Κρήτη: Έσωσαν εξαθλιωμένο σκύλο δεμένο και εκτεθειμένο στον ήλιο στη Θρυπτή

Στη διάσωση ακόμα ενός ζώου προέβη ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας στην Κρήτη, Γιάννης Γαϊτανάκης, χάρη στον έγκαιρο εντοπισμό του από φιλόζωους. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάρτηση του, την Κυριακή 9 Ιουνίου περιηγητές εντόπισαν έναν εξαθλιωμένο σκύλο -πιθανότατα κυνηγόσκυλο- εγκαταλελειμμένο από ασυνείδητους στο Δάσος. Αμέσως οι ιδιοκτήτες της Ταβέρνας Πρόβαρμα στη Θρυπτή φρόντισαν το τετράποδο ταλαίπωρο ζώο που ήταν δεμένο και εκτεθειμένο στον ήλιο χωρίς νερό και τροφή.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Γαϊτανάκη, ο σκύλος δεν είχε ηλεκτρονική σήμανση ενώ εντοπίστηκε Κυριακή, ημέρα αργίας που δεν υπάρχει συνεργείο περισυλλογής του δήμου και το κυνοκομείο είναι ασφυκτικά γεμάτο.

Ο Γιάννης Γαϊτανάκης με αφορμή την εγκατάλειψη του εξαθλιωμένου σκύλου επισημαίνει ότι οι μη συστηματικοί έλεγχοι για μικροτσίπ οδηγούν σε αυτά τα αποτελέσματα ενώ τονίζει ότι η δημιουργία μιας νέας δομής ενός ειδικού τμήματος προστασίας ζώων κρίνεται απαραίτητη. Επιπλέον, εξηγεί ότι το πρόβλημα περιστατικών που εντοπίζονται απογεύματα, αργίες και Κυριακές παραμένει άλυτο και η κρατική υποστήριξη φιλοζωικών οργανώσεων που καλούνται να κάνουν τη δουλειά των δήμων, είναι ελλιπής.

«Το κράτος πρέπει να δώσει μια λύση σε κρίσιμα ζητήματα, το Νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, όμως πάσχει κατά πολύ στην εφαρμογή του», τονίζει ο κ. Γαϊτανάκης.

Τέλος, ο Γιάννης Γαϊτανάκης αποκαλύπτει την έκδοση του βιβλίου που θα κυκλοφορήσει εντός της εβδομάδας και το οποίο σε ειδικό κεφάλαιο μιλάει για τη διαχρονική αποτυχία των δημοτικών αρχών να διαχειριστούν το φαινόμενο, με μοναδικά στατιστικά στοιχεία από μια επιστημονική έρευνα που έκανε σε όλους τους Δήμους.

Ασφαλής ο σκύλος

Ο σκύλος βρίσκεται πλέον ασφαλής στο σπίτι του ιδρυτή του Takis Shelter στην Ιεράπετρα.

«Μετέφερα το νέο άρρωστο σκυλί στο σπίτι γιατί είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Όταν πέρασα λίγο χρόνο μαζί του παρατήρησα ότι δεν μπορεί να μείνει έξω γιατί είναι σε πολύ κακή κατάσταση, έξω είναι 40 C και είναι μαρτύριο γι᾽ αυτόν. Καλώς ήρθες σπίτι μας αγόρι μου», γράφει ο Θεόκλητος Προεστάκης στο Facebook. «Βρισκόμαστε στο 2024 και πρέπει να νιώθουμε ντροπή που βλέπουμε ζώα να υποφέρουν τόσο πολύ εξαιτίας του ανθρώπου», συμπληρώνει.

Ο κ. Προεστάκης αναφέρει επίσης ότι η αποχωρεί από την πενταμελή επιτροπή και πως η υπομονή του στέρεψε: «Ο Δήμος Ιεράπετρας δεν εφαρμόζει το νόμο του κράτους ! Όλο το βάρος έχει πέσει πάνω σε εμάς τις φιλοζωικές οργανώσεις και τον δημοτικό αστυνόμο Γιάννη Γαϊτανάκη. Θα σας πω περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες. Αποχωρώ από την πενταμελή ΦΑΝΤΑΣΜΑ του Δήμου Ιεράπετρας. Περισσότερα τις επόμενες ημέρες. Υπομονή τέλος.»

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιάννη Γαϊτανάκη

«Εξαθλιωμένο ζωάκι εγκαταλείπεται στο Δάσος, ευτυχώς είχε την τύχη να βρεθεί από περιηγητές και να λάβει την πρώτη φροντίδα από τους ιδιοκτήτες της Ταβέρνα Πρόβαρμα τους οποίους τους ευχαριστούμε θερμά!

Η συνέχεια γνωστή,

(α) ο σκύλος χωρίς Ηλεκτρονική Σήμανση, πράγμα για το οποίο φταίμε εμείς οι αστυνομικές αρχές οι οποίες δεν κάνουμε συστηματικούς ελέγχους. Φταίει όμως και το κράτος για τον κατακερματισμό της αρμοδιότητας, την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Πολλές φορές φταίνε και οι αιρετοί που δεν αφήνουν τις Δημοτικές Αστυνομίες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Για αυτό είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας νέας δομής ενός ειδικού τμήματος προστασίας ζώων.

(β) ο σκύλος βρίσκεται ημέρα Κυριακή, ημέρα αργίας, συνεργείο περισυλλογής δεν υπάρχει, το κυνοκομείο απελπιστικά γεμάτο κ.ο.κ. Οι πολίτες προσπαθούν να βρουν άκρη με το κράτος, σχεδόν κανένας Δήμος δεν έχει λύση για απογευματινές, αργίες, Κυριακές.

(γ) Μοναδική λύση οι Φιλοζωικές της περιοχής, οι οποίες όμως εξαντλημένες, χωρίς κρατική υποστήριξη, αδυνατούν και δεν υποχρεούνται να αντικαθιστούν τους Δήμους στις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον δέχονται και bulling από τους εξοργισμένους πολίτες οι οποίοι θεωρούν ότι είναι υποχρεωμένες κλπ

Το κράτος πρέπει να δώσει μια λύση σε κρίσιμα ζητήματα, το Νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, όμως πάσχει κατά πολύ στην εφαρμογή του. Έπειτα κάποιες φορές φαίνεται «να βάζει το κάρο μπροστά από τα άλογα». Κλειδί στην εφαρμογή του νόμου είναι η καθολική ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, έπειτα θα έχουν νόημα όλα τα υπόλοιπα. Έπειτα θα πρέπει να βρεθεί λύση με το ανέκδοτο που λέγεται «Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων» από τους Δήμους. Ξεκάθαρα κυρώσεις για αδιαφορία ή αφαίρεση της αρμοδιότητας.

Στο Βιβλίο μου, το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα έχω ειδικό κεφάλαιο, για τη διαχρονική αποτυχία των Δήμων να διαχειριστούν το φαινόμενο, με μοναδικά στατιστικά στοιχεία από μια επιστημονική έρευνα που έκανα σε όλους τους Δήμους.

Παράδειγμα 1: Οι Δήμοι το 2022 πραγματοποίησαν πανελλαδικά 20.000 στειρώσεις, αριθμός που σίγουρα δεν επαρκεί για να αναχαιτιστούν 3 εκατομμύρια αδέσποτα κ.ο.κ.

Παράδειγμα 2: Οι Δημοτικές Αστυνομίες είχαν βεβαιώσει σε ένα έτος 300 πρόστιμα, όταν στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια δεσποζόμενα, με το 40% περίπου εξ αυτών να μη διαθέτει Ηλεκτρονική σήμανση.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ