Τα 10 χειρότερα πράγματα που προκαλεί σήμερα ο άνθρωπος στα ζώα

Παρά τους νόμους που αποσκοπούν στην προστασία τους, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά είδη ζώων ανά τον πλανήτη εξακολουθεί να είναι άσχημη και το χειρότερο είναι ότι για το μεγαλύτερο κακό που τους συμβαίνει, ευθύνεται ο άνθρωπος.

Είναι μια σκληρή πραγματικότητα που ίσως να μην θέλουμε να δούμε. Ωστόσο, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Κι αν πραγματικά θέλουμε τα πράγματα να αλλάξουν, το πρώτο βήμα είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας και να εντοπίσουμε το πρόβλημα.

Σ’ αυτό μάς βοηθά η PETA, μία από τις οργανώσεις που μάχονται για την ηθική αντιμετώπιση των ζώων από τους ανθρώπους, η οποία παραθέτει μια λίστα με τα 10 χειρότερα πράγματα που τα ζώα αναγκάζονται να υποστούν, ακόμη και σήμερα, από τον άνθρωπο.


1. Χημικές ουσίες καταστρέφουν τα μάτια και το δέρμα τους

Προκειμένου να δοκιμαστούν, διάφορες χημικές ουσίες τοποθετούνται στα μάτια των κουνελιών ή στο δέρμα τους, ενώ άλλες δηλητηριάζουν αρουραίους, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Οι συγκεκριμένες επώδυνες και συχνά ακόμη και θανατηφόρες δοκιμές συχνά απαιτούνται από τον νόμο, ούτως ώστε οι εταιρείες να μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Μάλιστα, η δοκιμή μιας και μόνο ουσίας μπορεί να επαναληφθεί σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ζώα, όπως σε πτηνά, ψάρια, σκύλους, αρουραίους, κουνέλια και άλλα, τα οποία είτε αναγκάζονται να καταναλώσουν την ουσία, είτε να την εισπνεύσουν, είτε να υποστούν τη δράση που έχει πάνω στο γυμνό δέρμα τους ή ακόμα και μέσα στα μάτια τους. Οι επιστήμονες της PETA καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση δοκιμαστικών μεθόδων που δεν περιλαμβάνουν τη συμμετοχή ζώων, αλλά οι σκληρές και ανήθικες πρακτικές που αγνοούν την ευημερία των ζώων, ακόμη και σήμερα, καλά κρατούν.


2. Άλογα ναρκώνονται, σκοτώνονται και τρώγονται

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άλογα στις ΗΠΑ στριμώχνονται σε ρυμουλκούμενα κτηνοτροφικά οχήματα και μεταφέρονται με φορτηγά σε σφαγεία στον Καναδά και το Μεξικό. Πολλά από αυτά υπήρξαν στο παρελθόν σύντροφοι ανθρώπων ή χρησιμοποιούνταν σε αγώνες δρόμου. Ορισμένα από τα άλογα που στέλνονται στα σφαγεία είναι χτυπημένα και τους έχουν χορηγηθεί φάρμακα που δεν είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως ισχύει στην περίπτωση των αλόγων αμερικανικής εκτροφής που χρησιμοποιούνται για ιπποδρομίες και τα οποία κατέγραψε ο φακός της PETA σε μια, όπως την χαρακτηρίζει, «μυστική έρευνα» στη Νότια Κορέα.



3. Σκυλιά αφήνονται έξω, παγώνουν και πεθαίνουν

Για πολλούς ανθρώπους, τα σκυλιά είναι οικογένεια. Όπως αποδεικνύεται, όμως, ακόμη και ο τίτλος που φέρουν ως «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» δεν είναι αρκετός για να προστατεύσει ορισμένα από αυτά από το να περάσουν ολόκληρη τη ζωή τους με μία αλυσίδα μόνιμα περασμένη στο λαιμό, αναγκάζοντάς τα να παραμένουν μονίμως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, είτε αυτές είναι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, είτε το τσουχτερό κρύο τον χειμώνα, το οποίο είναι πολλές φορές αρκετό για να τα αρρωστήσει, οδηγώντας τα στον θάνατο.


Photo: PETA.org
Photo: PETA.org

4. Δελφίνια κακοποιούνται σεξουαλικά από τους ανθρώπους

Στη φύση, οι φάλαινες μπελούγκα και τα ρινοδέλφινα διατηρούν δυναμικές σχέσεις ως μέρη εκτενών κοινωνικών δικτύων και επιλέγουν μόνα τους τούς συντρόφους τους, έχοντας την ελευθερία να κολυμπούν ανενόχλητα στον απέραντο ωκεανό. Πώς θα σας φαινόταν αν ξαφνικά χάνατε την ελευθερία σας να κυκλοφορείτε όπου θέλετε και παράλληλα την ελευθερία σας να επιλέγετε μόνοι σας τον σύντροφό σας;

Όπως μας ενημερώνει η PETA, στο SeaWorld, όπως πιθανώς και σε άλλα θαλάσσια πάρκα ανά τον πλανήτη, τα δελφίνια υποβάλλονται ακριβώς σε αυτήν την στενάχωρη και απάνθρωπη διαδικασία. Χρησιμοποιούνται ως «μηχανές αναπαραγωγής», σε μία προσπάθεια του ανθρώπου να δημιουργήσει νέες γενιές, τις οποίες θα τις φυλακίσει κι αυτές, ήδη από την αρχή της ζωής τους, πιθανότατα έως και το τέλος της, μέσα σε τσιμεντένιες και με περιορισμένο χώρο δεξαμενές, αφαιρώντας τις περισσότερες από τις ελευθερίες που θα έπρεπε να είναι αναφαίρετες για κάθε πλάσμα στον πλανήτη.



5. Πιθηκάκια αποχωρίζονται τις μητέρες τους μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους για να συμμετάσχουν σε πειράματα

Συστηματική είναι πλέον η πρακτική απομάκρυνσης νεαρών πιθήκων από τη μητέρα τους, πριν καν προλάβουν να κλεισουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, για να λάβουν συμμετοχή σε κάθε λογής πειράματα. Οι μητέρες συχνά ουρλιάζουν την ώρα που τους παίρνουν μέσα από τα χέρια τους και με τη χρήση βίας τα μικρά τους, όπως συνέβη και στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας για τα Πρωτεύοντα στο Ουισκόνσιν (WNPRC), το οποίο λειτουργεί από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον, καταγγέλλει η PETA.

Ιδίως στην περίπτωση των ανθρωποειδών, είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι οι μητέρες είναι συχνά υπερπροστατευτικές και ζουν σε μεγάλες οικογένειες, κοιτάζοντας τα μικρά τους με αγάπη, φιλώντας τα και φροντίζοντας να μην τους συμβεί το παραμικτό κακό. Στη φύση, η θλίψη μιας μητέρας που το βρέφος πέθανε μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που να κουβαλάει το άψυχο σώμα του μαζί της για μέρες.

Αλλά σύμφωνα με την οργάνωση, οι έγκυες μαϊμούδες στο WNPRC γεννούν μόνες τους, μέσα σε κλουβιά με συρμάτινο πάτωμα και τα μωρά τους απομακρύνονται από τις περισσότερες πριν καν περάσουν τα πρώτα γενέθλιά τους.


Photo: Silas Baisch/Unsplash
Photo: Silas Baisch/Unsplash

6. Τα πούπουλα των πτηνών ξεριζώνονται ενώ είναι ακόμη ζωντανά

Οι έρευνες της PETA έχουν αποκαλύψει την απέραντη ταλαιπωρία των πτηνών που αιχμαλωτίζονται και τελικά θανατώνονται στη βιομηχανία πούπουλων. Πολλές χήνες χάνουν τα πούπουλά τους ενώ είναι ακόμη ζωντανές, μην έχοντας άλλη επιλογή πέρα από το να υποστούν αυτήν τη βάναυση κακοποίηση. Τα τρομοκρατημένα πτηνά ουρλιάζουν, καθώς τους τραβούν τα φτερά και τα κρατούν ακινητοποιημένα, πολλές φορές με έναν άνθρωπο να έχει τοποθετήσει το γόνατό του και να ρίχνει όλο το βάρος του σώματός του πάνω στον υπερευαίσθητο λαιμό τους.

Οι ετικέτες των προϊόντων στο εμπόριο μπορεί να κάνουν τους αγοραστές να αισθάνονται καλύτερα, αλλά δεν έχουν νόημα για τα πουλιά που παγιδεύονται στη σκληρή βιομηχανία παραγωγής πούπουλων. Ορισμένες εταιρείες ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν πρακτικές που λαμβάνουν υπόψιν την ευημερία τους, αλλά οι έρευνες της PETA αποκάλυψαν ότι κάτι τέτοιο σπάνια ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Περιττό φυσικά να αναφερθεί ότι όλα τα πτηνά των οποίων τα πούπουλα χρησιμοποιούνται σε εμπορικά προϊόντα μεταφέρονται τελικά σε σφαγεία, όπου το είδος μας τα κρεμάει ανάποδα και τους κόβει τον λαιμό, με τη συνέχεια της διαδικασίας από εδώ και πέρα να είναι ευνόητη.



7. Μέρη από τα σώματα άγριων ζώων αποστέλλονται με UPS

Περισσότερες από 40 αεροπορικές εταιρείες έχουν προβεί στην απαγόρευση της μεταφοράς μελών από τα σώματα νεκρών ζώων, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται ως «κυνηγετικά τρόπαια», ειδικά όταν προέρχονται για παράδειγμα από ένα άγριο και δυνατό ζώο, όπως ένα λιοντάρι. Παρ’ όλα αυτά, η UPS αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει στην απαγόρευση και εξακολουθεί να αποστέλλει κανονικά ό,τι επιθυμούν οι όχι και τόσο φιλόζωοι πελάτες της, όπως συνέβη και με το κεφάλι της λέαινας της Cecil, εξακολουθώντας έτσι να υποστηρίζει το κυνήγι και την θανάτωση άγριων ζώων.


Photo: PETA.org
Photo: PETA.org

8. Πρόβατα χτυπιούνται, βασανίζονται, ακρωτηριάζονται και σκοτώνονται

Όπως αναφέρει η PETA, όπου κι αν πάνε τα μέλη της και οι συνεργάτες της, συναντούν την την ίδια ενοχλητική και απάνθρωπη συμπεριφορά: πρόβατα να τα κλωτσούν, να τα βασανίζουν, να τα ακρωτηριάζουν και τελικώς να τα σκοτώνουν για το μαλλί τους. Υπάρχει, άραγε, τίποτα χειρότερο από αυτό;


9. Ζωντανά γουρούνια και κατσίκες τεμαχίζονται για στρατιωτική εκπαίδευση

Οι έρευνες αυτόπτων μαρτύρων της PETA έχουν διαπιστώσει ότι γουρούνια συχνά πυροβολούνται στο πρόσωπο ενώ είναι ακόμα ζωντανά, και ότι τα πόδια των κατσικιών κόβονται με κλαδευτήρια δέντρων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών μαθημάτων εκπαίδευσης σε τραύματα.


10. Ζώα σκοτώνονται για τροφή

Στις σημερινές φάρμες, τα ζώα στριμώχνονται κατά χιλιάδες, συχνά μέσα σε βρώμικες εγκαταστάσεις, χωρίς παράθυρα, μέσα σε συρμάτινα κλουβιά και μεταλλικά κιβώτια. Μια σκληρή βιομηχανία που ο κόσμος δεν λέει να σταματήσει να την υποστηρίζει. Όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για το κρέας τους, τόσο πιο φρικτές κι απάνθρωπες γίνονται οι συνθήκες στις οποίες τα ζώα αυτά ζουν, βασανίζονται και τελικά σκοτώνονται. Υπάρχει πάντοτε η επιλογή της χορτοφαγίας, αλλά πόσοι πραγματικά παίρνουν την απόφαση και πραγματικά βγάζουν από τη ζωή τους μια και καλή την κατανάλωση κρέατος; Ελάχιστοι. Ελπίζουμε, όμως, στο μέλλον να γίνουν περισσότεροι.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ