Η αρκούδα που σκότωσε προ ημερών ιταλό τζόγκερ είχε ελευθερωθεί ύστερα από προηγούμενη επίθεση

Προ ημερών, ένας 26χρονος βρήκε τραγικό θάνατο ύστερα από επίθεση που δέχθηκε από αρκούδα σε δασώδη, ορεινή περιοχή κοντά στο χωριό του, το Κάλντες, στην περιφέρεια του Τρεντίνο των ιταλικών Άλπεων, όπου έκανε τζόγκινγκ.

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής

Περίπου 3.000 κάτοικοι παρευρέθηκαν στην κηδεία του άτυχου δρομέα, που δέχθηκε επίθεση από καφέ αρκούδα και υπέκυψε στα τραύματά του.

Το περιστατικό έχει σοκάρει τους κατοίκους της πόλης, καθώς δεν πρόκειται για την πρώτη επίθεση της συγκεκριμένης αρκούδας σε πεζοπόρους της περιοχής. Τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα στην επαρχία των ιταλικών Άλπεων με χρονική απόσταση 2 ετών. Η πρώτη επίθεση της συγκεκριμένης αρκούδας, η οποία έχει ονομαστεί Γαία, σημειώθηκε το 2020. Το σαρκοφάγο θηλαστικό είχε τότε συλληφθεί και στη συνέχεια είχε αφεθεί ελεύθερο, ύστερα από διαμαρτυρίες οικολογικών κομμάτων και οργανώσεων.

Ο 26χρονος Αντρέα Πάπι προσπάθησε να αντισταθεί στην 17χρονη θηλυκή καφέ αρκούδα με ένα αντικείμενο σε σχήμα ραβδιού που κρατούσε, αλλά υπέστη βαθιά τραύματα που δυστυχώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει. Άφησε την τελευταία του πνοή πριν προλάβουν να τον βρουν τα σωστικά συνεργεία και να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Μετά το θανατηφόρο περιστατικό, οι δασικοί υπάλληλοι της περιοχής έλαβαν εντολή να θανατώσουν το ζώο, το οποίο γεννήθηκε από αρκούδες που είχαν μεταφερθεί στην περιοχή από τη Σλοβενία πριν από περίπου δύο δεκαετίες, στο πλαίσιο ενός προγράμματος επαναπληθυσμού.


Κόντρα μεταξύ οικολόγων και κατοίκων της περιοχής

Ο θάνατος του 26χρονου από την επίθεση του ζώου αναζωπύρωσε την κόντρα μεταξύ των οικολόγων και των κατοίκων της περιοχής. Όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη επίθεση από την αρκούδα είχε σημειωθεί πριν από περίπου 2 χρόνια, το 2020, όταν επιτέθηκε σε έναν πατέρα και τον γιό του που περπατούσαν στα βουνά κοντά στην πόλη Κλες, αφήνοντάς τους σοβαρά τραύματα.

Ο Μαουρίτσιο Φουγκάτι, κυβερνήτης της επαρχίας, διέταξε τη θανάτωση της αρκούδας, αλλά η απόφασή του απορρίφθηκε από έναν δικαστή, με την υποστήριξη 100.000 ακτιβιστών που υπέγραψαν αίτηση για τη σωτηρία της Γαίας. Όμως ο θάνατος του Πάπι έχει αναζωπυρώσει τη διαμάχη μεταξύ εκείνων που υπερασπίζονται τις αρκούδες, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 120, και των κατοίκων της περιοχής, που φοβούνται για την ασφάλειά τους. Συνολικά, έχουν καταγραφεί επτά μη θανατηφόρες επιθέσεις από αρκούδες τα τελευταία χρόνια.


«Η κορυφή του παγόβουνου»

Ένα λόμπι αγροτών που φέρει την ονομασία Coldiretti περιέγραψε τον θάνατο του Αντρέα Πάπι ως την «κορυφή του παγόβουνου σε μία κατάσταση που είναι πλέον εκτός ελέγχου». Οι ακτιβιστές, από την πλευρά τους, συνεχίζουν να αντιτίθενται στη σφαγή του σαρκοφάγου ζώου, με την ομάδα προστασίας των ζώων LAV να αναφέρει ότι θα λάβει νομικά μέτρα για να σώσει ξανά τη ζωή της Γαίας.

Ο Σέρχιο Κόστα, βουλευτής του κόμματος Πέντε Αστέρων, ο οποίος, ως υπουργός Περιβάλλοντος το 2020, υποστήριξε την απελευθέρωση της Γαίας, επιμένει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση: «Η αρκούδα ενήργησε από ένστικτο, πιθανώς επειδή ένιωσε ότι τα μικρά της απειλούνταν. Η λύση είναι τα δορυφορικά κολάρα στα ζώα, που παρέχουν ειδοποιήσεις για τις εμφανίσεις τους σε κατοικημένες περιοχές».

Ο Γκιλμπέρτο Πιτσέτο Φρατίν, ο υπουργός Περιβάλλοντος της νέας ιταλικής κυβέρνησης συνεργασίας, συνάντησε τοπικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της διανομής σπρέι πιπεριού στους περιπατητές και της μετεγκατάστασης ορισμένων από τις αρκούδες.

Το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου σημειώνει ότι η Φράνκα Γκεραρντίνι, μητέρα του άτυχου πεζοπόρου, δήλωσε: «Ήθελαν κάποιον νεκρό και τώρα έχουν έναν».


Πηγή: thetimes.co.uk

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ