Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, προειδοποιεί: Η «νόσος X» θα είναι πιο θανατηφόρα από την Covid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, παρόλο που ακόμα δεν έχουν αναφερθεί ασθενείς, ενώ την ανησυχία της για τη «νόσο Χ» εξέφρασε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς), Ματίνα Παγώνη, επισημαίνοντας πως «θα είναι 50 – 70% πιο θανατηφόρα από την Covid-19».

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ για τη «νόσο X», η κα Παγώνη ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση του κορωνοϊού, θα στείλει σχετική ενημέρωση προς τα νοσοκομεία, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη νέα νόσο «η οποία θα κάνει πανδημία από ό,τι λέγεται», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.


Ποια είναι η νέα «νόσος X»

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) μια νέα, πιο ύπουλη και πολύ πιο θανατηφόρα ασθένεια ενδέχεται να προκαλέσει καινούρια παγκόσμια ανησυχία. Οι επιστήμονες του οργανισμού υγείας τού ΟΗΕ την ονόμασαν «νόσο X».

Σύμφωνα με την ομάδα τού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ασχολείται με το ζήτημα, δεν είναι γνωστό αν θα είναι ιός, βακτήριο, μύκητας ή κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό.

Δεδομένου ότι οι ιατρικοί ερευνητές βρίσκονται ακόμη στο σκοτάδι ως προς το πώς αυτή η νέα «νόσος X» θα αποτελέσει καινούρια απειλή για την δημόσια υγεία, είναι πιθανό να υπάρξει έλλειψη τυχόν θεραπειών ή εμβολίων, αναφέρει η Telegraph.


«Θα μεταδοθεί στους ανθρώπους»

Η Ματίνα Παγώνη επισήμανε πως στόχος τού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι σε πρώτη φάση να ενημερώσει τα νοσοκομεία, και συγκεκριμένα το προσωπικό τους, επειδή θα χρειαστεί σχετική προετοιμασία και εξοπλισμός, «για να μην φτάσουμε όπως το 2019 παραμονές τού 2020 που δεν ήμασταν προετοιμασμένοι».

«Θα είναι προφανώς κάποιος ιός που θα προέρχεται από άγρια ζώα ή οικόσιτα, που θα μεταδοθεί στους ανθρώπους και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω πως θα είναι κατά 70% θανατηφόρος. Η Covid-19 συγκριτικά με τη νέα νόσο χαρακτηρίζεται ήπια ασθένεια», ανέφερε η Ματίνα Παγώνη. «Δεν χρειάζεται πανικός, ειλικρινά», καθησύχασε η Ματίνα Παγώνη και διευκρίνισε πως «μέχρι στιγμής ασθενείς δεν υπάρχουν».

«Δεν δίνουν χρονοδιάγραμμα» για την εμφάνιση του ιού, προσέθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, επισημαίνοντας ότι μπορεί να γίνει «πολύ σύντομα ή και πολύ αργά».

H Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε και στον ιό τού Covid-19. Σύμφωνα με τα όσα είπε, υπάρχουν περιστατικά νοσηλείας με κορωνοϊό στην χώρα μας, «απλώς τώρα ξέρουμε πως θα αντιμετωπιστεί και είναι πολύ πιο ήπιος, ενώ και οι άνω των 65 αντιμετωπίζονται και αυτοί πολύ καλύτερα, έχουμε γίνει εξπέρ». Τέλος, αναρωτήθηκε: «Με 556 κλίνες που ξεκινήσαμε το 2019 μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια κατάσταση;».


Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ