το ποιες είναι στην πραγματικότητα οι αλλαγές από οικολογική άποψη, είναι σίγουρα ένα μεγάλο επόμενο βήμα», δήλωσε ο Cael.



Με πληροφορίες από NASA, Nature και Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ