Πέθανε ο πιο θλιμμένος ελέφαντας στον κόσμο, μόνος του σε αιχμαλωσία: «Σου άξιζε κάτι καλύτερο»

Ένας ελέφαντας, γνωστός ως “ο πιο θλιμμένος ελέφαντας του κόσμου” από την PETA και άλλες φιλοζωικές οργανώσεις, πέθανε στον ζωολογικό κήπο της Μανίλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου της πόλης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, η δήμαρχος Χάνι Λακούνα ανακοίνωσε ότι ο ελέφαντας Μάλι -που θεωρείται από ορισμένους ο “πιο θλιμμένος” επειδή ήταν ο μοναδικός ελέφαντας σε αιχμαλωσία στις Φιλιππίνες και ζούσε μόνος του σε ένα κλουβί για δεκαετίες- πέθανε πρόσφατα από επιπλοκές στην υγεία του.

Η Μάλι, το πλήρες όνομα της οποίας ήταν Vishwamali, και η αιχμαλωσία της τράβηξαν την προσοχή πολλών ακτιβιστών για τα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του Πολ Μακάρτνεϊ.

Το 2013, ενώ συνεργαζόταν με την οργάνωση People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), ο Πολ Μακάρτνεϊ ευαισθητοποιήθηκε για τη μοναχική ζωή της Μάλι ζητώντας από τις αρχές να μεταφέρουν το ζώο σε καταφύγιο ελεφάντων.

Γράφοντας στον πρόεδρο των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο III το 2013, ο Μακάρτνεϊ ανέφερε: «Με το πάτημα μιας πένας, μπορείτε να δώσετε ένα τέλος στο μαρτύριό της και σας καλώ, με όλη μου την καρδιά, να δώσετε εντολή να δοθεί στη Μάλι αυτή η χαρά τώρα». Άλλοι που συμμετείχαν στο κίνημα “Free Mali” ήταν η Πάμελα Άντερσον και η πρωτευοντολόγος και ανθρωπολόγος, Τζέιν Γκούντολ.

Σύμφωνα με την PETA U.K., κατά τη διάρκεια των χρόνων της στο ζωολογικό κήπο, η Μάλι βίωσε “έντονο περιορισμό, μοναξιά, πλήξη και απομόνωση”. Η οργάνωση πρόσθεσε ότι ενώ ένα καταφύγιο ελεφάντων ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει τη Μάλι, ο ελέφαντας κρατήθηκε σε αιχμαλωσία στη Μανίλα, όπου θεωρήθηκε αναπόσπαστο κομμάτι του ζωολογικού κήπου.

Την Τρίτη, η Μάλι, η οποία επιβεβαιώθηκε ότι είχε καρκίνο και απόφραξη της αορτής μετά το θάνατό της, εθεάθη ξαπλωμένη στο πλάι και αναπνέοντας βαριά, δήλωσε ο Δρ Χάινριχ Πάτρικ Πένια-Ντομίνγκο, επικεφαλής κτηνίατρος του ζωολογικού κήπου της Μανίλας, στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το BBC News. Έτριβε επίσης τον κορμό της σε έναν τοίχο, δείχνοντας ότι πονούσε. Ενώ οι κτηνίατροι της έδωσαν αντιισταμινικά και βιταμίνες, η Μάλι πέθανε την ίδια μέρα.

Ενώ πολλοί πολέμησαν τις συνθήκες που αντιμετώπιζε η Μάλι, άλλοι δεν είδαν την αιχμαλωσία του ελέφαντα ως δυσμενή. «Μπορεί να φαίνεται μόνη της, αλλά μας είχε δίπλα της», δήλωσε ο δήμαρχος Λακούντα στο βίντεο της συνέντευξης στο Facebook. «Ήταν το πρόσωπο που χαιρετούσε όλους όσοι επισκέπτονταν τον ζωολογικό κήπο της Μανίλα. Είναι μέρος της ζωής μας».

Η Λακούνα δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη Σρι Λάνκα να δωρίσει έναν άλλο ελέφαντα στον ζωολογικό κήπο της Μανίλας, όπως έκανε με τη Μάλι. Σε απάντηση, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν για να διασφαλίσουν ότι άλλος ελέφαντας δεν θα καταλήξει μόνος του στον ζωολογικό κήπο.

Σε ανακοίνωσή της, η PETA Asia ανέφερε: «Εξαιτίας της αδιαφορίας και της απληστίας, ο ελέφαντας Μάλι πέθανε με τον ίδιο τρόπο που ζούσε για σχεδόν 50 χρόνια: μόνος σε ένα τσιμεντένιο κλουβί στο ζωολογικό κήπο της Μανίλας… Οι άνθρωποι παντού μπορούν να κάνουν το καθήκον τους για να προστατεύσουν άλλους ελέφαντες μένοντας μακριά από κάθε επιχείρηση που εκθέτει ζώα για διασκέδαση».

Στο Χ, η PETA Asia πρόσθεσε: «Λυπούμαστε πολύ, Μάλι. Σου άξιζε κάτι καλύτερο”.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ