Πρόστιμα ύψους 20,95 εκατ. ευρώ σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για τη δημοσίευση σκληρού περιεχομένου κακοποίησης ζώων

Εν όψει αλλαγής στο νομοσχέδιο του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει σύντομα να είναι σε θέση να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, ώστε να αποτρέπουν τη δημοσίευση υλικού που σχετίζεται με την κακοποίηση ζώων.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αφαιρέσουν από τις πλατφόρμες τους το περιεχόμενο που σχετίζεται με τη βάναυση μεταχείριση ζώων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλά πρόστιμα, όπως προβλέπει η τελευταία αλλαγή στο νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Όπως μεταφέρει ο Guardian, υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι η πρόκληση περιττού πόνου σε ένα ζώο θα αποτελεί αδίκημα προτεραιότητας στο νομοσχέδιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να αποτρέπουν προληπτικά τη δημοσίευση τέτοιου υλικού, προτού καταστεί διαθέσιμο για τους χρήστες.

Η αποτυχία των εταιρειών να συμμορφωθούν με τα προαναφερθέντα, θα οδηγεί σε πρόστιμα ύψους 20,95 εκατ. ευρώ (18 εκατ. στερλίνες) ή σε πρόστιμα που θα ανέρχονται στο 10% των παγκόσμιων εσόδων τους.

Η υπουργός Τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μισέλ Ντόνελαν, δήλωσε ότι η κακοποίηση των ζώων είναι κάτι που σε μια χώρα που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς τα ζώα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή. «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πλατφόρμες για την προώθηση των σαδιστικών και βασανιστικών ενεργειών ορισμένων βαθιά διεφθαρμένων χρηστών του διαδικτύου και σήμερα λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την ταχεία απομάκρυνσή τους, ώστε να προστατεύονται τόσο τα ζώα όσο και οι χρήστες», ανέφερε σε δήλωσή της.

Σύμφωνα με την τελευταία αλλαγή στο νομοσχέδιο, η κακοποίηση ζώων γίνεται «αδίκημα προτεραιότητας», δηλαδή εντάσσεται στο κατά προτεραιότητα πιο σημαντικό παράνομο περιεχόμενο για δημοσίευση σε διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως και το περιεχόμενο παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και τρομοκρατίας. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να επικυρωθεί από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου και να τεθεί σε ισχύ εντός του τρέχοντος μήνα, υποχρεώνει τις πλατφόρμες να θέσουν σε εφαρμογή μια σειρά συστημάτων και διαδικασιών που θα αποτρέπουν τη δημοσίευση υλικού που ενθαρρύνει τον βασανισμό ζώων.

Η κυβέρνηση επικαλέστηκε το ντοκιμαντέρ “The Monkey Haters” του BBC, το οποίο διαπίστωσε πως το Facebook φιλοξενούσε «δεκάδες» ομάδες που σχετίζονταν με βασανιστήρια πιθήκων, με ένα παγκόσμιο κύκλωμα βασανισμού πιθήκων να δραστηριοποιείται γύρω από αυτές. Το Facebook ανταποκρίθηκε δηλώνοντας πως είχε ήδη κλείσει τις ομάδες που υπέπεσαν στην αντίληψή του για τέτοιο περιεχόμενο, τις οποίες είχε αναφέρει το BBC, και ότι «δεν επιτρέπει την προώθηση της κακοποίησης ζώων» στην πλατφόρμα του.



Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ