Λαμπραντόρ Ριτρίβερ: Έχασαν την πρωτιά της πιο αγαπημένης ράτσας στις ΗΠΑ ύστερα από 31 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια, το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ δεν βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας των πιο αγαπημένων/δημοφιλών ρατσών σκύλων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου (AKC) για το 2022, το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ εκθρονίστηκε, υποχωρώντας στη δεύτερη πλέον θέση της πιο δημοφιλούς ράτσας στις ΗΠΑ και παραχωρώντας την πρωτιά στο χαριτωμένο και μικρόσωμο Γαλλικό Μπουλντόγκ.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το Γαλλικό Μπουλντόγκ ανέβαινε σταθερά στην κατάταξη του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου, φτάνοντας στη 14η θέση το 2012. Έκτοτε οι εγγραφές Γαλλικών Μπουλντόγκ στο μητρώο του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου έχουν δεκαπλασιαστεί. Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, το 2021, η ράτσα είχε φτάσει πλέον να καταλαμβάνει τη 2η θέση, χάνοντας μόνο από τα Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, αλλά έχοντας ήδη ξεπεράσει σε δημοφιλία τα Γκόλντεν Ριτρίβερ.

«Είναι αστεία, φιλικά, αξιαγάπητα σκυλάκια», περιγράφει η Πάτι Σόσα, εκπρόσωπος της Λέσχης Γαλλικών Μπουλντόγκ της Αμερικής (FBDCA), η οποία ιδρύθηκε το 1897 και αποτελεί σήμερα το μακροβιότερο σωματείο στον κόσμο που αφιερώνεται στη συγκεκριμένη ράτσα. Η εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι τα Γαλλικά Μπουλντόγκ είναι φιλικά προς της πόλη, έχουν μέτριες ανάγκες περιποίησης και άσκησης και ότι «προσφέρουν πολλά σε ένα μικρό πακέτο».

Μέρος αυτού που κάνει αυτή τη ράτσα τόσο εύκολο να αγαπηθεί είναι το μικρό της μέγεθος και η ήρεμη συμπεριφορά της, σύμφωνα με τον AKC. Τα Γαλλικά Μπουλντόγκ συνήθως δεν γαυγίζουν πολύ και δεν χρειάζονται τόση άσκηση όσο τα μεγαλύτερα σκυλιά, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για όσους ζουν σε διαμερίσματα ή μικρότερα σπίτια.

Ωστόσο, όπως πολλές ράτσες σκύλων, είναι επιρρεπή σε ορισμένα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν την ικανότητά τους να αναπνέουν. Οι φυλές με πλατύ πρόσωπο, στις οποίες περιλαμβάνονται το Αγγλικό Μπουλντόγκ και τα Πάγκ, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτά τα προβλήματα λόγω των στενών ρουθουνιών και των μικρότερων αεραγωγών τους.

Photograph by Terrance Raper/Pexels
Photograph by Terrance Raper/Pexels

Η ιλιγγιώδης άνοδος και οι ανησυχίες

Πριν από 25 χρόνια, τα Γαλλικά Μπουλντόγκ -ή “Φρέντσις” (Frenchies) όπως συχνά αποκαλούνται για συντομία- δεν βρίσκονταν καν ανάμεσα στις κορυφαίες 75 φυλές της λίστας, γεγονός που αποδεικνύει τον ιλιγγιώδη ρυθμό με τον οποίο ανήλθαν στην κορυφή, ο οποίος ωστόσο προκαλεί ανησυχίες στους υποστηρικτές του.

Μέρος των ανησυχιών αποδίδεται στο ότι τα μικρόσωμα σκυλιά έχουν συχνά αποτελέσει στόχο κλοπών, καθώς και στο ότι τώρα που η δημοφιλία τους ξεπερνά κάθε προηγούμενο, ίσως τα περιστατικά κλοπών να αυξηθούν . Τον προηγούμενο μήνα, ένας 76χρονος εκτροφέας Γαλλικών Μπουλντόγκ πυροβολήθηκε θανάσιμα στη Νότια Καρολίνα, ενώ το 2021 είχε γνωστοποιηθεί η είδηση -και μέσα από τις στήλες του pet-in.gr– για τον πυροβολισμό του συνοδού σκύλων της διάσημης τραγουδίστριας Lady Gaga στην Καλιφόρνια και την κλοπή των Γαλλικών Μπουλντόγκ της.

Επιπλέον, υπάρχει η ανησυχία ότι η ζήτηση, όπως και η “premium” τιμή που πληρώνουν ορισμένοι αγοραστές για ασυνήθιστα χρώματα και είδη τριχώματος, οδηγεί στην αύξηση των επιπόλαιων εκτροφέων που επιζητούν το γρήγορο και εύκολο κέρδος, και κατά συνέπεια στην αύξηση της εκτροφής μη υγιών σκύλων με αυξημένα προβλήματα υγείας. Η ακμάζουσα δημοτικότητα της ράτσας οξύνει τις συζητήσεις αναφορικά με το εάν η αναπαραγωγή σκύλων που είναι επιρρεπείς σε παθήσεις του αναπνευστικού, της σπονδυλικής στήλης, των ματιών και του δέρματος έχει κάποια θεμιτή πτυχή ή κάποιο λόγο να πραγματοποιείται εν γένει.

Ο Βρετανικός Κτηνιατρικός Σύλλογος (BVA) μάλιστα προέτρεψε τους πολίτες να μην αγοράζουν ράτσες με επίπεδο (flat) πρόσωπο, όπως τα Γαλλικά Μπουλντόγκ. Επίσης, η Ολλανδία έχει ήδη απαγορεύσει την εκτροφή σκύλων με πολύ κοντό ρύγχος, ενώ ο υπουργός Γεωργίας της χώρας σκοπεύει να απαγορεύσει ακόμη και την κατοχή τους.

Το ζήτημα με τα Γαλλικά Μπουλντόγκ μπορεί να αποτελέσει ένα θέμα διχασμού και πόλωσης, όπως αναφέρει η Κάρι Στεφάνιακ, κτηνίατρος με έδρα το Γκλέντεϊλ του Ουισκόνσιν, η οποία συμμετέχει στην επιτροπή υγείας του συλλόγου. Η ίδια έχει θεραπεύσει Γαλλικά Μπουλντόγκ με αναπνευστικές δυσκολίες και τονίζει ότι οι επίδοξοι ιδιοκτήτες πρέπει να ερευνήσουν τους εκτροφείς και τις υγειονομικές εξετάσεις, καθώς και να αναγνωρίσουν ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων μπορεί να είναι δαπανηρή. Πάντως, η ίδια έχει δύο και τα έχει προετοιμάσει για πορείες ευκινησίας και λοφώδεις πεζοπορίες. «Αυτά τα σκυλιά μπορούν να είναι πολύ γυμνασμένα, μπορούν να είναι πολύ δραστήρια», δήλωσε η κτηνίατρος, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο να είναι καθιστικά σκυλιά που δεν μπορούν να αναπνεύσουν».

Ένα θλιμμένο Λαμπραντόρ Ριτρίβερ που έχασε την πρωτια! (Photograph by Jeswin Thomas)
Ένα θλιμμένο Λαμπραντόρ Ριτρίβερ που έχασε την πρωτιά! (Photograph by Jeswin Thomas)

Η κατάταξη δημοφιλών ρατσών του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου (AKC)

Η κατάταξη δημοτικότητας του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου περιλαμβάνει περίπου 200 φυλές, αποτελώντας το παλαιότερο μητρώο σκύλων της χώρας. Οι κατατάξεις δεν υπολογίζουν τις μικτές φυλές ή τα δημοφιλή υβρίδια, όπως τα Λαμπραντούντλ, τα Πάγκλ και τα Μόρκι, παρά μόνο τις καθαρόαιμες ράτσες.

Ακολουθεί το Top 10 της λίστας του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου για το 2022, από τη δημοφιλέστερη στη λιγότερη δημοφιλή ράτσα της δεκάδας:

  1. Γαλλικά Μπουλντόγκ
  2. Λαμπραντόρ Ριτρίβερ
  3. Γκόλντεν Ριτρίβερ
  4. Γερμανικά Ποιμενικά
  5. Πούντλ (Κανίς)
  6. Μπουλντόγκ
  7. Ροτβάιλερ
  8. Μπίγκλ
  9. Ντάχσχουντ
  10. Γερμανικά κοντότριχα Πόιντερ

Με πληροφορίες από CNN και Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ