Ιταλία: Λύθηκε το μυστήριο με τα βαθυπράσινα νερά τού Κανάλ Γκράντε στη Βενετία

Σύμφωνα με πληροφορίες τού Guardian, οι τοπικές αρχές αποφάνθηκαν ότι ο χρωματικός μετασχηματισμός οφείλεται στη φλουορεσκεΐνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή δικτύων αποχέτευσης

Η θεαματική μετατροπή ενός τμήματος του Κανάλ Γκράντε (Μεγάλου Καναλιού) της Βενετίας σε φθορίζον πράσινο την προηγούμενη εβδομάδα, οφείλεται στη φλουορεσκεΐνη, μια μη τοξική ουσία που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή δικτύων αποχέτευσης, κατέληξαν οι τοπικές αρχές της πόλης, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι κάτοικοι παρατήρησαν ότι ένα τμήμα τού Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας είχε αποκτήσει έντονο πράσινο χρώμα την Κυριακή, προτρέποντας την αστυνομία να διερευνήσει το φαινόμενο, εν μέσω εικασιών ότι θα μπορούσε να πρόκειται για κάποιο «κόλπο» περιβαλλοντολογικών οργανώσεων.


Το πράσινο χρώμα των νερών τού Κανάλ Γκράντε (Photo: Camilla Bertolini/Twitter)
Το πράσινο χρώμα των νερών τού Κανάλ Γκράντε (Photo: Camilla Bertolini/Twitter)

Η διενεργηθείσα ανάλυση επιβεβαίωσε «την παρουσία φλουορεσκεΐνης στα δείγματα που ελήφθησαν», σύμφωνα με την περιφερειακή υπηρεσία για την περιβαλλοντική πρόληψη και προστασία τής Βενετίας (ARPAV), όπως είχε εκτιμηθεί εξαρχής. Επίσης, τα αποτελέσματα «δεν έδειξαν την παρουσία τοξικών στοιχείων στα δείγματα που αναλύθηκαν», σύμφωνα με την ARPAV, η οποία ωστόσο δεν διευκρίνισε την προέλευση της ουσίας.

Όπως ανέφερε η τοπική εφημερίδα La Nuova Venezia, η αλλαγή τού χρώματος των νερών προκάλεσε αρκετές ανησυχίες, με την αστυνομία να εξετάζει εάν το φαινόμενο θα μπορούσε να πρόκειται για διαμαρτυρία ακτιβιστών για την κλιματική αλλαγή.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το Κανάλ Γκράντε γίνεται πράσινο. Το 1968, ο αργεντινός καλλιτέχνης Νικολάς Γκαρθία Ουριμπούρου έβαψε πράσινα τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας, χρησιμοποιώντας μια φθορίζουσα βαφή, κατά τη διάρκεια της 34ης Μπιενάλε της Βενετίας, σε ένα τρικ για την προώθηση της οικολογικής συνείδησης.


Με πληροφορίες από La Nuova Venezia και Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ