Ισχυρή σύνδεση μεταξύ πεπτικών και αναπνευστικών παθήσεων σε σκύλους, υποστηρίζει νέα έρευνα

Παρότι το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα των σκύλων έχουν μελετηθεί στο παρελθόν μεμονωμένα, οι ερευνητές του Κολεγίου Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Μισούρι (CVM) αποφάσισαν σε μία νέα μελέτη να διερευνήσουν τη μεταξύ τους σύνδεση και πώς οι διαταραχές στο ένα σύστημα επηρεάζουν το άλλο.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Veterinary Internal Medicine οι επιστήμονες είχαν ως στόχο να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρούν τα δύο συστήματα μεταξύ τους. Μία από τις πιο πρόσφατες μελέτες τους υποστήριξε την ύπαρξη ισχυρής σύνδεσης μεταξύ των δύο, διαπιστώνοντας ότι το 75% των σκύλων με αναπνευστική νόσο και χωρίς γαστρεντερικά (GI) συμπτώματα είχαν μία ή περισσότερες συνυπάρχουσες ανωμαλίες του πεπτικού συστήματος.

Τα ευρήματά τους είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους κηδεμόνες σκύλων, όσο και τους κτηνιάτρους, να αντιλαμβάνονται πότε ένας σκύλος που πάσχει από κάποια αναπνευστική νόσο αντιμετωπίζει προβλήματα και με το πεπτικό του σύστημα, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να υποδηλώνουν την ύπαρξη τέτοιων προβλημάτων, όπως θα ήταν για παράδειγμα η δυσκολία στην κατάποση ή η τάση για εμετό.

«Οι σκύλοι που έρχονται στην κλινική μας με σημάδια αναπνευστικής νόσου, όπως βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, μπορεί συχνά να έχουν προβλήματα στην ανώτερη αεροπεπτική τους οδό», δήλωσε η Κάρολ Ρεϊνέρο, καθηγήτρια στο CVM που ηγήθηκε της μελέτης. «Αυτό είναι λογικό, διότι σε αυτή την περιοχή όπου διασταυρώνονται αυτές οι οδοί, ένας υγιής σκύλος πρέπει να αναπνέει και να μην καταπίνει ή να καταπίνει και να μην αναπνέει, αλλά όταν αυτό πάει στραβά μπορεί να αναπτύξει ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να καταπιεί πολύ αέρα ή να εισέλθει τροφή ή νερό στους πνεύμονες», εξήγησε η επιστήμονας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 45 σκύλοι με κλινικά αναπνευστικά συμπτώματα αλλά χωρίς γαστρεντερικά συμπτώματα, καθώς και 15 υγιείς σκύλοι. Μέσω της λήψης βίντεο ακτίνων Χ (X-ray video), οι μελετητές παρακολούθησαν τον κάθε σκύλο την ώρα που έτρωγε και έπινε σε φυσική θέση (όρθιος), προσπαθώντας να ανιχνεύσουν ανωμαλίες, είτε κατά την κατάποση, είτε κατά την κίνηση της τροφής προς ή/και από το στομάχι του σκύλου.

Τα ευρήματα που προέκυψαν έδειξαν ότι οι σκύλοι που έπασχαν από κάποια αναπνευστική νόσο είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν ανωμαλίες την ώρα που έτρωγαν, όπως τυχαία εισπνοή τροφής ή υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως εισρόφηση, καθώς και προβλήματα κατάποσης, συγκριτικά με τους υγιείς σκύλους που συμμετείχαν στη μελέτη.

Κάτι πολύ σημαντικό που αναδεικνύει η συγκεκριμένη έρευνα είναι το γεγονός ότι η σύνδεση μεταξύ των αναπνευστικών και γαστρεντερικών διαταραχών δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς εδώ και πολλά χρόνια.


Photo: Pixabay
Photo: Pixabay

«Όταν οι ασθενείς έρχονται για αξιολόγηση, κάνουμε πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με το περιβάλλον του κατοικίδιου ζώου, τη διατροφή, το αν ο βήχας σχετίζεται με το φαγητό ή την κατανάλωση υγρών, μεταξύ άλλων», δήλωσε η Βιέντος Πλοτς, κτηνίατρος με ειδίκευση στην εσωτερική παθολογία, όπως και η Κάρολ Ρεϊνέρο.

Η κτηνίατρος εξήγησε ότι οι απαντήσεις που δίνουν οι ιδιοκτήτες σε αυτές τις ερωτήσεις καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις συστάσεις του κτηνιάτρου και τον βοηθούν να δομήσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την περίπτωση του κάθε σκύλου-ασθενή ξεχωριστά, εξατομικευμένο για τις ανάγκες του και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Οι συστάσεις, ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενή, μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στη διατροφή με σκοπό την αύξηση ή τη μείωση του βάρους, εναλλακτικές λύσεις στην κατανάλωση νερού ή χειρουργική επέμβαση, εξηγούν οι κτηνίατροι που «έτρεξαν» τη μελέτη. Σκοπός, φυσικά, είναι πάντοτε η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πάσχοντος σκύλου.

«Μερικές φορές, μπορεί να συστήσουμε την αλλαγή από κροκέτες σε κονσερβοποιημένες τροφές ή την προσαρμογή των μακροθρεπτικών συστατικών για περισσότερες ή λιγότερες πρωτεΐνες ή λίπη», δήλωσε η Βιέντος Πλοτς, προσθέτοντας ότι ορισμένες ράτσες, όπως τα Γαλλικά Μπουλντόγκhttps://www.pet-in.gr/tag/galliko-mpoylntogk/, μεταξύ άλλων φυλών με πλατύ πρόσωπο (βραχυκεφαλικές ράτσες), έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από αναπνευστικά και γαστρεντερικά προβλήματα εν συγκρίσει με άλλες ράτσες σκύλων.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αναπνευστικοί τους ιστοί είναι συμπιεσμένοι σε πολύ μικρότερη περιοχή, οπότε οι οπές για να εισέλθει ο αέρας είναι μικρότερες», εξήγησε η Ρεϊνέρο. «Την ώρα που πασχίζουν να αναπνεύσουν, μπορεί να προκληθεί παλινδρόμηση ή κήλη του στομάχου τους, ενώ τείνουν επίσης να ενθουσιάζονται πολύ με το φαγητό, οπότε μπορεί να ξεχάσουν να αναπνεύσουν μέχρι να βρίσκονται ήδη στη μέση της κατάποσης, με αποτέλεσμα να εισέλθει τροφή ή υγρό στους πνεύμονές τους», περιέγραψε η ίδια.

Σύμφωνα με το American Kennel Club, το Γαλλικό Μπουλντόγκ κατατάχθηκε πρόσφατα ως η πιο δημοφιλής φυλή σκύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεπερνώντας το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, το οποίο κατείχε την πρώτη θέση για τα προηγούμενα 31 χρόνια.

Αν και η μελέτη αυτή αξιολόγησε μια μεγάλη ποικιλία μικρών και μεγάλων ρατσών με διαφορετική δομή προσώπου, διαπιστώνοντας μια συνολική σύνδεση μεταξύ αναπνευστικών και πεπτικών διαταραχών, υπογραμμίζει ότι οι αεροπεπτικές διαταραχές φαίνεται να είναι αρκετά συνηθισμένες και ότι θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε σκύλο.


Έρευνα


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ