Πρόεδρος COP28: Εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα δεσμευτούν για την απαλλαγή από τον άνθρακα 

Περισσότερες από 20 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και εταιρείες από τον χώρο της βαριάς βιομηχανίας, συμφώνησαν να δεσμευθούν για τον περιορισμό των ρυπογόνων εκπομπών εν όψει της COP28.

Πρόκειται για μια δέσμευση που αναμένεται να δοθεί επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, COP28, ενώ κι άλλες επιχειρήσεις αναμένεται να συμφωνήσουν στην ίδια δέσμευση εν όψει της διεξαγωγής της συνόδου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της COP28, Σουλτάν αλ Τζαμπέρ.

Ο πρόεδρος της συνόδου δήλωσε πως περισσότερα από 60 κορυφαία στελέχη από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της βιομηχανίας τσιμέντου και αλουμινίου, καθώς και άλλων βαρέων βιομηχανιών, συμμετείχαν σε συνομιλίες την Κυριακή στο Άμπου Ντάμπι, αποσκοπώντας να καταλήξουν σε μια σταθερή δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πριν από τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα.

Μολονότι ο Σουλτάν αλ Τζαμπέρ δεν αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, ούτε προσδιόρισε τα στελέχη, δήλωσε ότι όσοι υπέγραψαν θα κατονομαστούν μετά την ολοκλήρωση της δέσμευσης, η οποία -όπως ανέφερε- θα είναι διαφανής και μετρήσιμη. Μιλώντας στο Reuters, ο πρόεδρος της συνόδου ανέφερε: «Θα παρουσιάσω το πρόγραμμά μου στην COP και όσοι θέλουν να θεωρούνται υπεύθυνοι, αξιόπιστοι και αφοσιωμένοι ενεργειακοί παίκτες… αυτή είναι η μέρα που πρέπει να κρίνουν: σε ποιο στρατόπεδο θέλετε να ανήκετε;».

Η σύνοδος κορυφής COP28 έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου και θεωρείται ως μια βαρύνουσας σημασίας, ουσιαστική και κρίσιμη ευκαιρία για τις κυβερνήσεις ώστε να επιταχύνουν τη δράση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Πάντως, βάσει των μέχρι στιγμής αναφορών, οι χώρες βρίσκονται εκτός τροχιάς όσον αφορά τις υποσχέσεις τους για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο σουλτάνος Αχμέτ αλ Τζαμπέρ, εκτός από πρόεδρος της συνόδου, είναι επίσης επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, ADNOC, γεγονός που έχει εγείρει προβληματισμούς. Η απόφαση να ηγηθεί της συνόδου ήταν αμφιλεγόμενη, ιδίως αν ληφθεί υπ’ όψιν πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μέλος του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου.

Ο ίδιος ζήτησε η σύνοδος κορυφής να συγκεντρώσει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, μεταξύ άλλων και όσων δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Η συμπερίληψη εκπροσώπων από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι κάτι που δεν συνέβη στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή το 2021 στη Σκωτία, με αποτέλεσμα τότε οι εταιρείες ενέργειας να διαμαρτυρηθούν ότι αποκλείστηκαν από τη διάσκεψη.

Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων, έχουν εκφράσει ανησυχίες πως ορισμένες χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο προτιμούν να επικεντρωθούν στην επέκταση των τεχνολογιών που επιδιώκουν να δεσμεύσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παρά να προβούν σε ενέργειες που περιορίζουν άμεσα τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Ο Τζαμπέρ, ωστόσο, απέκρουσε τον ισχυρισμό ότι οι εν λόγω τεχνολογίες αποτελούν επί της ουσίας παραθυράκι για τη συνέχιση της καύσης ορυκτών καυσίμων, αναφέροντας πως η ανάγκη επέκτασής τους για την επίτευξη των κλιματικών στόχων έχει επιβεβαιωθεί από επιστήμονες. «Δεν είμαι εγώ αυτός που το λέει αυτό, αλλά οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι διακυβερνητικοί οργανισμοί… και επίσης τα γεγονότα επί του πεδίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Εν συνεχεία, σημείωσε: «Επιδιώκουμε την απαλλαγή από τον άνθρακα ή κάποια ιδεολογική ιδέα κατά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου; Κυνηγάμε τις εκπομπές, οπότε ας μείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτό, αυτός είναι ο εχθρός μας- ας το πολεμήσουμε αυτό, ας μην πολεμήσουμε μια βιομηχανία που έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση του κόσμου στον οποίο βρισκόμαστε όλοι σήμερα».

Όσον αφορά τις χώρες με το μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα παγκοσμίως, ΗΠΑ και Κίνα, με απεσταλμένους από τις οποίες έχει συνεργαστεί στενά ο Τζαμπέρ, ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος πως και οι δύο θα έχουν θετική συμμετοχή στην COP28. Είπε επίσης ότι το ταμείο που οι χώρες συμφώνησαν να εγκαινιάσουν στην περσινή σύνοδο κορυφής για το κλίμα στην Αίγυπτο προκειμένου να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τις μη αναστρέψιμες ζημιές που προκαλούνται από τις κλιματικές καταστροφές, πρέπει να τεθεί σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της COP28.

Ως προς τον τρόπο σχεδιασμού του ταμείου, οι χώρες παραμένουν διχασμένες, με ορισμένα έθνη να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είναι μόνο για τις πιο ευάλωτες χώρες, ενώ άλλα να θεωρούν ότι όλα τα αναπτυσσόμενα έθνη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα χρήματα.



Με πληροφορίες από Reuters


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ