Η ΠΦΠΟ ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων μέσω «λαϊκών παραδόσεων»

Με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) απευθύνει έκκληση ώστε να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων μέσω των λαϊκών παραδόσεων στην Ελλάδα.

Ως κατεπείγουσα πλέον και αναγκαία, η ΠΦΠΟ ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού  αναφορικά με επαναλαμβανόμενες κακοποιήσεις ζώων που δυστυχώς επέτρεψε ο Ν. 4830/21 με το Άρθρο 23, παρ. 2.

Η επιστολή της ΠΦΠΟ προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με κοινοποίηση σε ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΣ

Στη σύγχρονη Ελλάδα, με το συγκεκριμένο άρθρο του πρόσφατου νόμου για την προστασία των ζώων επιτρέπεται η κατάφωρη κακοποίηση ζώων, με την επίκληση κάκιστων “λαϊκών παραδόσεων”.

Την ίδια στιγμή, είναι εξαιρετικά οξύμωρο σε άλλο άρθρο του ίδιου Νόμου (Αρ.2 παρ. 2), να περιγράφεται η έννοια της ευζωίας κάθε ζώου και να αναφέρονται ως Αρχές οι πέντε (5) ελευθερίες: από πείνα και δίψα, από άσκοπη καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία, έκφραση φυσιολογικής συμπεριφοράς.

Η διφορούμενη ή/και κατ’ επιλογή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων, είναι κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο και αποτελεί βασική αιτία αμφισβήτησης εκ μέρους πολιτών και φορέων απέναντι στο κράτος και τους λειτουργούς του. Επιπλέον στέκεται εμπόδιο ισχυρό σε κάθε προσπάθεια καταστολής φαινομένων κακοποίησης ζώων στη χώρα μας εκ μέρους των ιδίων των Αρχών.

Αναφερόμαστε σε μια σειρά “παραδόσεων” που περιλαμβάνουν την αγωνία, την ταλαιπωρία, τον τρόμο και τον πόνο ζώων.

Ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική είναι γνωστή τελετουργική διαδικασία που συμβαίνει σε πανηγύρια και θρησκευτικές εορτές στη Λέσβο, με τη διαπόμπευση και υποχρεωτική περιφορά ενός «στολισμένου» ταύρου λίγο πριν οδηγηθεί στη σφαγή του, ενός έντρομου ζώου που το περιφέρουν δεμένο, στολισμένο με στεφάνια και συρόμενο με σχοινιά από το κεφάλι, ενώ άλλος το σπρώχνει από πίσω με ένα ξύλο, ενώπιον αλαλάζοντος κοινού, ενώπιον κοινού που φωτογραφίζει και βιντεοσκοπεί το θέαμα, εν μέσω εκκωφαντικών μουσικών, εν μέσω μιας ντροπιαστικής τελετουργίας εν τέλει.

κακοποίηση

Πρόκειται για μία κάκιστη πρακτική που φέρει στη μνήμη την περιφορά αλυσοδεμένων αρκούδων, αντίκειται σε κάθε έννοια ευζωίας όπως ο ίδιος νόμος περιγράφει, πρόκειται για κατάφωρη βάναυση μεταχείριση του ζώου και μάλιστα λίγη ώρα πριν τη σφαγή του.

Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση η παρουσία κτηνιάτρου κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας του ζώου, δεν δύναται να διασφαλίσει την ευζωία του, τουναντίον ευτελίζει το ρόλο του παρόντα επιστήμονα.

Στο συγκεκριμένο τελετουργικό -ως ατραξιόν- έρχονται να προστεθούν άλλα κάκιστα έθιμα που προϋποθέτουν την άσκοπη ταλαιπωρία και κατάφωρη κακοποίηση ζώων εν έτει 2023, όπως παράνομες ιπποδρομίες με πότισμα των αλόγων με οινοπνευματώδη προς τιμή των αγίων και κατά συνέπεια σοβαρούς τραυματισμούς που φέρουν σαν μοναδική λύση την εκτέλεσή τους, αναπαράσταση αλωνίσματος με πολλά άλογα στον ίδιο ζυγό τα οποία χτυπούν με βούρδουλες εν μέσω κραυγών και πολλά άλλα ως “αναβίωση” αποτρόπαιων παραδόσεων, που αντίκεινται αφενός σε κάθε εκδοχή του ηθικά αποδεκτού από τη συντριπτική πλειοψηφία του σύγχρονου κόσμου και στη στοιχειώδη αντίληψη περί ευζωίας, αφετέρου πλήττουν βαθιά την εικόνα της χώρας μας ως κοιτίδας του πολιτισμού.
Κύριε Πρωθυπουργέ, θέτουμε πλέον ξεκάθαρα το ερώτημα:

«Ποια είναι άραγε η κοινωνία που η κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί να δημιουργήσει και να προάγει;»

Είμαστε πεισμένοι πως γνωρίζετε ωστόσο, ότι η συμπεριφορά μας προς τα ζώα και οι τρόποι με τους οποίους αυτή ρυθμίζεται από την πολιτεία, αποτελούν αδιαμφισβήτητα εμφανή δείκτη της ποιότητας της κοινωνίας μας και σημείο αναφοράς του πολιτισμού μας,

Με γνώμονα την προστασία κατ’ ελάχιστον της αυτονόητης ηθικά και δεοντολογικά προστασίας των ζώων από μια άσκοπη βαναυσότητα που προσβάλει τον σύγχρονο άνθρωπο,

Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη που αποτελεί απαράδεκτο πισωγύρισμα και να απαγορευτεί ολοσχερώς η συμμετοχή ζώων σε οποιοδήποτε θέαμα.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ