Νόσος Χ – Μαγιορκίνης: Είναι σαν να περιμένουμε μεγάλο σεισμό, ξέρουμε ότι θα συμβεί, αλλά δεν ξέρουμε πότε

Μέχρι στιγμής, πρόκειται απλώς για ένα υποθετικό σενάριο, όμως η νόσος Χ δεν αποκλείεται να μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο εγγύς μέλλον, καθώς πρόκειται για μία θανατηφόρα νόσο που ίσως αποδειχθεί η επόμενη πανδημία.

Μεγάλες είναι οι διαστάσεις που λαμβάνουν τις τελευταίες ώρες οι συζητήσεις γύρω από την άγνωστη μέχρι ώρας νόσο Χ, γι’ αυτό και αξίζει να δούμε όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής. Αρχικά, η ονομασία «Νόσος Χ» δόθηκε από τον Γκίκα Μαγιορκίνη, αναπληρωτή καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος τής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όπως επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στο CNN Greece.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η νόσος Χ είναι μεν μια ακόμη άγνωστη νόσος, μπορεί εντούτοις να αποτελέσει σημαντικά μια υπολογίσιμη απειλή, καθότι θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση μιας νέας πανδημίας, ενώ ο μικροοργανισμός που θα μπορούσε να την προκαλέσει παραμένει επίσης άγνωστος, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να πρόκειται είτε για ιό, είτε για βακτήρια, είτε για μύκητα, χωρίς καμία από τις περιπτώσεις να είναι δυνατόν να αποκλειστεί για την ώρα.

Ο κ. Μαγιορκίνης, συνεχίζοντας στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι στην παρούσα φάση πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο, κι αυτό επειδή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε θα μπορούσε να μας «χτυπήσει την πόρτα», όπως αντίστοιχα δεν μπορούμε γνωρίζουμε πότε θα εκδηλωθεί ένας μελλοντικός σεισμός.


Γιατί να ασχολούμαστε με ένα υποθετικό σενάριο γύρω από τη νόσο Χ;

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως πρόκειται για ένα θεωρητικό σενάριο που αποσκοπεί στο να υπολογιστούν οι ανάγκες που θα είχε το σύστημα υγείας, στην περίπτωση που επαληθευόταν η υπόθεση. «Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί, ώστε να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», επισήμανε.

Εν συνεχεία, ο καθηγητής ανέφερε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου προς τις κυβερνήσεις για να τους πει “κοιτάξτε, αρχίστε να ετοιμάζεστε για την επόμενη, γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε να προετοιμαστούμε τελευταία στιγμή”».

Αργότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο καθηγητής στην ΕΡΤ επισήμανε ότι δεν υπάρχει ούτε ιός, ούτε βακτήριο και ξεκαθάρισε ότι η νόσος Χ πρόκειται για υποθετικό σενάριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήδη από το 2018.


Ο Covid – 19 προσέφερε «υγειονομική παιδεία»

Θα μπορούσε να συμβεί τα αμέσως επόμενα δευτερόλεπτα ή μετά από πολλά χρόνια. Ακριβής υπολογισμός δεν μπορεί να υπάρξει, δεδομένης τής δυσκολίας που χαρακτηρίζει τη δημιουργία μοντέλων που θα ήταν ικανά να προβλέπουν με ακρίβεια την επόμενη πανδημία, προσέθεσε ο καθηγητής.

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε: «Η πανδημία τού κορωνοϊού έδωσε εμπειρία, εκπαίδευση και υγειονομική παιδεία. Ωστόσο, επειδή ο πλανήτης έχει περάσει πανδημίες, πολλές φορές τείνει να απωθεί το γεγονός και να δημιουργείται μία ψευδής αίσθηση αυτοπεποίθησης ότι δεν θα ξανασυμβεί αυτό. Πέρασε, αλλά δεν ξέρουμε τι θα είναι το επόμενο».


Ο κορωνοϊός «δεν θα φύγει ποτέ»

Αναφορικά με τον κορωνοϊό και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε ότι στην Ελλάδα μετράμε θανάτους με Covid και όχι από Covid -με τη διαφορά μεταξύ των δύο να είναι σημαντική- ενώ συμπλήρωσε ακόμα ότι 200 νεκροί σε έναν μήνα αποτελούν «μεγάλο νούμερο το οποίο δείχνει ότι ο ιός έχει σημαντική διασπορά».

Ο καθηγητής προσέθεσε ότι ο κορωνοϊός δεν πρόκειται για μία νόσο που προβλέπεται να εξαφανιστεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ο ιός δεν θα φύγει ποτέ, θα είναι συνέχεια ανάμεσά μας και θα δημιουργεί πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία είναι ναι μεν διαχειρίσιμη αλλά όχι αμελητέα».

Ο ιός, σύμφωνα με τον επιστήμονα, αφορά κυρίως τους ευάλωτους, άτομα ηλικία άνω των 65 που υποβάλλονται σε βαριές θεραπείες, τα οποία θα πρέπει να κάνουν επαναληπτικούς εμβολιασμούς και σίγουρα, ύστερα από την εμφάνιση συμπτωμάτων, θα πρέπει να κάνουν τεστ και αν αναζητούν την κατάλληλη θεραπεία, εφόσον αυτή πλέον υπάρχει. Και, φυσικά, θα πρέπει να την αναζητήσουν το συντομότερο δυνατό.


Από πού θα μπορούσε να προέλθει η νοσος Χ και τι πρέπει να προσέχουμε;

Η Αφρική, η Κίνα και η Νότια Αμερική αποτελούν, σύμφωνα με τον ειδικό, τα σημεία απ’ όπου θα μπορούσε να ξεκινήσει η εξάπλωση της νέας πανδημίας, ενώ αναφορικά με το τι θα πρέπει να προσέχουμε, ανέφερε: «Θα πρέπει να προσέχουμε τις επαφές μας με τα ζώα, είτε άγρια, είτε οικόσιτα και όταν ταξιδεύουμε να προσέχουμε ιδιαιτέρως τι τρώμε (π.χ. όχι ωμό κρέας). Επίσης, σε χώρες όπου ενδείκνυται ο εμβολιασμός, θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε πάντα και να μην αμελούμε αυτήν την ασπίδα προστασίας.


Η οικοδόμηση ανθεκτικών συστημάτων υγείας

Όπως προαναφέρθηκε, η πανδημία τού SARS – CoV2 μάς δίδαξε ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα υγειονομικά μας συστήματα, ούτως ώστε να καταστούν πραγματικά ανθεκτικά και βιώσιμα, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν σε μια ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς και να στελεχώσουμε ακόμη πιο δυναμικά ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, ανέφερε καταλήγοντας ο καθηγητής επιδημιολογίας.


Με πληροφορίες από ΕΡΤ και CNN Greece

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ