Οι υπερφυσικές εμπειρίες με κατοικίδια που έφυγαν από τη ζωή βοηθούν τους ιδιοκτήτες να αντιμετωπίσουν το πένθος τους, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι υπερφυσικές συναντήσεις με κατοικίδια ζώα που δεν ζουν πια μπορεί να βοηθήσουν ορισμένους ιδιοκτήτες ζώων να αντιμετωπίσουν τη θλίψη τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η Τζένιφερ Γκόλμπεκ, καθηγήτρια πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, διεξήγαγε πρόσφατα την πρώτη συστηματική μελέτη των υπερφυσικών εμπειριών των ιδιοκτητών ζώων που πενθούν. Στόχος ήταν να εξεταστεί το εύρος των αντιληπτών συναντήσεων με τους σκύλους-συντρόφους που δεν είναι πια στη ζωή και το νόημα και η σημασία τους για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Η Γκόλμπεκ διεξήγαγε τη μελέτη χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύοντας μια προτροπή τόσο στο X (πρώην Twitter) όσο και στο Instagram που ρωτούσε: «Αν έχετε χάσει έναν σκύλο, είχατε μια εμπειρία όπως να δείτε το φάντασμά του, να λάβετε ένα σημάδι, να επικοινωνήσει μαζί σας;».

Έλαβε 544 ειλικρινείς απαντήσεις και τις οργάνωσε σύμφωνα με δύο κύρια θέματα με έξι υποθέματα: Φυσικές εμπειρίες (ακούγοντας, βλέποντας και αγγίζοντας το φάντασμα ενός σκύλου) και ερμηνευτικές εμπειρίες (βλέποντας σημάδια στη φύση, δεχόμενοι επισκέψεις από τον αποθανόντα σκύλο σε όνειρα και αποδίδοντας συναισθήματα και φαινόμενα στο πνεύμα του σκύλου).

Η πιο συνηθισμένη αισθητηριακή εμπειρία (37% των απαντήσεων) αφορούσε το άκουσμα του σκύλου, όπως ένα γάβγισμα ή τον ήχο των νυχιών που χτυπούσαν στο πάτωμα. Σχεδόν οι μισές (44,4%) από τις σωματικές εμπειρίες συνέβησαν τη νύχτα, με τους ανθρώπους να αναφέρουν σε 45 από τις περιπτώσεις ότι ένιωσαν το σκύλο τους να βρίσκεται στο κρεβάτι δίπλα τους.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ερμηνευμένες εμπειρίες περιλάμβαναν επισκέψεις σε όνειρα (15%) και φανταστική δραστηριότητα (επίσης 15%), όπως αντικείμενα που κινούνται ή ένα ζωντανό κατοικίδιο ζώο που συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο στο πνεύμα ενός αποθανόντος κατοικίδιου ζώου.

Η Γκόλμπεκ εξέτασε πώς οι ερωτηθέντες περιέγραψαν τα συναισθήματά τους που σχετίζονταν με τις υπερφυσικές εμπειρίες τους και διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των ανθρώπων (74,6%) ανέφερε συναισθήματα που ήταν θετικά, προσφέροντας μια αίσθηση παρηγοριάς, καθησυχασμού και προστασίας ή ακόμη και ένα δώρο. Το εύρημα ήταν αξιοσημείωτο, έγραψε στη μελέτη της, επειδή “η ψυχολογία χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τους εξωτερικευμένους συνεχείς δεσμούς -ιδίως το να βλέπεις φαντάσματα- ως αρνητικούς και ακόμη και δυσπροσαρμοστικούς”.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ερωτηθέντες θεώρησαν τις υπερφυσικές τους εμπειρίες μάλλον παρηγορητικές παρά οδυνηρές.

«Αυτό υποδηλώνει ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει στη διαδικασία του πένθους για τους κηδεμόνες σκύλων που κάνει τις υπερφυσικές συναντήσεις να λειτουργούν διαφορετικά από ό,τι στο πιο τυπικό ανθρώπινο πένθος», έγραψε η Γκόλμπεκ.

Η συγγραφέας υπέδειξε ότι η θλίψη που νιώθουν οι άνθρωποι για τα χαμένα κατοικίδια ζώα τους μπορεί να διαφέρει με μοναδικό τρόπο από τη θλίψη που βιώνουν για το θάνατο ενός ανθρώπινου αγαπημένου προσώπου. “Συγκεκριμένα, ότι συχνά στερείται δικαιωμάτων”, έγραψε.

«Επειδή υπάρχουν λίγες κοινωνικά αποδεκτές τελετουργίες γύρω από τους θανάτους ζώων συντροφιάς, δεν υπάρχει αποδεκτή περίοδος πένθους και η θλίψη των κηδεμόνων σκύλων συχνά υποβαθμίζεται ή ακόμη και χλευάζεται, αυτό οδηγεί σε μια εμπειρία στερημένης θλίψης, όπου αυτός που πενθεί στερείται κοινωνικά τη διαδικασία του πένθους», εξηγεί η Γκόλμπεκ.

Σημείωσε επίσης ότι η ψυχολογική έρευνα αναφέρεται συνήθως στις υπερφυσικές εμπειρίες με ορολογία όπως “παραισθήσεις” ή “λανθασμένες ερμηνείες”, οι οποίες μπορεί να αισθάνονται “απαξιωτικές” για τους ανθρώπους που θρηνούν τα κατοικίδιά τους.

«Πράγματι, υπήρχαν πολλά σχόλια στην παρούσα μελέτη όπου οι άνθρωποι υπερασπίστηκαν προληπτικά μια αναμενόμενη επίθεση σχετικά με το αν οι εμπειρίες τους ήταν “πραγματικές”. Ενώ μια παραίσθηση ή ψευδαίσθηση μπορεί επιστημονικά να εξηγήσει γιατί κάποιος βλέπει το φάντασμα του χαμένου σκύλου του, δεν εξηγεί την υποκειμενική εμπειρία», έγραψε.

Η υποκειμενική εμπειρία, είπε η Γκόλμπεκ, είναι κρίσιμη για το νόημα που αντλούν οι άνθρωποι από τις υπερφυσικές συναντήσεις. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει πιθανότατα ένας λογικός λόγος για να πιστεύουν οι άνθρωποι σε υπερφυσικές αλληλεπιδράσεις με τα αποθανόντα κατοικίδια ζώα τους, λόγω της εμπειρίας της στερημένης θλίψης.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ