Πότε είναι ώρα να πείτε αντίο; Έρευνα ρίχνει φως στις δύσκολες αποφάσεις για τους ιδιοκτήτες σκύλων

Η απόφαση για το πότε είναι καιρός να αποχαιρετήσετε έναν αγαπημένο τετράποδο φίλο σας δεν είναι ποτέ εύκολη, ακόμη και όταν το εν λόγω ζώο υποφέρει από χαμηλή ποιότητα ζωής λόγω ηλικίας ή ασθένειας. Το ερώτημα για πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων παραμένει: Πώς ξέρετε πότε είναι η ώρα να πείτε αντίο;

Ερωτήματα όπως αυτό οδήγησαν τα μέλη του Dog Aging Project να διεξάγουν μια έρευνα σε 2.570 ιδιοκτήτες σκύλων, ρωτώντας για τις συνθήκες θανάτου του σκύλου-συντρόφου τους, συμπεριλαμβανομένης της αιτίας θανάτου, του κατά πόσον υπήρξε ευθανασία, του λόγου για τον οποίο μπορεί να επιλέχθηκε η ευθανασία, καθώς και των ιατρικών συμπτωμάτων, των ηλικιακών χαρακτηριστικών και της ποιότητας ζωής που είχε το ζώο πριν από το θάνατό του.

Το Πρόγραμμα Γήρανσης Σκύλων είναι ένα συνεργατικό ερευνητικό πρόγραμμα συλλογής δεδομένων με πρωτοβουλία κοινοτικών επιστημόνων, το οποίο εγγράφει σκύλους συντροφιάς από όλα τα υπόβαθρα για να μελετήσει τις επιπτώσεις της γήρανσης και να κατανοήσει καλύτερα τι συμβάλλει σε μια μακρά και υγιή ζωή των σκύλων. Πολλά από τα ερευνητικά του έργα έχουν οδηγήσει σε μελέτες που ενημερώνουν όχι μόνο για την υγεία των σκύλων αλλά και για την ανθρώπινη υγεία.

Από τους ιδιοκτήτες που απάντησαν στην πιο πρόσφατη έρευνα, πάνω από το 85% εκείνων των οποίων οι σκύλοι είχαν πεθάνει ανέφεραν ότι επέλεξαν την ευθανασία– σχεδόν οι μισοί από αυτούς δήλωσαν ότι το έκαναν για να ανακουφίσουν το ζώο τους από τον πόνο. Περισσότεροι από τους μισούς από το σύνολο των ερωτηθέντων ανέφεραν επίσης ασθένεια ή νόσο ως πραγματική αιτία θανάτου.

«Αυτό που δείχνει αυτή η έρευνα είναι ότι όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων αγωνίζονται να αποφασίσουν πότε ήρθε η ώρα να τους αποχαιρετήσουν, και δεν είστε μόνοι αν αντιμετωπίζετε αυτή την απόφαση», λέει η Κέλιν ΜακΝάλτι, ειδικευόμενη εσωτερικής ιατρικής στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών για Μικρά Ζώα της Σχολής Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών (VMBS) του Texas A&M, η οποία εργάστηκε στην έρευνα.

«Ως κτηνίατροι, ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να εξετάζουν όχι μόνο τη “διάρκεια ζωής” ενός ζώου συντροφιάς, αλλά και τη “διάρκεια υγείας”-το τμήμα της ζωής του σκύλου σας κατά το οποίο είναι υγιής», λέει. «Η υπεράσπιση του κατοικίδιου ζώου σας είναι κάτι παραπάνω από το να το βοηθήσετε να ζήσει περισσότερο – είναι επίσης να βεβαιωθείτε ότι ο χρόνος που του απομένει είναι καλός».

Περιέργως, μια πτυχή της υγείας του σκύλου που δεν ήταν σημαντικός παράγοντας για το αν επιλέχθηκε η ευθανασία ήταν η ηλικία του σκύλου.

«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μάθαμε από την έρευνα ήταν ότι η ευθανασία δεν είναι κάτι που επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους σκύλους», λέει η ΜακΝάλτι. «Ορισμένες ασθένειες και παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν νεότερους σκύλους, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ποιότητα ζωής τους και να οδηγήσει τους ιδιοκτήτες να αναρωτηθούν αν ίσως είναι καιρός να πουν αντίο νωρίτερα παρά αργότερα. Δεν είναι μια απόφαση που κανείς δεν θέλει να χρειαστεί να πάρει, αλλά η έρευνα μας έδειξε ότι πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αντιμετωπίζουν αυτά τα ερωτήματα ανεξάρτητα από την ηλικία του σκύλου τους», λέει.

Ωστόσο, καθώς η κτηνιατρική συνεχίζει να βελτιώνει τη θεραπεία και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, η ηλικία μπορεί να παίξει σημαντικότερο ρόλο στον καθορισμό της ποιότητας ζωής.

«Ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι να είναι σε επιφυλακή για τα σημάδια γήρανσης, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με τον κτηνίατρό τους για να εκτιμήσουν αν η ηλικία ή η χρόνια ασθένεια προκαλεί αλλαγή στην ποιότητα ζωής», λέει η ΜακΝάλτι. «Αν ο σκύλος σας είναι καλά εκπαιδευμένος για τουαλέτα και αρχίζει να λερώνει το σπίτι, αυτό είναι ένα πιθανό σημάδι. Άλλα περιλαμβάνουν την ανησυχία τη νύχτα, το νεοεμφανιζόμενο άγχος και τους φόβους και τα αρθριτικά προβλήματα».

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχουν κατά νου οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι ότι δεν είναι ποτέ μόνοι τους όταν πρόκειται να αποφασίσουν αν θα πουν αντίο. Όχι μόνο βρίσκονται σε καλή παρέα με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δύσκολες αποφάσεις, αλλά μπορούν πάντα να βασίζονται στον τοπικό τους κτηνίατρο για να τους παρέχει συμβουλές από ειδικούς.

«Το να πηγαίνετε το σκύλο σας στον κτηνίατρο σε τακτική βάση είναι ζωτικής σημασίας για να έχετε ένα αρχείο με την κανονική συμπεριφορά και τα στατιστικά στοιχεία υγείας», λέει η ΜακΝάλτι. «Είναι πολύ πιο εύκολο να γνωρίζουμε τι είναι μη φυσιολογικό για το σκύλο σας, αν έχουμε ένα μακρύ αρχείο πληροφοριών υγείας για να ανατρέξουμε.

Με πληροφορίες από today.tamu.edu


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ