Καναδάς – Θεματικό πάρκο Marineland: Κατηγορείται εκ νέου, αυτή τη φορά για τον χειρισμό των μαύρων αρκούδων

Το πάρκο έχει αποτελέσει επί μακρόν στόχο των ακτιβιστών, οι οποίοι προσπαθούσαν να το θέσουν εκτός λειτουργίας εξαιτίας τής ανεπαρκούς φροντίδας των ζώων που τελούν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας.

Το θεματικό πάρκο Marineland στον Καναδά αντιμετωπίζει κατηγορίες για τον χειρισμό των αιχμαλωτισμένων μαύρων αρκούδων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επανέλεγχό του, γεγονός που χαροποιεί τους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων που επί σειρά ετών έχουν καταβάλει πολλαπλές προσπάθειες για να το κλείσουν.

Δηλώσεις που έγιναν από το υπουργείο τού Γενικού Εισαγγελέα τού Οντάριο γνωστοποίησαν ότι χθες, Τετάρτη 31/05, απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες εναντίον τού Marineland, του πάρκου ψυχαγωγίας που βρίσκεται στην καναδική πλευρά των καταρρακτών τού Νιαγάρα. Σύμφωνα με την περιφέρεια, το πάρκο δεν είχε συμμορφωθεί με μία απόφαση που αφορούσε τις αιχμάλωτες αμερικανικές μαύρες αρκούδες, που διατηρεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας στις εγκαταστάσεις του, και τον χειρισμό τους.

Οι κατηγορίες βασίζονται σε ένα τμήμα τού νόμου σύμφωνα με το οποίο οι επιθεωρητές τής επαρχίας έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν εντολή, προκειμένου να βοηθήσουν τα ζώα που ενδεχομένως διατρέχουν κίνδυνο.

Για την ώρα, δεν είναι σαφές πόσες αρκούδες παραμένουν στις εγκαταστάσεις τού πάρκου. Το 2016, η υπηρεσία για την ευημερία των ζώων τής περιφέρειας κατηγόρησε το Marineland σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις. Μεταξύ των κατηγοριών συμπεριλαμβανόταν η μη παροχή επαρκούς και κατάλληλης τροφής και νερού σε 35 αμερικανικές μαύρες αρκούδες. Την επόμενη χρονιά, το πάρκο ήρθε αντιμέτωπο με έξι νέες κατηγορίες που αφορούσαν κακοποίηση ζώων.

Φάλαινα μπελούγκα υπό αιχμαλωσία (Photograph by Patrice Audet/Unsplash)
Φάλαινα μπελούγκα υπό αιχμαλωσία (Photograph by Patrice Audet/Unsplash)

Υπάρχει «ηθική ευθύνη»

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το πάρκο έχει ηθική ευθύνη να απελευθερώνει τα ζώα που διατηρεί σε αιχμαλωσία. Σύμφωνα με τον Guardian, το πάρκο δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα που του απηύθυνε για σχολιασμό των νέων κατηγοριών. Πάντως, οι νέες κατηγορίες φαίνεται πως αποτελούν μόνο την κορυφή τού παγόβουνου.

Πριν από δύο μήνες, μια αιχμαλωτισμενη φάλαινα, η Κίσκα, η οποία είχε ονομαστεί «η πιο μοναχική όρκα του κόσμου», πέθανε από βακτηριακή μόλυνση, έχοντας περάσει τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στο Marineland. Υπάρχει, μάλιστα, ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται η 47χρονη όρκα να έχει αφεθεί και να παρασύρεται νωχελικά από τους κυματισμούς των νερών τής δεξαμενής της.

Παρ’ όλα αυτά, το πάρκο εξακολουθεί να διαφημίζει τις φάλαινες μπελούγκα, μερικές από τις οποίες έχει πουλήσει τους τελευταίους μήνες σε ενυδρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες για «ερευνητικούς σκοπούς», σύμφωνα με τις άδειες εξαγωγής.

Τον Δεκέμβριο του 2022, οι εισαγγελείς τού Οντάριο ανέστειλαν τις κατηγορίες για κακοποίηση ζώων εναντίον τού Marineland, ύστερα από ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιούσε δελφίνια και φάλαινες για ψυχαγωγία, παραβιάζοντας ωστόσο έναν ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει την αιχμαλωσία κητωδών.

Την προηγούμενη χρονιά, οι Υπηρεσίες Ευημερίας των Ζώων τού Οντάριο διαπίστωσαν ότι όλα τα θαλάσσια θηλαστικά στο Marineland διέτρεχαν κίνδυνο λόγω της κακής ποιότητας του νερού, ισχυρισμός που αμφισβητείται από το πάρκο. Εν εξελίξει βρίσκεται, σύμφωνα με την περιφέρεια, η επιθεώρηση των υδάτων τής εγκατάστασης, η οποία ξεκίνησε το 2021.

Το 2019, το πάρκο τέθηκε υπό έλεγχο όταν το Marineland δήλωσε ότι δύο ελάφια σκοτώθηκαν εν μέσω πανικού, ο οποίος φέρεται να προκλήθηκε από έναν πατέρα και έναν γιο που χλεύαζαν τα ζώα. Πέραν αυτού, λίγες ημέρες μετά το συμβάν, το πάρκο εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε ότι ένας 18χρονος θαλάσσιος ίππος, ο οποίος ονομαζόταν Apollo, έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή. Ο Apollo ήταν ο τέταρτος θαλάσσιος ίππος που πέθανε στο πάρκο μέσα σε διάστημα δύο ετών.


Με πληροφορίες από Guardian και CBC

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ