Περιστέρια: Οι «αρουραίοι του αέρα» που κάνουν κατάληψη στις πόλεις

Οι Λονδρέζοι τα αποκαλούν «φτερωτούς αρουραίους» ή «αρουραίους του αέρα» και τα κατατάσσουν στα αστικά …παράσιτα.

Τα περιστέρια, όχι μόνο έχουν προσαρμοστεί για τα καλά στη ζωή της πόλης, αλλά έχουν σχεδόν μεταλλαχθεί κι όχι μόνο επιβιώνουν αλλά πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Αγαπούν τα μπαλκόνια και τις σκεπές, έχουν αδυναμία στις μονάδες κλιματισμού και βρίσκουν καταφύγιο κάτω από φωτοβολταϊκά πάνελ και ηλιακούς θερμοσίφωνες, μαρκίζες οικοδομών, αγάλματα και μνημεία.

Ο βιολόγος Δημήτρης Μπούσμπουρας, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι τα περιστέρια, καθώς πετούν, προσγειώνονται ενστικτωδώς σε στενές περιοχές, ενώ σε όλες τις πόλεις υπάρχει πλέον μεγάλος περιστεριών, καθώς έχουν προσαρμοστεί στο αστικό περιβάλλον και έχουν μάθει να επιβιώνουν μέσα σ’ αυτό.

«Τα περιστέρια που βλέπουμε κάθε μέρα προέρχονται από τα αγριοπερίστερα, που ζούσαν σε ορθοπλαγιές, αλλά πλέον δεν έχουν μεταξύ τους μεγάλη διαφορά. Αυτά της πόλης βρίσκουν σχετικά εύκολα τροφή και καταφύγιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη και κορακοειδή, κουρούνες κάργες, χαβαρόνια στις γειτονιές του κέντρου», σημειώνει ο κ. Μπούσμπουρας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, συγκριτικά με την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν λιγότεροι …εξ ουρανού επισκέπτες και δεδομένου ότι στις μεγαλουπόλεις δεν υπάρχει θηρευτής ή φυσικός εχθρός, ο αριθμός τους αυξάνεται ραγδαία. Τονίζει δε, ότι δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι, περιστεράδες, που τα εκτρέφουν, αλλά, όπως σημειώνει, αυτή πρόκειται για διαφορετική περίπτωση.


Προβλήματα που προκαλούν τα περιστέρια

Τα προβλήματα που δημιουργούν με την παρουσία τους τα περιστέρια σχετίζονται ως επί το πλείστον με τις μεγάλες συγκεντρώσεις τους. Πολλά περιστέρια είναι φορείς διαφόρων παθογόνων οργανισμών και μπορεί να μεταδίδουν -κυρίως μέσω των περιττωμάτων τους αλλά και μέσω απλής επαφής- διάφορες ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα, όπως μυκητοειδείς μολύνσεις και άλλες παθήσεις, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

Photograph by Shakeb Tawheed/Pexels
Photograph by Shakeb Tawheed/Pexels

Επιχείρηση απομάκρυνσης μέχρι και με εναερίτες

Στις ψηλές πολυκατοικίες, όπου είναι και ο πλέον αγαπημένος και ασφαλής προορισμός τους -εφόσον εκεί δεν υπάρχουν γάτες- η επιχείρηση απομάκρυνσής τους δεν είναι εύκολη. Οι ειδικοί του χώρου των απολυμάνσεων και της απεντόμωσης, δεμένοι με σχοινιά σαν εναερίτες, ανεβαίνουν στα υψηλότερα σημεία και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, αφού πρώτα πραγματοποιήσουν αυτοψία του χώρου.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Στράτος Παντατζόγλου, συνιδιοκτήτης εταιρείας απολυμάνσεων και απεντομώσεων, οι πολίτες που απευθύνονται στην εταιερεία και ζητούν επίμονα να βρεθεί μια λύση είναι πάρα πολλοί. Αυτό που συνήθως επισημαίνουν είναι ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγιεινής εξαιτίας της παρουσίας εκατοντάδων περιστεριών, δηλαδή από τις ακαθαρσίες και τις εκκρίσεις που αφήνουν στο πέρασμά τους, ενώ κάποιοι ανησυχούν για τα παθογόνα που φέρουν, όπως τα ακάρεα, τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι.


Το πρόβλημα «τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας»

«Θα έλεγα ότι είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο, τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας και ο λόγος είναι ότι στις πόλεις τα περιστέρια δεν έχουν φυσικούς εχθρούς. Αυτό που γίνεται όταν τα διώχνουμε από ένα σημείο είναι η μετακόμιση πληθυσμών. Όταν απωθούνται από μια περιοχή, πάνε σε μια άλλη και ο πληθυσμός παραμένει και αυξάνει», εξηγεί ο κ. Παντατζόγλου, ο οποίος έχει κάνει πραγματοποιήσει αρκετές επιχειρήσεις απομάκρυνσης, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και την περιφέρεια.

Ο χάρτης με τα επίμαχα σημεία, δηλαδή τις περιοχές όπου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός περιστεριών, παρουσιάζει «κόκκινο» το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που είναι ψηλά στις προτιμήσεις των περιστεριών, και ακολουθούν παραθαλάσσιες περιοχές, όπως η Κρήνη, που συγκαταλέγεται στα αγαπημένα καταφύγια τους. Οι διαδικασίες της απώθησης διαφέρουν και σε κάθε περίπτωση επιλέγεται ο τρόπος που θα είναι αφενός πιο αποτελεσματικός, αφετέρου δεν θα προκαλέσει ανισορροπία και διαταραχή στο ζωικό βασίλειο.

Photograph by Miguel A. Padrinan/Pexels
Photograph by Miguel A. Padrinan/Pexels

Οι τρόποι αντιμετώπισης από τους ειδικούς

«Σε πολύ έντονες και εκτεταμένες περιπτώσεις, γίνεται κλείσιμο μπαλκονιού με δίχτυ και δεν υπάρχει καμία πρόσβαση. Σε άλλες καταστάσεις, τοποθετούνται ακίδες μεταλλικές, ανοξείδωτες, δεν τραυματίζουν τα πουλιά, είναι οικολογικές, έχουν έγκριση οικολογικής χρήσης και τοποθετούνται σε σημεία όπου θα κάτσουν τα πουλιά, οπότε μηχανικά τα απωθείς», εξηγεί ο κ. Παντατζόγλου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αρκετά διαδεδομένος είναι και ο τρόπος με το φως, κάτι που εξηγεί και τη μέθοδο με τα CD, που συχνά βλέπουμε κρεμασμένα σε μπαλκόνια. «Υπάρχουν κάποιες ταμπλέτες που προσομοιώνουν ότι ο χώρος φλέγεται, όπως αντανακλά ο ήλιος πάνω στην ταμπλέτα, προσομοιάζει ότι υπάρχει φωτιά, οπότε τα περιστέρια φοβούνται και φεύγουν», σημειώνει ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας απολυμάνσεων και απεντόμωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν υπάρξει περιστατικά που το μπαλκόνι έγινε σαν ένα μεγάλο κοτέτσι. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, ένας γείτονας τα τάιζε, οπότε τα μάζευε στον κοινόχρηστο χώρο και η εικόνα ήταν κακή, όπως και στην περίπτωση που ηλικιωμένη η οποία τα τάιζε, έφυγε από τη ζωή, όμως τα περιστέρια…έμαθαν το σημείο και δεν έφευγαν από το μπαλκόνι. Το πιο σύνηθες, πάντως, είναι όταν ο ένοικος κάποιου σπιτιού λείπει σ’ άλλη πόλη κι αφήνει κενό το διαμέρισμά του, τα πουλιά να βρίσκουν χώρο να δημιουργήσουν τις φωλιές τους εκεί, αφού δεν τα ενοχλεί κανείς και έχουν αυτό που αναζητούν, δηλαδή ένα περιβάλλον προστατευμένο, χωρίς αέρα και χωρίς βροχή.

Σε κάθε περίπτωση, η Θεσσαλονίκη δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που έχει «τρωκτικά στον αέρα». Σε αρκετές πρωτεύουσες έχουν γίνει προσπάθειες να ληφθούν μέτρα που αποσκοπούν στο να μειώσουν τον πληθυσμό των περιστεριών, κυρίως επειδή λερώνουν τα δημόσια κτήρια και τα μνημεία. Έχουν χρησιμοποιηθεί ποικίλα μέσα, όπως το να τα ταΐσουν με αντισυλληπτικά χάπια για να μην αναπαράγονται, να τα τρομάξουν με γεράκια ή με ήχους υψηλών ντεσιμπέλ- αλλά τίποτα δεν τα πτοεί. Στο Λονδίνο, μάλιστα, τοποθετήθηκαν ηχεία με τρομακτικούς θορύβους και το μόνο που κατάφεραν ήταν να τα διώξουν από την πλατεία Τραφάλγκαρ και να τα οδηγήσουν σε άλλη περιοχή της πόλης…


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ