«Ντροπιαστική απώλεια» – Επίσημα εξαφανισμένο είδος πλέον ο ιβηρικός λύκος στην Ανδαλουσία

Ο ιβηρικός λύκος (Canis lupus signatus) κηρύχθηκε πλέον επίσημα εξαφανισμένο είδος, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για άτομα του είδους στην Ανδαλουσία από το 2013.

Επί αιώνες, λύκοι του συγκεκριμένου είδους τριγυρνούσαν στις οροσειρές της Ανδαλουσίας στη νότια Ισπανία, αλλά σειρά ετών παρακμής για το είδος οδήγησε στο να κηρυχθεί πλέον επίσημα εξαφανισμένο από την περιοχή.

Το 2013, η τοπική περιφέρεια ξεκίνησε να πραγματοποιεί απογραφές πληθυσμού για τους λύκους, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να παρακολουθήσει το είδος και να λάβει μέτρα για τη μείωση των συγκρούσεων με τους ντόπιους πληθυσμούς, ιδίως τους αγρότες.

Ωστόσο, παρά τις όποιες προσπάθειες, το τμήμα περιβάλλοντος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας ανέφερε σε μία έκθεσή του πως «από το 2020 δεν υπάρχει καμία ένδειξη παρουσίας του λύκου στην Ανδαλουσία», μολονότι επρόκειτο για προστατευόμενο είδος.

Έως τουλάχιστον το 2010 υπολογιζόταν ότι υπήρχαν 6 έως 8 αγέλες λύκων στην περιοχή, κυρίως στη Σιέρα Μορένα, αποτελούμενες συνολικά από 56 ιβηρικούς λύκους. Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο ιβηρικός λύκος κηρύχθηκε είδος υπό εξαφάνιση μόλις τώρα, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για λύκους στην Ανδαλουσία από το 2013 και πιθανόν καμία αναπαραγωγική ομάδα από το 2003.


Photo: Twitter/Spanish World
Photo: Twitter/Spanish World

Κυβερνητική αδράνεια

«Πρόκειται για άσχημα νέα που επιβεβαιώνουν την αρνητική τάση για τις μέχρι τώρα αγέλες λύκων στη νότια Ισπανία. Οι αγέλες απειλούνται λόγω της φυσικής και γενετικής απομόνωσης από λύκους στην υπόλοιπη Ισπανία, κάτι για το οποίο ευθύνονται η λαθροθηρία και το παράνομο κυνήγι», ανέφερε ο Λούις Σουάρες, συντονιστής διατήρησης του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής στην Ισπανία.

«Η ντροπιαστική απώλεια των λύκων στην Ανδαλουσία συνδέεται άμεσα με την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της περιφερειακής κυβέρνησης να λάβει σχετικά μέτρα», προσέθεσε ο Λούις Σουάρες. Ο ίδιος συμπλήρωσε επίσης πως «είναι ακατανόητο ότι ο λύκος δεν έχει καταχωρηθεί ως είδος υπό εξαφάνιση και δεν υπάρχει σχέδιο αποκατάστασης».

Σε περίπτωση που το είδος είχε κατηγοριοποιηθεί ως απειλούμενο με εξαφάνιση, η κυβέρνηση της Ανδαλουσίας θα ήταν νομικά υποχρεωμένη να προβεί στη λήψη μέτρων για την προστασία του τοπικού πληθυσμού των λύκων.

Ο Λούις Σουάρες δήλωσε ότι η κυβέρνηση είχε αδρανήσει για πολλά χρόνια, υπό τον φόβο αντιπαραθέσεων με κυνηγούς και κτηνοτρόφους, γι’ αυτο και είχε περιοριστεί στην απλή παρακολούθηση του πληθυσμού, αποφεύγοντας όμως να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο. Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση «τώρα έχει την ευθύνη να εστιάσει στο θέμα και να εγγυηθεί την επιστροφή του είδους στα νότια βουνά το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει χρόνος για δικαιολογίες».


Photo: Ray Hennessy/Unplash
Photo: Ray Hennessy/Unplash

Οι λύκοι της Ισπανίας

Η Ισπανία διαθέτει τον μεγαλύτερο πληθυσμό λύκων στην Ευρώπη. Στα μέσα του 19ου αιώνα υπήρχαν περίπου 9.000 λύκοι κατανεμημένοι σε όλη τη χώρα. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, είχαν απομείνει μόνο μερικές εκατοντάδες. Όταν η δηλητηρίαση τέθηκε εκτός νόμου τη δεκαετία του 1970, το είδος άρχισε να ανακάμπτει.

Στην πιο πρόσφατη απογραφή, το 2021, υπήρχαν 2.000 με 2.500 λύκοι σε 297 αγέλες, το 90% των οποίων βρίσκονταν στα βορειοδυτικά, κυρίως στην Καστίλλη και Λεόν, στη Γαλικία και στην Αστούρια. Εκεί, απολάμβαναν το καθεστώς του προστατευόμενου είδους, αφού το κυνήγι λύκων έχει απαγορευτεί από το 2021.

Το σχέδιο αποκατάστασης που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση το 2021 απέβλεπε στην αύξηση του πληθυσμού κατά 18%, από 297 σε 350 αγέλες. Εντούτοις, μια μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Μαδρίτη, η οποία δημοσιεύθηκε το 2022, κατέδειξε ότι οι επίσημες εκτιμήσεις για τον πληθυσμό των λύκων στην Ισπανία είναι υπερβολικά αισιόδοξες και ότι οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα σημαντικά χαμηλότεροι.

«Οι πληθυσμοί συνήθως αξιολογούνται σε μια περίοδο δύο ετών, που δεν είναι αρκετή για να καθοριστεί εάν ένας πληθυσμός αυξάνεται, μειώνεται ή αν είναι σταθερός», δήλωσε η ερευνήτρια Βικτόρια Γκονζάλες.


Photo: readnational.com
Photo: readnational.com

Με πληροφορίες από Guardian


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram & στο Google News

 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ