Πώς μια πόλη στη Γαλλία θα επιχειρήσει να απαλλάξει τους δρόμους της από τις ακαθαρσίες των σκύλων

Οι ιδιοκτήτες σκύλων στην πόλη Μπεζιέ της Γαλλίας θα πρέπει να λαμβάνουν δείγμα σάλιου από τα κατοικίδιά τους και να το παραδίδουν στις αρχές, ώστε τα περιττώματα να μπορούν να συνδεθούν με συγκεκριμένα ζώα.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων στην πόλη Μπεζιέ της νότιας Γαλλίας θα υποχρεούνται σύντομα να φέρουν «γενετικό διαβατήριο», όπως το αποκαλούν, για το ζώο συντροφιάς τους, στο πλαίσιο ενός δοκιμαστικού προγράμματος που επιδιώκει να εξασφαλίσει την μείωση των περιττωμάτων σκύλων που παρατηρούνται στους δρόμους της πόλης.

Ο δήμαρχος της πόλης, Ρόμπερτ Μενάρντ, πρώην δημοσιογράφος και συνιδρυτής της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», ανέφερε ότι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έχουν βαρεθεί να αντικρίζουν περιττώματα σκύλων στους δρόμους της περιοχής. Έτσι, σχεδιάζει να εισάγει ένα διετές πρόγραμμα που θα εντοπίζει τους παραβάτες, ώστε να επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα σε όσους δεν φροντίζουν να μαζέψουν τις ακαθαρσίες των κατοικίδιών τους. «Πρέπει να τιμωρήσουμε για να κάνουμε τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται καλύτερα», δήλωσε ο δήμαρχος στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Bleu, ο οποίος εξελέγη με ακροδεξιό ψηφοδέλτιο το 2014 και επανεξελέγη το 2020.

Σύμφωνα με το σύστημα που σχεδιάζεται, οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να πηγαίνουν τα κατοικίδιά τους σε κτηνίατρο ή να ζητούν από έναν από τους ειδικούς κτηνιάτρους της πόλης ένα δωρεάν δείγμα σάλιου, το οποίο θα εξετάζεται γενετικά και θα εκδίδεται ένα έγγραφο. Μετά από την εν λόγω διαδικασία, σε όποιον ελέγχεται και δεν έχει γενετικό διαβατήριο για τον σκύλο του, θα επιβάλλεται πρόστιμο 38 ευρώ.

Τα περιττώματα των σκύλων που θα εντοπίζονται στο πεζοδρόμιο θα συλλέγονται και θα εξετάζονται. Έπειτα, τα προκύψαντα στοιχεία θα αποστέλλονται στην αστυνομία, η οποία θα συμβουλεύεται τα εθνικά μητρώα κατοικίδιων ζώων και θα τα αντιστοιχίζει σε συγκεκριμένο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα πρέπει να πληρώσει τον καθαρισμό του δρόμου, καταβάλλοντας ποσό έως και 122 ευρώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου.


Ο δήμαρχος της γαλλικής πόλης Μπεζιέ, Ρόμπερτ Μενάρντ (αριστερά) (Photo: Twitter)
Ο δήμαρχος της γαλλικής πόλης Μπεζιέ, Ρόμπερτ Μενάρντ (αριστερά) (Photo: Twitter)

Μάλιστα, ήταν το 2016 όταν ο ίδιος δήμαρχος είχε προτείνει για πρώτη φορά τη συλλογή DNA από τα περίπου 1500 σκυλιά που μένουν στο κέντρο της πόλης Μπεζιέ, αλλά το αίτημά του τότε απορρίφθηκε από το τοπικο διοικητικό δικαστήριο ως επίθεση στην προσωπική ελευθερία. Το σύστημα είχε εκτιμηθεί τότε ότι θα κόστιζε 50.000 ευρώ ετησίως. Αυτή τη φορά, όπως ανέφερε ο ίδιος, το νέο μέτρο για το γενετικό διαβατήριο υποβλήθηκε στην τοπική νομαρχία, νωρίτερα εντός του 2023, και δεν υπήρξε καμία αντίρρηση για την εφαρμογή του.

«Δεν αντέχω άλλο αυτό το χάλι. Το κράτος δεν έχει πει τίποτα εναντίον αυτού του σχεδίου αυτή τη φορά και πιστεύει το ίδιο πράγμα. Αυτό πρέπει να γίνει και όχι μόνο στο Μπεζιέ … Πρέπει να τιμωρήσουμε τους ανθρώπους, ώστε να συμπεριφέρονται σωστά», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μενάρντ στο γαλλικό ραδιόφωνο. «Κάναμε μια καταμέτρηση και (διαπιστώσαμε ότι) μαζεύουμε περισσότερες από 1.000 ακαθαρσίες τον μήνα, μερικές φορές πολύ περισσότερες, μόνο στο κέντρο της πόλης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», συμπλήρωσε.

Το πειραματικό πρόγραμμα προβλέπεται να διαρκέσει έως και τον Ιούλιο του 2025.

«Θα υπάρξει μια κάποια επιείκεια για όσους δεν είναι από το Μπεζιέ. Αν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του σκύλου τους, δεν θα τους ενοχλήσουμε. Δεν είμαστε ξενοφοβικοί. Δεν είναι οι ξένοι το πρόβλημα, αλλά οι ντόπιοι που δεν καθαρίζουν», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.

Πάντως, το 2015 είχε εξεταστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο το ενδεχόμενο να γίνονται γενετικές εξετάσεις και να χρησιμοποιηθεί μια βάση δεδομένων DNA, ώστε να δοθεί τέλος στο πρόβλημα των περιττωμάτων των σκύλων στους δρόμους, σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας, αν και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα με αυτό που πρόκειται να εφαρμοστεί στη γαλλική πόλη.


Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ