Μέλισσες – Ένας πιθανός δείκτης υγείας των κατοίκων των πόλεων

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι μέλισσες αποτελούν πηγή πληροφοριών για το μικροβιακό τοπίο των πόλεων.

Ποιά είναι η βοήθεια που παρέχουν οι μέλισσες;

Φαίνεται ότι οι μέλισσες θα μπορούσαν να δώσουν πληροφορίες για το μικροβιακό τοπίο των πόλεων, στις οποίες αναζητούν τροφή, και άρα στοιχεία τόσο για την υγεία των κυψελών όσο και για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Environmental Microbiome”.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Χέναφ από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μελέτησαν το ενδεχόμενο οι μέλισσες να έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν δείγματα κατά την αναζήτηση της τροφής τους από αστικά περιβάλλοντα που βρίσκονται κοντά στις κυψέλες τους.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν τρεις κυψέλες στη Νέα Υόρκη και διαπιστώθηκε ότι ποικίλες γενετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών βακτηρίων και παθογόνων μικροοργανισμών, είχαν συλλεχθεί από τα έντομα. Τη μοναδική γενετική υπογραφή που χαρακτηρίζει την κάθε τοποθεσία υποδηλώνουν και δείγματα υπολειμμάτων κυψελών που συλλέχθηκαν από το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, τη Βενετία και το Τόκιο για τις ανάγκες της εν λόγω έρευνας.


Τι μαρτυρούν τα ευρήματα

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ανάλυση των θραυσμάτων που προέρχονται από κυψέλες μπορεί να τροφοδοτήσει την επιστημονική κοινότητα με χρήσιμες πληροφορίες τόσο για την αξιολόγηση της υγείας των εντόμων, όσο και για την υγεία των ανθρώπινων πληθυσμών που κατοικούν κοντά στις κυψέλες τους.

Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα ευρήματα είναι πρώιμα κι ότι θα πρέπει επί του παρόντος να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα όσον αφορά την πιθανή αξιοποίησή τους σε μία αποτελεσματική μέθοδο παρακολούθησης των ανθρώπινων ασθενειών.


Πηγή: Έρευνα

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ