Βενετία: Αστυνομικοί ερευνούν την προέλευση του πράσινου υγρού στο Κανάλ Γκράντε

Άγνωστη παραμένει έως ώρας η προέλευση του πράσινου υγρού στο πλατύτερο κανάλι τής Βενετίας στην Ιταλία. Έχουν προκύψει, ωστόσο, κάποια πρώτα στοιχεία.

Ενώ εικάζεται ότι διαδηλωτές για το κλίμα ίσως να ευθύνονται για το φωσφορίζον πράσινο χρώμα, το οποίο εμφανίστηκε στην περιοχή τής γέφυρας Ριάλτο, οι τοπικές αστυνομικές αρχές ερευνούν την πηγή τού φωσφορίζοντος πράσινου υγρού. Το πράσινο χρώμα των υδάτων στο σημείο παρατηρήθηκε πρώτη φορά την Κυριακή.

Την πράσινη κηλίδα φωτογράφιζαν τουρίστες που βρίσκονταν στο σημείο, την ίδια ώρα που οι γονδολιέρηδες εξακολουθούσαν να κυκλοφορούν στα φωσφορίζοντα νερά, από τη γέφυρα Ριάλτο και κατά μήκος ενός τμήματος του καναλιού.

Κάτοικοι της περιοχής εντόπισαν για πρώτη φορά το ασυνήθιστο χρώμα τού νερού, όπως ανέφερε ο ο πρόεδρος της περιφέρειας Βένετο, Λούκα Ζάια, σε μία ανάρτηση στο Twitter. «Ο νομάρχης συγκάλεσε επείγουσα συνάντηση με την αστυνομία ώστε να διερευνηθεί η προέλευση του υγρού», έγραφε η ανάρτηση.


«Η Βενετία αποτελεί στόχο ενεργειών πολύ πέρα από τα όρια»

Σε νεότερο tweet τού προέδρου, το οποίο δημοσιεύθηκε το πρωί τής Δευτέρας, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης από την πράσινη κηλίδα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Βενετία αποτελεί στόχο ενεργειών «πολύ πέρα από τα όρια» και γι’ αυτό απαιτούνται «επαρκείς και ισχυρές απαντήσεις».

Η πυροσβεστική υπηρεσία τής Ιταλίας δήλωσε ότι βοηθά την περιφερειακή υπηρεσία προστασίας τού περιβάλλοντος για τη λήψη δειγμάτων, τα οποία πρόκειται να εξεταστούν εργαστηριακά.


Ίσως να πρόκειται για διαμαρτυρία ακτιβιστών

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία ελέγχει υλικό από κάμερες ασφαλείας ώστε να διαπιστώσει αν η απόρριψη βαφής στο νερό σχετίζεται με κάποιο τρόπο με τη «Bolgalonga», τη ρεγκάτα που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο. Εικάζεται ότι θα μπορούσε να πρόκειται για διαμαρτυρία ακτιβιστών για το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες τής τοπικής εφημερίδας La Nuova Venezia.

Σημειώνεται, πάντως, ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Κανάλ Γράντε αποκτά πράσινο χρώμα. Πολλοί χρήστες των social media ταξίδεψαν νοητά πίσω στο 1968, όταν ο Αργεντινός καλλιτέχνης Νικολάς Γκαρσία Ουριμπούρου έβαψε τα νερά πράσινα με μια φθορίζουσα χρωστική κατά τη διάρκεια της 34ης Μπιενάλε της Βενετίας, επιδιώκοντας να προωθήσει την οικολογική ευαισθητοποίηση των πολιτών και να τους αφυπνήσει για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τα νεότερα στοιχεία των ερευνών

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, το χρώμα οφείλεται σε φωσφορίζον πράσινο υγρό ιχνηθέτη, όπως επιβεβαιώθηκε κι από την Περιφερειακή Υπηρεσία για την Περιβαλλοντική Πρόληψη και Προστασία Arpav Venice. Η συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιείται από υδραυλικούς, καθώς κι από τεχνικούς που ασχολούνται με την ανακατασκευή τής πορείας τού νερού, και ουσιαστικά βοηθά στο μαρκάρισμα μίας υδάτινης μάζας, συνήθως για να είναι δυνατή η παρακολούθηση της πορείας της.

Εν προκειμένω, η ουσία χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας πράξης επίδειξης και, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της περιφέρειας, δεν προκαλεί ρύπανση του νερού. Πλην όμως άγνωστο παραμένει ποιοι τη χρησιμοποίησαν. Η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να αγοραστεί εύκολα μέσω διαδικτύου, είτε σε σκόνη είτε σε συμπυκνωμένη μορφή, ενώ μπορεί να επιλεχθεί το χρώμα και η ακριβής ποσότητά της.

Ο Μαουρίτσιο Βέσκο, διευθυντής τής Arpav Venice, εξηγεί: «Οι εξετάσεις και οι αναλύσεις τού νερού του Κανάλ Γκράντε δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά τείνουμε προς αυτήν την υπόθεση. Δηλαδή ότι πρόκειται για έναν ιχνηθέτη που αποτελείται από νατριούχο φλουορεσκεΐνη».

Φωτογραφία: EPA
Φωτογραφία: EPA

Θα μπορούσε η ουσία να έχει ξεφύγει κατά λάθος από κάποια εταιρεία;

Σε ερώτηση που του απηύθυνε η ιταλική εφημερίδα τής Βενετίας La Nuova σχετικά με το αν η ουσία θα μπορούσε να έχει ξεφύγει κατά λάθος από κάποια εταιρεία, ο κ. Βέσκο απαντά ότι γενικά έχουν παρατηρηθεί τέτοιου είδους περιστατικά, αλλά δεδομένου ότι το πράσινο χρώμα εμφανίστηκε Κυριακή, αναφέρει πως «αυτό θα το απαντήσουν άλλοι».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην ουσία που χρησιμοποιήθηκε, εξηγεί ότι «μερικά γραμμάρια, δηλαδή ένα κουταλάκι τού γλυκού, χρωματίζουν είκοσι λίτρα νερό, αλλά στη συνέχεια αραιώνεται, βρίσκει χώρο και αντιδρά, επειδή είναι πολύ διαλυτή». Αλλά πώς απομακρύνεται; «(Η απομάκρυνση) Μπορεί να πάρει έως και δύο ημέρες, διότι πρόκειται για μία ουσία που “διεγείρεται” από τις υπεριώδεις ακτίνες».

Ο επικεφαλής τού τμήματος τονίζει, ωστόσο, ότι η ουσία δεν ρυπαίνει. Εξάλλου, σ’ αυτήν την περίπτωση, όπως αναφέρει ο ίδιος, θα είχαν παρατηρηθεί νεκρά ψάρια, κάτι που δε συμβαίνει. Πάντως, εάν δεν βρεθούν μάρτυρες που να είδαν ποιος το έκανε ή εάν οι κάμερες δεν έχουν «απαθανατίσει» τους υπαίτιους με δοχεία με την ουσία στα χέρια, τότε η ουσία θα μπορούσε να έχει καταλήξει στο νερό από κάποια κατοικία, από την αποχέτευση κάποιου διαμερίσματος ή από κάποιο σκάφος.

Μεταξύ των υποθέσεων που έχουν διατυπωθεί, πέραν εκείνης που «στοχοποιεί» τους ακτιβιστές για το περιβάλλον, μία εξ αυτών αφορά την αποχέτευση ενός σπιτιού. Κάτι που όμως θα σήμαινε ότι υπάρχει σύνδεση με το Κανάλ Γκράντε. Θεωρείται δυσκολότερο αυτή η ποσότητα βαφής να κατέληξε στο κανάλι από κάποιο παράθυρο.

Καταλήγοντας, η Arpav επισημαίνει ότι «όποιος το έκανε, διακίνησε ένα τεράστιο ποσό δημόσιου χρήματος. Τις επόμενες ώρες, πάντως, οι περαιτέρω αναλύσεις που θα γίνουν θα αποκαλύψουν με βεβαιότητα τα συστατικά τού υγρού και θα διαπιστώσουν αν όντως δεν περιέχονται επικίνδυνοι παράγοντες για το περιβάλλον».


Με πληροφορίες από La Nuova Venezia

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ