Τι μπορείς να κάνεις αν βρεις τραυματισμένη ή νεκρή θαλάσσια χελώνα ή φωλιά

Η περίοδος ζευγαρώματος για τις θαλάσσιες χελώνες έχει ήδη ξεκινήσει και μετά το ζευγάρωμα, οι χελώνες γεννούν τα πρώτα τους αυγά και οι παραλίες χρειάζεται να παραμείνουν καθαρές από πλαστικά και άλλα σκουπίδια καθώς μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο στις χελώνες που τα καταπίνουν καθώς νομίζουν ότι είναι μέδουσες, που αποτελούν τη βασική τροφή τους.

Τι κάνουμε όταν έρθουμε αντιμέτωποι με μια τραυματισμένη ή νεκρή θαλάσσια χελώνα; Πώς αντιμετωπίζουμε τις φωλιές και τα χελωνάκια στην παραλία;

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ δίνει βήμα-βήμα πολύτιμες οδηγίες αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών και σας τις παρουσιάζουμε.


Τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα

  1. Kαλούμε τον ΑΡΧΕΛΩΝ – Δίκτυο Διάσωσης στο 210 8944444 ή στο 6941511511 
  2. Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ασφαλές μέρος μακριά από κόσμο και θόρυβο. Την σηκώνουμε πάντα από το καβούκι (ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι).
    Αν είναι μεγάλο ζώο που θα μεταφερθεί από 2 άτομα τη σηκώνουμε πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά.
    Ακουμπάμε το ζώο προσεκτικά φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια του. 
  3. Φροντίζουμε το ζώο να είναι σε προφυλαγμένο και περιορισμένο χώρο, μακριά από ρεύματα και αέρα. Τους θερινούς μήνες καλό είναι να σκεπάζεται ιδιαίτερα στα τραύματά του με ένα υγρό ύφασμα. Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς C. Δεν είναι απαραίτητο, η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη, τότε δεν επιτρέπεται, επειδή μπορεί να πνιγεί.
  4. Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά. Σε καμιά περίπτωση δεν προσπαθούμε να τραβήξουμε το αγκίστρι ή πετονιά που εξέχει από το στόμα ή την ουρά.
  5. Ελέγχουμε όλα τα πτερύγια για τυχόν σήματα αναγνώρισης (tags) και σημειώνουμε τον αριθμό του, αν υπάρχει 
  6. Κατεβάζουμε και συμπληρώνουμε το «Δελτίο Εκθαλάσσωσης» προσεκτικά για να βοηθήσουμε τόσο αυτήν όσο και όλες τις άλλες χελώνες, και το στέλνουμε στον ΑΡΧΕΛΩΝ με email: [email protected]. 

Νεκρή Θαλάσσια χελώνα

  1. Εάν η χελώνα είναι νεκρή, πρέπει να μεταφερθεί στην ξηρά, και να ειδοποιηθεί το τοπικό λιμεναρχείο (Δείτε το Ευρετήριο Λιμενικών Αρχών) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Δίκτυο Διάσωσης στο 210 8944444 ή στο 6941511511. Προσοχή, είναι πιθανό η χελώνα να φαίνεται νεκρή αλλά απλώς να βρίσκεται σε λήθαργο, ιδιαίτερα τους κρύους μήνες.
  2. Πρέπει να κληθεί ο νομοκτηνίατρος για να διαπιστωθεί ο θάνατος και η αιτία που τον προκάλεσε.
    Εάν δεν υπάρχει στην περιοχή, ειδοποιείται άλλος κτηνίατρος ή το λιμεναρχείο. 
  3. Εάν βρεθεί σήμα πρέπει να αφαιρεθεί και να σταλεί στον ΑΡΧΕΛΩΝ, Σολωμού 57, 104 32 Αθήνα, τηλ./φαξ: 210 5231342. Προσοχή, αυτό ισχύει μόνο για τα νεκρά ζώα.
  4. Στείλετε μια φωτογραφία του ζώου και ιδιαίτερα των τραυμάτων του στον ΑΡΧΕΛΩΝ με email: [email protected] 
  5. Κατεβάστε και συμπληρώστε το ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΘΑΛΑΣΣΩΣΗΣ  στον ΑΡΧΕΛΩΝ με email:[email protected] και τέλος, 
  6. Ειδοποιήστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη νόμιμη υγειονομική ταφή. 

Αν βρεις φωλιά ή χελωνάκια

Επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο τηλέφωνο 6941 511 511 ή στείλε email στο: [email protected] ώστε να λάβεις τις κατάλληλες / απαραίτητες οδηγίες για το πως μπορείς να βοηθήσεις!

Η σποραδική εμφάνιση μεμονωμένων φωλιών θαλάσσιας χελώνας σε διάφορα σημεία της Ελλάδος είναι συνηθισμένη λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας. Κάθε φωλιά μπορεί να είναι σημαντική για την μελλοντική επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών στην κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό η πληροφορία που έχεις είναι πολύτιμη για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και κυρίως για την σωτηρία των θαλασσίων χελωνών.

Για να μας δώσεις την πληροφορία που χρειαζόμαστε για ίχνη, πιθανή φωλιά ή χελωνάκια, σε παρακαλούμε κατέβασε το αρχείο excel που θα βρεις εδώ, συμπλήρωσε το και στείλε το με email στο [email protected].

Ίχνη και πιθανή φωλιά στην άμμο

Αν στην παραλία δεν υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που συνιστούν απειλές για την πιθανή φωλιά, δεν χρειάζεται να ληφθεί κάποιο μέτρο. Απλά αποφεύγουμε να τοποθετήσουμε ομπρέλα και ξαπλώστρα κοντά στο σημείο αυτό.

Αν στην παραλία υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που είναι απειλές για την πιθανή φωλιά (δηλαδή λειτουργούν μαγαζιά, υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες ) χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, περίφραξη χώρου πέριξ της πιθανής φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια). 

Χελωνάκια στην παραλία

Δεν πρέπει να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στη θάλασσα με τις δικές τους δυνάμεις. Αν δείτε χελωνάκια να βγαίνουν από φωλιά ημέρα, ανοίξτε ένα διάδρομο στην άμμο και προστατέψτε τα από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στην θάλασσα! Και σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, σκίαση χώρου πέριξ της φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια). 


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ