Μήπως τα social media το έχουν παρακάνει με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; – Το παράδειγμα του Καναδά

Του Σταύρου Μαρίνου


Αναμφίβολα, η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική και επηρεάζει τη ζωή μας, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι.

Παρ’ όλα αυτά, η παραπληροφόρηση που στοχεύει να προκαλέσει δυσανάλογα μεγάλες ανησυχίες συγκριτικά με το πραγματικό πρόβλημα, όχι μόνο δεν είναι ηθική, αλλά ίσως ακόμη και να περιπλέξει τα πράγματα σε βαθμό τέτοιο, που οι άνθρωποι να μην πιστεύουν μελλοντικά ούτε τα τεκμηριωμένα στοιχεία που αντιστοιχούν στο υπαρκτό πρόβλημα.

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, και τους ανθρώπους που βρίσκονται κάπου στη μέση, οι οποίοι μπορεί να μην ενστερνίζονται την άποψη ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα ψέμα, όπως για παράδειγμα οι αποκαλούμενοι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, αλλά από την άλλη δεν θεωρούν ότι είναι και κάτι που χρειάζεται να τονίζεται καθημερινά στον βαθμό που συμβαίνει και να εγείρονται διαρκώς ανησυχίες. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι ανάμεσα στα επαρκώς τεκμηριωμένα στοιχεία, ίσως να υπάρχει και μία δόση κινδυνολογίας. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως θα δούμε, δεν έχουν άδικο.

Τον Ιούνιο, αρκετές αναρτήσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονταν ότι το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώθηκε από τις πυρκαγιές-ρεκόρ στον Καναδά ξεπέρασε τις συνολικές ανθρωπογενείς εκπομπές του προηγούμενου αιώνα. Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποιοι χρήστες δημοσίευσαν αυτή την πληροφορία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε τρομακτικά γρήγορα, με ταχύτητα που μόνο οι ρυθμοί του διαδικτύου και των social media μπορούν να υποστηρίξουν.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πληροφορία είναι ψευδής, σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός εμπειρογνώμονα που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οποίος ανέφερε ότι για να συνέβαινε πραγματικά κάτι τέτοιο, θα έπρεπε όλη η βλάστηση της Γης να πάρει φωτιά την ίδια στιγμή, ώστε οι εκπομπές CO2 να φτάσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν ισοδύναμες με εκείνες από την καύση ορυκτών καυσίμων τα τελευταία 100 χρόνια.

«Μπορείτε να δοκιμάσετε όλα αυτά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την ηλιακή ενέργεια, τις μηδενικές εκπομπές όσο θέλετε, αλλά τα γεγονότα παραμένουν: Όταν η Μητέρα Φύση τελειώσει μαζί μας, ΘΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ!», ανέφερε ο Αμερικανός μουσικός Ντέιβ Μπρέι μέσω μιας ανάρτησής του στο Instagram στις 7 Ιουνίου. Στην ανάρτηση, ο καλλιτέχνης είχε χρησιμοποιήσει μια φωτογραφία του Αγάλματος της Ελευθερίας, το οποίο φαίνεται να είναι καλυμμένο από πυκνό καπνό και ομίχλη.

Πάνω στη φωτογραφία, ο Ντέιβ Μπρέι είχε γράψει: «Η ποσότητα του άνθρακα που οι πυρκαγιές έχουν βάλει στην ατμόσφαιρα τις τελευταίες 3 ημέρες … είναι μεγαλύτερη από ό,τι έχει εκπέμψει ολόκληρη η μεταβιομηχανική, ανθρώπινη φυλή τα τελευταία 100 χρόνια». Παρόμοιοι ισχυρισμοί κυκλοφόρησαν και αλλού στο Instagram, καθώς και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by DAVE BRAY USA (@davebrayusa)


Η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα εντείνει τις περιόδους των πυρκαγιών, αναφέρουν οι επιστήμονες, ενώ μία ακόμη αλήθεια είναι ότι οι φετινές πυρκαγιές στον Καναδά αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα της Βόρειας Αμερικής. Και παρόλο που ο ουρανός του Καναδά και διαφόρων περιοχών των ΗΠΑ πράγματι σκοτείνιασαν από καπνό και ομίχλη, σκορπίζοντας στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες επιβλαβών σωματιδίων για ανθρώπους και ζώα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σύγκριση που ξεκίνησε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στα social media είναι ανακριβής.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι εκπομπές από τις φωτιές στον Καναδά να είναι συγκρίσιμες με τις εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα από την εξέλιξη της βιομηχανίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Τζάντζι Λου, κύρια επιστήμονας στο Jet Propulsion Laboratory της NASA. «Ακόμη και αν καεί ολόκληρο το βόρειο δάσος (σ.σ. η Τάιγκα), δεν υπάρχει σύγκριση με τις εκπομπές (από την καύση) ορυκτών καυσίμων κατά τα τελευταία 100 χρόνια», εξήγησε η ειδικός.

Ένας άλλος ειδικός, ο πρόεδρος του Τμήματος Ατμοσφαιρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Τζόελ Θόρντον, σχολίασε: «Σχεδόν όλη η χερσαία βλάστηση σε ολόκληρο τον πλανήτη θα έπρεπε να καεί μέσα σε λίγες ημέρες για να διοχετευθεί στην ατμόσφαιρα παρόμοια ποσότητα άνθρακα με αυτή που έχει εκπεμφθεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες που καίνε ορυκτά καύσιμα τα τελευταία 100 χρόνια».



Ο Μαρκ Πάρινγκτον, ανώτερος επιστήμονας στην Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας του Copernicus (CAMS), συμφώνησε με τους δύο προηγούμενους ειδικούς και δήλωσε κι ο ίδιος με τη σειρά του ότι οι ακραίοι ισχυρισμοί που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ευσταθούν. «Οι τρέχουσες εκπομπές από τις πυρκαγιές του Καναδά για το σύνολο του έτους έως τώρα είναι περίπου 170 μεγατόνοι άνθρακα (ισοδύναμες με περίπου 620 μεγατόνους CO2 )», δήλωσε στις 30 Ιουνίου, ποσότητα που αποτελεί πράγματι ρεκόρ για την περιοχή τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε, όμως, ότι εξακολουθεί να είναι περίπου 61 φορές μικρότερη από τις παγκόσμιες εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα μόνο το 2021. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η ανθρώπινη δραστηριότητα παρήγαγε 36,3 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα μόνο το 2021.

«Πρόκειται για μια εντελώς παράλογη δήλωση που δεν βασίζεται σε κανένα γεγονός», δήλωσε ένας τέταρτος ειδικός, ο Βέρνερ Κουρτς, ανώτερος ερευνητής της Καναδικής Δασικής Υπηρεσίας, σχολιάζοντας τον ισχυρισμό που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) καταδεικνύουν ότι οι εκπομπές άνθρακα έχουν σαφέστατα αυξηθεί σημαντικά από το 1900, αλλά αυτό δεν ευθυγραμμίζεται με την ατεκμηρίωτη κινδυνολογία που εξαπολύθηκε κατά την προηγούμενη περίοδο. Εξάλλου, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι πια αρκετά έντονο για να του δώσουμε τη σημασία που απαιτείται. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα πραγματικά στοιχεία που προέρχονται από έγκυρες πηγές. Κατα τ’ άλλα, δεν υπάρχει κανένας λόγος τα πραγματικά αυτά στοιχεία να αλλοιώνονται από ανακριβείς δηλώσεις και κινδυνολογία. Είναι ήδη σαφή και ισχυρά από μόνα τους, ως έχουν.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ