ΟΗΕ: Απειλεί ζωές η άφιξη του φαινομένου Ελ Νίνιο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) του ΟΗΕ προειδοποιεί για την άφιξη του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο σε συνδυασμό με τις ήδη αυξημένες θερμοκρασίες από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, εντείνει την απειλεί για τις ζωές ζώων και ανθρώπων.

Το Ελ Νίνιο είναι επίσημα πλέον εδώ. Ένα εφιαλτικό σκηνικό, που συνθέτουν καύσωνες, πλημμύρες και κυκλώνες, αναμένεται να διαρκέσει έως και το 2024, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Εθνών. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του οργανισμού υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της προετοιμασίας για τα επερχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να καταστεί επιτεύξιμη η διάσωση ζώων και ανθρώπων.

Photo: Martin Sepion/Unsplash
Photo: Martin Sepion/Unsplash

Ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και Ελ Νίνιο: «Διπλό χτύπημα»

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο εκδηλώνεται, κατά μέσο όρο, κάθε 2 έως 7 χρόνια και διαρκεί από 9 έως 12 μήνες. Επτά χρόνια μετά το Ελ Νίνιο του 2016, τα πράγματα έχουν γίνει πλέον πιο πολύπλοκα, ενδεχομένως και πιο επικίνδυνα. Το προηγούμενο έτος που «σημαδεύτηκε» από την έλευση του Ελ Νίνιο, το 2016, παραμένει έως και σήμερα το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Φέτος, οι αυξημένες ανησυχίες πηγάζουν από το γεγονός ότι το εν λόγω φαινόμενο έρχεται να προστεθεί στην ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια θέρμανση, κύρια αιτία της οποίας είναι οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, με κυριότερη εξ αυτών τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έναν συνδυασμό που ο WMO χαρακτήρισε ως «διπλό χτύπημα». Ο συνδυασμός των δύο μπορεί να αυξήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την ώρα που ήδη καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Ο WΜΟ εκτιμά πως η πιθανότητα πλέον το φαινόμενο Ελ Νίνιο να συνεχιστεί έως και το τέλος του 2023 με μέτρια ή υψηλότερη ένταση ανέρχεται στο 90%, σύμφωνα με τις δηλώσεις του οργανισμού, ενώ στις αρχές Ιουνίου, οι αμερικανικές αρχές είχαν εκτιμήσει ότι η πιθανότητα ενός ισχυρού και ακόμη θερμότερου Ελ Νίνιο ήταν 56%.

Ως αποτέλεσμα των φυσικών διακυμάνσεων των ανέμων και των θερμοκρασιών των ωκεανών στον Ειρηνικό, παρατηρούνται ακανόνιστες εναλλαγές μεταξύ του Ελ Νίνιο και του ψυχρότερου φαινομένου Λα Νίνια. Η δε σημασία του καθοριστική, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο φυσικό κλιματικό φαινόμενο στον πλανήτη και επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους. Το Ελ Νίνιο συνδέεται συνήθως με περισσότερες πλημμύρες στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ, το νότιο τμήμα της Νότιας Αμερικής, το Κέρας της Αφρικής και την κεντρική Ασία, ενώ δριμείς καύσωνες και ξηρασίες πλήττουν συχνά την ανατολική Αυστραλία, την Ινδονησία, τη νότια Ασία και την κεντρική Αμερική. Δεν αποκλείεται, επίσης, σφοδροί κυκλώνες να εκδηλωθούν στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό.

«Η έναρξη του Ελ Νίνιο θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα να σπάσουν τα ρεκόρ θερμοκρασίας και να προκληθεί πιο ακραία ζέστη σε πολλά μέρη του κόσμου και στον ωκεανό», δήλωσε ο Πέτερι Τάαλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας. «Η δήλωση του WMO αποτελεί σήμα προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για να εκκινήσουν τις προετοιμασίες. Οι έγκαιρες προειδοποιήσεις και η προληπτική δράση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με αυτό το μείζον κλιματικό φαινόμενο, είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών και μέσων επιβίωσης», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Photo: Xavier Coiffic/Unsplash
Photo: Xavier Coiffic/Unsplash

Αρνητικά ρεκόρ καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο

Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας για τον Ιούνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο καταρρίφθηκε κατά σχεδόν έναν βαθμό Κελσίου, ενώ πρωτοφανείς καύσωνες έπληξαν τις θάλασσες της νησιωτικής χώρας. Πρόκειται για τον πιο ζεστό Ιούνιο στην ιστορία της από το 1884. Στην Ισπανία, χαλαζοπτώσεις πλήττουν τη Βαλένθια, μετά τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού. Παράλληλα, οι θαλάσσιοι πάγοι περιμετρικά της Ανταρκτικής βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Εντούτοις, η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν πρόκειται για απρόβλεπτο γεγονός. Αντιθέτως. Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι όλα αυτά αποτελούν συνέπειες της εξέλιξης της κλιματικής κρίσης, όπως ακριβώς είχαν πολλάκις προειδοποιήσει. Ορισμένοι, μάλιστα, πιστεύουν ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην ιστορία, αν και το μεγαλύτερο κύμα θερμότητας αναμένεται να εκδηλωθεί το 2024.

Τέλος, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι συνδυασμός του Ελ Νίνιο και της αυξημένης θερμοκρασίας από τις ανθρωπογενείς εκπομπές είναι πιθανό να οδηγήσουν στο να μην επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος που έχει τεθεί, να μην ξεπεράσει η αύξηση τον 1,5 βαθμό Κελσίου, πράγμα που πιστεύουν ότι θα συμβεί για μια διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους.


Με πληροφορίες από AFP, CNN και Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ