Τι κατάφερε η Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού για το κλίμα;

Η Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος πέτυχε ορισμένες αξιοσημείωτες νίκες που θα πρέπει να οδηγήσουν σε εντατικότερη δράση πριν από τις συνομιλίες για το κλίμα που είναι προγραμματισμένες για αργότερα φέτος. Ωστόσο, ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων απογοητεύτηκαν από την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη σύνοδο για την αντιμετώπιση του χρέους των φτωχότερων κρατών.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, φιλοξένησε στη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού περίπου 40 ηγέτες κρατών, πολλοί εκ των οποίων από τον Παγκόσμιο Νότο, προκειμένου να συζητηθούν οι αλλαγές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενόψει της κλιματικής αλλαγής, καθώς και αλλαγές που αφορούν μια σειρά άλλων αναπτυξιακών προκλήσεων.


«Ένα σχέδιο δράσης για πραγματική αλλαγή»

Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στα βασικά αιτήματα των αναπτυσσόμενων χωρών, τα οποία διαμορφώθηκαν μέσω της «Πρωτοβουλίας του Μπρίτζταουν» υπό την καθοδήγηση της ηγέτιδας του Μπαρμπάντος, Μία Μότλι. Ο σύμβουλός της, Αβινάς Περσό, δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

«Είναι ένα σχέδιο δράσης για πραγματική αλλαγή», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο των συνομιλιών. «Αυτό που προέκυψε εδώ είναι μια πραγματική κατανόηση της κλίμακας και του ρυθμού των όσων απαιτούνται», συμπλήρωσε.

Ένα από τα κύρια σημεία της συνόδου αποτέλεσε η επιβεβαίωση ότι οι πλούσιες χώρες θα καταφέρουν πιθανώς να εκπληρώσουν τον στόχο τους να βοηθήσουν οικονομικά τα φτωχότερα κράτη παρέχοντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, να επιτευχθεί μια συμφωνία για το χρέος της Ζάμπια -που ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που σταμάτησε να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020- και να διαμορφωθεί μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της Σενεγάλης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και άλλες τράπεζες, δήλωσαν από πλευράς τους ότι θα αρχίσουν να προσθέτουν ρήτρες στους όρους δανεισμού, που θα επιτρέπουν στα ευάλωτα κράτη να αναστέλλουν την αποπληρωμή του χρέους όταν πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Παρ’ όλα αυτά, ήταν η διατύπωση της τελικής δήλωσης των συμμετεχόντων σε συνδυασμό με τις ανεπαίσθητες αλλαγές στον τόνο των παρασκηνιακών συζητήσεων που έδωσαν ελπίδα στον Αβινάς Περσό ότι έρχονται ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές, μεταδίδει το Reuters.

Ειδικότερα, για πρώτη φορά το έγγραφο αναγνώριζε την πιθανή ανάγκη οι πλουσιότερες χώρες να απαιτείται να παράσχουν νέα κεφάλαια σε πολυμερείς αναπτυξιακούς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Κι αυτό, παράλληλα, ευθυγραμμίζεται με το σχέδιο για την άντληση περισσότερων περιουσιακών στοιχείων, ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ορίζοντα δεκαετίας.

Πρωτοτυπία αποτέλεσε, επίσης, ο ρητός στόχος οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες να κινητοποιούν «τουλάχιστον» 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κεφάλαια ιδιωτικού τομέα όταν δανείζουν, ενώ έγινε αναφορά και στην εξεύρεση «νέων οδών για τη διεθνή φορολόγηση», μεταφέρει το Reuters, καθώς και σε άλλα αιτήματα της «Πρωτοβουλίας του Μπρίτζταουν», όπως η προσφορά εγγυήσεων συναλλαγματικών ισοτιμιών στους επενδυτές.

«Αυτό συζητήθηκε ευρέως εδώ και (υπάρχει) μεγάλη υποστήριξη πίσω από μια πρωτοβουλία που λαμβάνει χώρα εκτός Παρισιού, στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας σε μερικές εβδομάδες, σχετικά με μια εισφορά επί των ναυτιλιακών εκπομπών», ανέφερε ο Περσό.



Οι επικριτές

Από τη σύνοδο κορυφής δεν έλειψαν και οι επικριτές. «Δυστυχώς, η Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού δεν παρείχε την απαραίτητη πρωτοπορία για την εξεύρεση χρηματοδότησης για την επιβίωση του πλανήτη μας», δήλωσε η Τερέζα Άντερσον, επικεφαλής για την Κλιματική Δικαιοσύνη της «ActionAid International», επισημαίνοντας ότι οι νέες υποσχέσεις χρηματοδότησης συνιστούν δάνεια ή προσωρινές ελαφρύνσεις για την αντιμετώπιση του χρέους και όχι επιχορηγήσεις.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον σε άλλες συναντήσεις που πρόκειται να διεξαχθούν εντός του τρέχοντος έτους, όπως είναι οι ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η συνάντηση G20 τον Σεπτέμβριο και οι συνομιλίες για το κλίμα στο πλαίσιο του COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι.

Ο Περσό δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στο να διασφαλίσει πως το σχέδιο για την αύξηση του δανεισμού των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών θα είναι έτοιμο μέχρι τις ετήσιες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου και ότι θα ξεκινήσουν πιλοτικές εργασίες για τη μείωση του κόστους κεφαλαίου για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Συμπερασματικά, η σύνοδος κορυφής, η οποία διεξήχθη με φόντο την κριτική ότι ο κόσμος κινείται πολύ αργά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πέτυχε να παραδώσει ένα σχέδιο δράσης συγκεκριμένων κινήσεων, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε σαφώς καθορισμένες ημερομηνίες, γεγονός που εκλήφθηκε ως θετικό όσον αφορά τα αποτελέσματα των συνομιλιών της συνόδου. Αν, λοιπόν, κατάφερε κάτι η Σύνοδος Κορυφής του Παρισιού για το Κλίμα, είναι ακριβώς αυτό.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ