Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Η σημασία των μελισσών και πώς μπορούν να βοηθήσουμε στη διατήρησή τους

Τελευταία, οι ανησυχίες για τις μέλισσες που κινδυνεύουν με εξαφάνιση έχουν γίνει ευρέως γνωστές σε όλο τον κόσμο, ωστόσο οι πληροφορίες σχετικά με το πώς να αναλάβουν δράση γι’ αυτό έχουν μειωθεί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με τη σημασία των μελισσών και πώς μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρησή τους για χάρη του μέλλοντος.

Αν θέλετε να βοηθήσετε να σωθούν αυτά τα χνουδωτά έντομα από εξαφάνιση, τότε διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών!

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας

Η Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών αντιστοιχεί σε έναν σημαντικό παράγοντα που επηρέασε την πρωτοπορία της μελισσοκομίας. Ο Άντον Γιάνσα, ο οποίος τον 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στην πατρίδα του, τη Σλοβενία, ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που βοήθησε να γίνει αντιληπτή η σημασία των μελισσών στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Έκτοτε, η μελισσοκομία έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για τα οικοσυστήματα και τα οικονομικά συστήματα του κόσμου. Ωστόσο, δεν συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι τη σημασία των μελισσών ή δεν γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν στη διάσωση των μελισσών, γεγονός που οδήγησε στην ανακοίνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μελισσών μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σχετικά με τη σημασία των μελισσών. Οι μέλισσες απειλούνται συνεχώς από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή χωροκατακτητικών εντόμων, τα φυτοφάρμακα, την αλλαγή χρήσης γης και τις πρακτικές μονοκαλλιέργειας, οι οποίες καταστρέφουν συνεχώς τις αποικίες των μελισσών με την πάροδο του χρόνου.

Υποστηρίξτε τη διατήρηση των μελισσών με δωρεές ή αγορές από εταιρείες που εργάζονται για τη διάσωση αυτών των ζωτικών μελών του οικοσυστήματος  (Φωτ.: Pixabay)

Η Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών συμβάλλει στην ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τη σημασία των μελισσών και το τι κάνουν για το περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο βοηθούν στην ανάπτυξη του 90% των φυτών αγριολούλουδων στον κόσμο, το 35% των καλλιεργειών στον κόσμο εξαρτάται από τις μέλισσες για να αναπτυχθούν και πώς βοηθούν στην οικοδόμηση οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο. Με αυτά τα στατιστικά στοιχεία, τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν διάφορα προγράμματα σε όλο τον κόσμο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία των μελισσών και το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε αυτόν τον σκοπό.

Η ημέρα αυτή είναι επίσης ανοιχτή και σε άλλους επικονιαστές εκτός από τις μέλισσες, όπως οι νυχτερίδες, τα κολιμπρί και οι πεταλούδες. Μαζί αυτά τα απαραίτητα ζώα βοηθούν να διατηρούνται υγιή τα οικοσυστήματα και να διατηρείται η βιοποικιλότητα.

Οι μέλισσες και άλλα πλάσματα μας βοηθούν επίσης να καταπολεμήσουμε προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η παγκόσμια πείνα και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αυτά τα φανταστικά χνουδωτά πλάσματα βοηθούν να διατηρήσουμε τα φυτά μας και τον πλανήτη μας ζωντανό.

Αν δείτε τις μέλισσες ως πλάσματα, είναι ένα συναρπαστικό έντομο ακόμη και χωρίς όλες τις υπηρεσίες που μας παρέχουν. Για παράδειγμα, η φράση “τα γόνατα της μέλισσας” δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, επειδή οι μέλισσες στην πραγματικότητα δεν έχουν γόνατα. Οι μέλισσες επικοινωνούν επίσης χορεύοντας – μπορείτε να φανταστείτε αν οι άνθρωποι δεν μιλούσαν και επικοινωνούσαν μόνο μέσω του χορού; Αν λάβετε υπόψη σας και το μέλι, χρησιμοποιείται επίσης ως αντισηπτικό και θεραπεία για εγκαύματα και πληγές εδώ και αιώνες.

Οι μέλισσες υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια και η πρώτη μέλισσα που βρέθηκε ήταν 100 εκατομμυρίων ετών! Οι μέλισσες μπορεί επίσης να ήταν το πρώτο είδος που αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος. Αρχικά, οι χνουδωτοί φίλοι μας έτρωγαν άλλα έντομα, αλλά εξελίχθηκαν στο να τρώνε νέκταρ και γύρη. Οι μέλισσες μας υποστηρίζουν, με το μέλι να αποτελεί μνημειώδη ανακάλυψη για τους προγόνους μας.

Αγοράστε μέλι από έναν τοπικό μελισσοκόμο (Φωτ.: PollyDot | Pixabay)

Πώς να τιμήσετε την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Αν θέλετε να κάνετε περισσότερα, βρείτε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που βοηθάει στη διατήρηση των μελισσών και κάντε δωρεά μέσω αυτού. Πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις για τις μέλισσες προσφέρουν τα δικά τους εμπορεύματα, τα οποία επιστρέφουν άμεσα στα κέρδη τους, όπως κοσμήματα ή ρούχα για μέλισσες.

Ξεκινήστε έναν κήπο και τοποθετήστε μια πλήρη σύνθεση φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών που ξέρετε ότι θα άρεσαν στις μέλισσες. Έχετε μόνο περιορισμένο χώρο; Αν έχετε μπαλκόνι ή βεράντα, μπορείτε να αγοράσετε λουλούδια που φέρουν νέκταρ και να τα τοποθετήσετε σε γλάστρες στον διαθέσιμο χώρο σας για διακοσμητικούς και μελισσοσωτήριους σκοπούς.

Φυτά όπως οι ηλίανθοι, η παπαρούνα και τα αγαπημένα μας αγαπημένα τρόφιμα όπως το θυμάρι, ο άνηθος και ο μάραθος είναι ιδανικά για επικονιαστές. Μπορείτε ακόμη και να δημιουργήσετε έναν σταθμό επικονίασης για τις μέλισσες στον κήπο ή τον υπαίθριο χώρο σας, από τον οποίο θα επωφεληθούν. Δημιουργήστε ένα φιλικό περιβάλλον για τις μέλισσες, τις πεταλούδες και κάθε τοπικό επικονιαστή για να βοηθήσετε τους οικοτόπους τους.

Ψάχνετε να γίνετε πιο ενεργοί σχετικά με τον τρόπο που αγοράζετε τα τρόφιμά σας; Πηγαίνετε σε έναν τοπικό μελισσοκόμο και αγοράστε μέλι από αυτόν. Θα μπορούσατε να πάτε για μέλι και πολλά άλλα προϊόντα κυψέλης. Η συζήτηση με έναν τοπικό μελισσοκόμο θα σας βοηθήσει επίσης να βρείτε τους κατάλληλους τρόπους για να διατηρήσετε τον κήπο ή τον υπαίθριο χώρο σας σε περιβάλλον φιλικό προς τις μέλισσες.

Η αποφυγή των επιβλαβών φυτοφαρμάκων θα κρατήσει τη γύρη ένα περιβάλλον φιλικό προς τις μέλισσες.

Η αποφυγή επιβλαβών φυτοφαρμάκων θα κρατήσει τους επικονιαστές ευτυχισμένους, και αν χρειαστεί να ψεκάσετε κάτι, να το κάνετε το πρωί ή αργά το βράδυ, ώστε να διασφαλίσετε ότι οι μέλισσες σας δεν θα βρεθούν στα διασταυρούμενα πυρά. Αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να έχετε έναν μεγαλύτερο υπαίθριο χώρο που είναι γεμάτος με αγριολούλουδα, διατηρώντας ένα μέρος του θα σημαίνει ότι οι μέλισσες σας θα έχουν το τέλειο φυσικό περιβάλλον να απολαύσουν.

Αν ψάχνετε έναν τρόπο να βοηθήσετε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την απειλή των μελισσών, τότε μοιραστείτε και διαδώστε τα νέα για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ