Τερέζ Κόφι: «Κρίσιμος ο χρηματοπιστωτικός τομέας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας»

Η υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου καλεί τις επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα να επενδύσουν σε βιώσιμες λύσεις με γνώμονα τη διατήρηση της φύσης.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να ενθαρρυνθεί να επενδύσει στη διατήρηση της φύσης, ούτως ώστε ο κόσμος να επιτύχει τους στόχους της τρέχουσας δεκαετίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την βιοποικιλότητα, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου. Η βρετανίδα πολιτικός, Τερέζ Κόφι, μιλώντας σε εκδήλωση στο Lancaster House στο Λονδίνο για την κινητοποίηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης μετά τη Σύμβαση Cop15, δήλωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας αυτής της δεκαετίας, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή των οικοσυστημάτων της Γης. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται ο στόχος να αυξηθεί η παγκόσμια ετήσια χρηματοδότηση για τη φύση σε 200 δισ. δολάρια (188 δισ. ευρώ) μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του οποίου αναμένεται να διαδραματίσουν εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Υπουργοί Περιβάλλοντος, φιλανθρωπικές οργανώσεις και ηγέτες αυτοχθόνων λαών συναντήθηκαν με διευθύνοντες συμβούλους και εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η βρετανική κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή, με σκοπό να συζητήσουν τα βήματα που έπονται της Σύμβασης Cop15 για τη βιοποικιλότητα. Προγραμματισμένη για τη συνέχεια ήταν εκδήλωση στο παλάτι του Μπάκινγχαμ με τον βασιλιά Κάρολο.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η υπουργός Περιβάλλοντος Τερέζ Κόφι στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ μετά την εκδήλωση (Photo: Defra UK/Twitter)
Ο βασιλιάς Κάρολος και η υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζ Κόφι, στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ μετά την εκδήλωση (Photo: Defra UK/Twitter)

Οι εταιρείες και οι επενδυτές παροτρύνονται να κάνουν περισσότερα για την επίτευξη των στόχων για τη βιοποικιλότητα και το κλίμα, καθώς η αποτυχία τους έχει επισημανθεί από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως αυξανόμενη απειλή για την παγκόσμια ευημερία. «Το πλαίσιο είναι παγκόσμιο. Θα παίξουμε τον ρόλο μας (σ.σ. κινητοποίηση χρηματοδότησης), αλλά είναι κρίσιμο να μην είναι πάντα οι συνήθεις “παίκτες”. Είναι ζωτικής σημασίας να πείσουμε τις επιχειρήσεις και τους χρηματοδότες να αποτελέσουν βασικό στοιχείο αυτού, εν μέρει επειδή πολλές λύσεις που βασίζονται στη φύση θα επιτύχουν τους στόχους για τη βιοποικιλότητα, καθώς και τη μείωση των εκπομπών», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ίδια δήλωσε, επίσης, ότι ο ιδιωτικός τομέας και οι οικολόγοι συναντώνται σε πρώιμο στάδιο, ώστε να αποφευχθούν ορισμένες από τις παγίδες των αγορών άνθρακα και να διασφαλιστεί ότι η επιχειρηματική δράση για τη φύση έχει πράγματι νόημα.

Η ασφαλιστική εταιρεία Aviva δώρισε πρόσφατα 38 εκατ. λίρες (περίπου 431 εκατ. ευρώ) σε έργα διατήρησης, αποσκοπώντας να συνεισφέρει στην αποκατάσταση των εύκρατων τροπικών δασών της Βρετανίας, βασικό σημείο εστίασης των περιβαλλοντικών ακτιβιστών τα τελευταία χρόνια, τα οποία, όπως λένε, θα μπορούσαν να αναβιώσουν πάνω από το ένα πέμπτο του νησιού. Μετά τη συμφωνία, η Τερέζ Κόφι δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της υγείας των προστατευόμενων περιοχών του, πολλές από τις οποίες θεωρούνται «χάρτινα πάρκα» (paper parks) από τους οικολόγους. Η συμφωνία Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ Cop15, που επετεύχθη στον Καναδά τον περασμένο Δεκέμβριο, περιλαμβάνει στόχο για την προστασία του 30% της ξηράς και της θάλασσας.

«Υπάρχει ήδη ένα σημαντικό ποσό προστατευόμενης γης (σ.σ. στο Ηνωμένο Βασίλειο). Γνωρίζω καλά ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτό δεν είναι στην κατάσταση που θα έπρεπε να είναι. Γι’ αυτό είμαι πολύ πρόθυμη, όχι μόνο για το Defra (το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου) αλλά και για φορείς όπως η Natural England (κυβερνητικός οργανισμός του Η.Β.) και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος να επικεντρωθούν πραγματικά στο πώς θα βελτιώσουμε, για παράδειγμα, την κατάσταση των περιοχών ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος», συνέχισε η βρετανίδα υπουργός. «Η άλλη πτυχή που εξετάζουμε είναι οι γεωργικές ενισχύσεις. Ξανά, πρέπει να τεθούν στόχοι σε ορισμένες από τις πιο υποβαθμισμένες, σε ό,τι αφορά τη φύση, περιοχές μας», συμπλήρωσε. Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Guardian, δεν ανέφερε αν η κυβέρνηση θα εισαγάγει νομοθεσία για να καταστήσει υποχρεωτικές για τις επιχειρήσεις τις γνωστοποιήσεις στοιχείων που αφορούν τη φύση, παρότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους στόχους της Σύμβασης Cop15.

Ο υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας της Γαλλίας, Κριστόφ Μπεσί, δήλωσε ότι οι εγχώριες αλλαγές στις χρηματοδοτήσεις που αφορούν τη φύση, θα πρέπει να αποτελέσουν το βασικό σημείο εστίασης μετά τη συμφωνία, ιδίως η επαναχρησιμοποίηση ορισμένων εκ των ετήσιων επιδοτήσεων ύψους 1,8 εκατ. δολαρίων (περίπου 1,69 εκατ. ευρώ) που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον. «Για τη βιοποικιλότητα, κάθε χώρα μπορεί να σταματήσει πολλές εξαφανίσεις ειδών εντός των συνόρων της. Συνεπώς, όταν πρόκειται για χρήματα, δίνεται μεγάλη έμφαση στην εγχώρια χρηματοδότηση για τη διατήρηση. Σε κάθε χώρα του κόσμου, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το να ανακατευθύνουμε τις επιβλαβείς επιδοτήσεις … στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, παντού, υπάρχουν επιδοτήσεις για πετρέλαιο ή φυτοφάρμακα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν», είπε.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ