Η ηλικία του σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια – Μια νέα φόρμουλα για τον ακριβέστερο υπολογισμό της

Ώρα να ξεχάσουμε την παραδοσιακή θεωρία ότι «ένας χρόνος του σκύλου ισούται με επτά ανθρώπινα χρόνια».

Επί σειρά ετών, ιδιοκτήτες σκύλων και μη χρησιμοποιούν τον κανόνα ότι ένας χρόνος στη ζωή ενός σκύλου ισούται με 7 στη ζωή ενός ανθρώπου, κυρίως για να είναι δυνατός ο υπολογισμός, έστω κατά προσέγγιση, της ηλικίας ενός σκύλου. Επιστήμονες ανέπτυξαν μία νέα φόρμουλα, η οποία, όχι μόνο θα μας βοηθήσει από εδώ και στο εξής να υπολογίζουμε ακριβέστερα την ηλικία του σκύλου μας, αλλά αποδεικνύει επίσης ότι ο τρόπος που ήταν ευρέως γνωστός είναι κάθε άλλο παρά ακριβής.


Η αποτύπωση των γηρατειών στο DNA

Τη νέα φόρμουλα ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Cell Systems”, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αλλαγές στα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA, οι οποίες εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου και καθώς οι σκύλοι γερνούν, παρέχοντας μια ακριβέστερη εκτίμηση της ηλικίας ενός σκύλου σε ανθρώπινα χρόνια.

Στην έρευνα συμμετείχαν 104 Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, από τα οποία λήφθηκε δείγμα και αναλύθηκε η μεθυλίωση του DNA τους. Το νεαρότερο σκυλί ήταν ηλικίας μόλις λίγων εβδομάδων, το γηραιότερο ήταν 16 ετών, ενώ τα υπόλοιπα είχαν οποιαδήποτε ηλικία ανάμεσα σε αυτές. Κύριος στόχος των επιστημόνων ήταν να χαρτογραφήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την ηλικία ενός σκύλου, αντιστοιχώντας την με μία ανθρώπινη ηλικία.

Photograph by Unsplash
Photograph by Unsplash

Καταρρίπτεται ο υπεραπλουστευμένος κανόνας «1 προς 7 έτη»

Σύμφωνα με τα προκύψαντα αποτελέσματα και τη νέα φόρμουλα, οι σκύλοι αναπτύσσονται και μεγαλώνουν ταχύτατα κατά τα δύο πρώτα έτη της ζωής τους. Ενδεικτικά, ένας σκύλος ενός έτους έχει την ηλικία ενός ανθρώπου 30 ετών, ενώ ένας σκύλος 4 ετών αν ήταν άνθρωπος θα ήταν 52 ετών. Αμέσως φαίνεται πόσο ανακριβής ήταν ο προηγούμενος υπολογισμός, αφού ένας σκύλος 2 ετών θα χαρακτηριζόταν ως «έφηβος», εφόσον θα θεωρούσαμε ότι η ηλικία του ισούται με 14 ανθρώπινα έτη, ενώ -βάσει των νεότερων στοιχείων- ένας σκύλος δύο ετών μοιάζει ηλικιακά περισσότερο με έναν άνθρωπο 42 ετών!

Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν πρόκειται για έναν τόσο απλό υπολογισμό, όπου αρκεί να πολλαπλασιαστούν τα χρόνια του σκύλου επί 7, αλλά για μία φόρμουλα που θα λέγαμε ότι «επιβραδύνει» τη μέτρηση των ετών ενός σκύλου όσο η ηλικία του αυξάνεται.

Η παραδοσιακή θεωρία που θέλει έναν σκύλο ενός έτους να έχει ηλικία 7 ανθρωπίνων ετών βασιζόταν στη μέση διάρκεια ζωής ενός σκύλου κι ενός ανθρώπου, αγνοώντας εξ ολοκλήρου οποιαδήποτε βιολογική διεργασία. Η «γέννηση», όμως, της νέας φόρμουλα επιδιώκει να το αλλάξει αυτό, καθώς βασίζεται στις αλλαγές των μοτίβων μεθυλίωσης του DNA που πραγματοποιούνται καθώς οι σκύλοι γερνούν.

«Το νέο σύστημα είναι ανώτερο από το προηγούμενο “πολλαπλασιάστε επί 7”, το οποίο επρόκειτο για έναν υπεραπλουστευμένο κανόνα που μπορεί να οδηγήσει σε παρανοήσεις σχετικά με το πώς γερνούν οι σκύλοι», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τρέι Ίντεκερ (PhD), καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και του Κέντρου για τον Καρκίνο Moores (“Moores Cancer Center”).

Η νέα φόρμουλα θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη στην κτηνιατρική περίθαλψη, διότι παρέχει έναν πιο ακριβή τρόπο για τον προσδιορισμό των κινδύνων για την υγεία ενός σκύλου που συνδέονται με την ηλικία. Επιπροσθέτως, θα μπορούσε να βοηθήσει τους κτηνιάτρους να καθορίσουν τον καλύτερο χρόνο για την εκτέλεση συγκεκριμένων ιατρικών διαδικασιών, όπως η στείρωση, οι οποίες μπορεί να έχουν διαφορετικούς κινδύνους και οφέλη ανάλογα με την ηλικία του εκάστοτε σκύλου.

Η κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης στους σκύλους είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή θα μπορούσε να συνεισφέρει στην έρευνα για τη γήρανση στους ανθρώπους. Κι αυτό, γιατί όσο γερνούν οι σκύλοι βιώνουν πολλές από τις ίδιες σωματικές αλλαγές που βιώνουν και οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών του ανοσοποιητικού συστήματος και του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Πάντως, γίνεται κατανοητό ότι η γήρανση των σκύλων σε εκείνες τις ηλικίες έχει ήδη επιβραδυνθεί, συνεπώς ένας σκύλος 8 ετών μοιάζει ως προς τα γηρατειά με έναν 64χρονο άνθρωπο.

Photograph by Samson Katt/Pexels
Photograph by Samson Katt/Pexels

Η νέα φόρμουλα και πώς να την εφαρμόσετε

H εξίσωση είναι 16 ln (ηλικία σκύλου) + 31 = ανθρώπινη ηλικία, όμως διαφοροποιείται ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού και αν αυτός πραγματοποιείται σε λειτουργικό iOS ή Android.

Υπολογισμός σε λειτουργικό iOS (iPhone)

Στις αριθμομηχανές iPhone που διαθέτουν τη λειτουργία φυσικού λογαρίθμου (ln) θα πρέπει πρώτα να εισάγετε την ηλικία του σκύλου και εν συνεχεία να πατήσετε το πλήκτρο «ln». Μετά, πολλαπλασιάστε το αποτέλεσμα με το 16 και τέλος προσθέστε το 31.

Υπολογισμός σε Android

Πατήστε πρώτα το πλήκτρο «ln», πληκτρολογήστε ύστερα την ηλικία του σκύλου και, εν συνεχεία, εξισώστε το. Πολλαπλασιάστε με το 16 και τέλος προσθέστε το 31.

Χρησιμοποιώντας τη νέα φόρμουλα και τις εξισώσεις όπως περιγράφονται παραπάνω, λαμβάνουμε τα εξής αποτελέσματα:

  • ένας σκύλος 1 έτους είναι σαν ένας 31χρονος άνθρωπος,
  • ένας 3χρονος σκύλος είναι σαν ένας 49χρονος άνθρωπος,
  • ένας 7χρονος σκύλος είναι σαν ένας 62χρονος άνθρωπος.

Ο ενθουσιασμός για τη νέα μέθοδο και το επόμενο βήμα

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της ηλικίας των σκύλων σε ανθρώπινα χρόνια έχει ενθουσιάσει τόσο τους ιδιοκτήτες σκύλων όσο και τους κτηνιάτρους, αν και πολλοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί, σημειώνοντας πως μπορεί να μην ισχύει για όλες τις ράτσες σκύλων, καθώς παρουσιάζουν διαφορετική διάρκεια ζωής και ενδέχεται να γερνούν με διαφορετικό τρόπο.

Όπως και να ‘χει, όμως, η νέα φόρμουλα αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατανόηση της γήρανσης και της υγείας των σκύλων, παρέχοντας παράλληλα μια πιο ακριβή και τεκμηριωμένη προσέγγιση για την εκτίμηση της ηλικίας τους σε ανθρώπινα χρόνια.

Είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι περαιτέρω μελέτες που θα περιλαμβάνουν ανάλυση δειγμάτων από διαφορετικές ράτσες σκύλων θα πρέπει να διενεργηθούν στο μέλλον, προκειμένου να καταστεί κατανοητό κατά πόσο η γήρανση επηρεάζεται από τη ράτσα και, κατ’ επέκταση, τη σύνδεση της ηλικίας ενός σκύλου με την αντίστοιχη ανθρώπινη ανάλογα με τη ράτσα του, για κάθε κάθε ράτσα μεμονωμένα.


Πηγή: thebrighterside.news

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ