Παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση της Ισλανδίας να επιτρέψει ξανά τη φαλαινοθηρία – Αδιάφορη η κυβέρνηση

Η ισλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως η εμπορικής κλίμακας φαλαινοθηρία θα είναι ξανά νόμιμη στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου, ύστερα από το «πάγωμά» της κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η απόφαση έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πτοείται.

Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το κυνήγι φαλαινών θα είναι νόμιμο και πάλι, ανέφερε πως αυτό θα γίνει μέσα από μία σειρά «βελτιώσεων» στη διαδικασία θήρευσης, προκειμένου να μειώσει τα βασανιστήρια που υφίστανται τα ζώα, μέσω της γρηγορότερης θανάτωσής τους.


Παγκόσμια κατακραυγή

Η υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας της Ισλανδίας, Σβάντις Σβαβαρσντότιρ, εξέδωσε την απόφαση για την επανέναρξη της φαλαινοθηρίας στις 31 Αυγούστου, αναφέροντας ότι η απόφαση βασίστηκε στο πόρισμα μιας κυβερνητικής ομάδας εργασίας πως η διαδικασία θήρευσης θα μπορούσε να βελτιωθεί, κάτι που πολλοί το θεώρησαν εξωφρενικό.

Η ισλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτή τη φορά θα υπάρξουν αυστηρότεροι κανονισμοί, όπως καλύτερος εξοπλισμός, εκπαίδευση των θηρευτών και αυξημένη παρακολούθηση της διαδικασίας, αλλά οι ακτιβιστές θεωρούν τα μέτρα αυτά «άσκοπα και άσχετα», επειδή οι φάλαινες θα εξακολουθήσουν να πεθαίνουν με βασανιστικούς τρόπους, εφόσον πυροβολούνται με καμάκια που έχουν στην ακμή τους εκρηκτικά. Ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων και περιβαλλοντολόγοι χαρακτήρισαν την απόφαση «εξαιρετικά απογοητευτική». Εκείνη την εποχή, η υπουργός εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι μέθοδοι θανάτωσης των φαλαινών αντιβαίνουν στον νόμο της χώρας για την ευημερία των ζώων.

Επιπροσθέτως, πριν την απαγόρευση της φαλαινοθηρίας τον Ιούνιο, η Ισλανδική Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικής είχε δημοσιεύσει μια έκθεση στην οποία αποκάλυπτε ότι ορισμένες φάλαινες που σκοτώθηκαν από Ισλανδούς αλιείς χρειάστηκαν έως και 2 ώρες μετά το καμάκωμα για να πεθάνουν και ότι το 41% των φαλαινών υπέφερε υπερβολικά πριν επέλθει ο θάνατος.

«Είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι η υπουργός απέρριψε τα αδιαμφισβήτητα επιστημονικά στοιχεία που η ίδια ανέθεσε, τα οποία καταδεικνύουν τη βιαιότητα και τη σκληρότητα της εμπορικής θανάτωσης φαλαινών. Απλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καταστήσουμε το καμάκι που σκοτώνει τις φάλαινες στη θάλασσα κάτι άλλο πέρα από σκληρό και αιματηρό, και καμία τροποποίηση δεν θα το αλλάξει αυτό», δήλωσε ο Ρουντ Τόμπροκ, εκτελεστικός διευθυντής της Humane Society International/Europe.

«Οι φάλαινες αντιμετωπίζουν ήδη μυριάδες απειλές στους ωκεανούς, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης, της κλιματικής αλλαγής, της εμπλοκής σε δίχτυα αλιείας και των χτυπημάτων από πλοία. Οι φάλαινες-θύματα του φαλαινοθηρικού στόλου της Ισλανδίας θεωρούνται παγκοσμίως ευάλωτες και απειλούνται με εξαφάνιση. Η ανάγκη για την προστασία των φαλαινών είναι πολύ κρίσιμη και αυτή πρόκειται για την καταστροφική απόρριψη μιας ευκαιρίας που δίνεται μία φορά σ’ αυτή τη γενιά να τερματιστεί η σφαγή στη θάλασσα. Υπάρχει μια νέα ντροπιαστική καταχώρηση στα βιβλία της ιστορίας της διατήρησης των ειδών: η Ισλανδία είχε την ευκαιρία να κάνει το σωστό και επέλεξε να μην το κάνει», συμπλήρωσε ο Ρουντ Τόμπροκ.


 


Η ιστορία της φαλαινοθηρίας στην Ισλανδία

Το 1986, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) είχε συμφωνήσει να θεσπίσει ένα παγκόσμιο μορατόριουμ για την εμπορική φαλαινοθηρία, αλλά η Ισλανδία αποχώρησε από την επιτροπή το 1992. Και παρότι επέστρεψε στην IWC το 2002, εξαιρέθηκε από το μορατόριουμ, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση πολλών κρατών. Έκτοτε, η χώρα ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 1500 φαλαινών, πολλές εκ των οποίων ήταν πτεροφάλαινες.

Το 2016, η Ισλανδία ανέστειλε το κυνήγι της πτεροφάλαινας λόγω της φθίνουσας αγοράς για το κρέας της στην Ιαπωνία, αλλά το 2018 το επέτρεψε εκ νέου, θανατώνοντας 146 φάλαινες, μεταξύ των οποίων βρισκόταν μια έγκυος φάλαινα, καθώς και μια σπάνια φάλαινα που αποτελούσε διασταύρωση μεταξύ πτεροφάλαινας και μπλε φάλαινας, τα δύο μεγαλύτερα κητώδη στον πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πτεροφάλαινες κατατάσσονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ως παγκοσμίως ευάλωτες στην εξαφάνιση, παρά τις δεκαετίες ανάκαμψης που ακολούθησαν μετά το μορατόριουμ της εμπορικής φαλαινοθηρίας.



Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ