Παγκόσμια Ημέρα Γάτας 2023: Αυτή την ξεχωριστή ημέρα γιορτάζουμε τα υπέροχα και μοναδικά αιλουροειδή

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας γιορτάζεται στις 8 Αυγούστου. Η ειδική αυτή ημέρα ευαισθητοποιεί για τους τρόπους φροντίδας των αγαπημένων μας αιλουροειδών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας υπενθυμίζει στους κηδεμόνες τη συμβολή τους στη βελτίωση της κοινωνίας αφού ως γνωστόν η κατοχή γατών ως κατοικίδια ζώα έχει θετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία.

Η ημέρα ξεκίνησε από το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων το 2002 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο. Η Παγκόσμια Ημέρα Γάτας προωθεί τις ανάγκες και τα θέλω των γατών.

Η οργάνωση χρησιμοποιεί την ημέρα αυτή για να ενθαρρύνει τους γονείς γατών να βρουν νέους τρόπους για να βελτιώσουν το δεσμό τους μαζί τους και προτρέπει τους ιδιοκτήτες να αφιερώνουν καθημερινά χρόνο για να παίζουν με τις γάτες τους.

Γάτας
Φωτογραφία Pixabay | Gundula Vogel

Αυτό γίνεται προκειμένου να βελτιωθεί η ψυχική τους υγεία και η ευημερία τους. Ακριβώς όπως οι σκύλοι χρειάζονται καθημερινά βόλτα, έτσι και για τις γάτες είναι απαραίτητο το καθημερινό παιχνίδι, για να διατηρούνται δραστήριες και υγιείς.

Εκτός από αυτό, το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων γατών. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, η Διεθνής Φροντίδα για τις Γάτες είναι ο επίσημος “θεματοφύλακας” της Παγκόσμιας Ημέρας Γάτας.

Μια πρόσφατη έρευνα της International Cat Care διαπίστωσε ότι “λιγότερο από το 30% των ιδιοκτητών παίζουν με τη γάτα τους για τουλάχιστον 5 λεπτά την ημέρα με ένα παιχνίδι ραβδί”. Αυτό ελπίζει να αλλάξει ο οργανισμός στο προσεχές μέλλον.

Η International Cat Care έχει την “επιμέλεια” της Παγκόσμιας Ημέρας Γάτας από το 2020. Πρόκειται για μια βρετανική μη κερδοσκοπική ομάδα που εργάζεται υπέρ των γατών από το 1958 και για να γιορτάσει τα υπέροχα αιλουροειδή, μοιράστηκε βίντεο με συμβουλές για την τέλεια γιορτή της γάτας.


Για την σημερινή μέρα, η Nine Lives Greece γράφει:

Παγκόσμια ημέρα γάτας σήμερα και αν και για εμάς κάθε μέρα είναι αφιερωμένη σε αυτά τα υπέροχα (και λίγο εθιστικά) πλάσματα, είναι μία ακόμα ευκαιρία να τονίσουμε τους λόγους που τις λατρεύουμε.

Κάθε μία είναι διαφορετική, με τη δική της προσωπικότητα, τα δικά της θέλω, τις δικές της συνήθειες και προτιμήσεις. Κάθε μία διαλέγει την παρέα της –γατίσια και ανθρώπινη- και γίνεται ο καλύτερος και πιο πολύτιμος φίλος.

Οι αδέσποτες γάτες δίνουν καθημερινές μάχες επιβίωσης, ξεπερνώντας πολλές φορές εμπόδια που σε εμάς μοιάζουν αξεπέραστα.

Είναι μαχήτριες, τρυφερές, αστείες, κάποιες είναι «δύσκολοι» χαρακτήρες και κάποιες πιο συνεσταλμένες. Όλες τους όμως είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μας, η οποία σίγουρα θα ήταν φτωχότερη χωρίς εκείνες.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γάτες της ζωής μας!

Ευχόμαστε αυτή η μέρα πέρα από γιορτή, να είναι και αφορμή για ενημέρωση και δράση για να τις προστατεύουμε και να τις στηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.


Το pet-in.gr θέλοντας να τιμήσει ετούτη τη σημαντική ημέρα, θυμίζει ορισμένα άρθρα αφιερωμένα στις αγαπημένες μας γάτες που εντυπωσίασαν:

Γάτες από τ᾽αλώνια στα σαλόνια

Αθήνα: Κατάστημα επίπλων στου Ζωγράφου φιλοξενεί 30 γάτες

Γάτες “μαστόρια”

Τα πρώτα μαστόρια στις επισκευές μηχανών στα Φάρσαλα είναι πέντε γάτες!

Γάτα, η περιπτερού

Σάμος: Ο περιπτεράς στο Καρλόβασι είναι γάτος και λέγεται Μητσάρας

Γατοκαυγάδες

Η στιγμή που άνδρας παρεμβαίνει σε έναν καυγά μεταξύ δύο γατών για να τις χωρίσει (Βίντεο)

Οι γάτες της Ισμήνης Καλέση

Ισμήνη Καλέση: Το σπίτι μου ανήκει στις γάτες. Φροντίζω και τις γάτες της γειτονιάς, όλα με δικά μου έξοδα

Έκθεση Μορφολογίας Γάτας

Cat Expo 2023: Οι πανέμορφες γάτες μάγεψαν το κοινό στον πολιτιστικό χώρο «Μάνος Λοΐζος»

Η γάτες μέσα από την τέχνη

Νέα Υόρκη: 39 καλλιτέχνες εμπνέονται από τις γάτες

Η ιδιαίτερη αδυναμία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τις γάτες

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Είμαι απ’ τους ανθρώπους που τούς συγκινούν ιδιαίτερα οι γάτες  


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ