Θετικά τείνουν να αντιμετωπίζουν οι νεαροί ιδιοκτήτες τις κακές συμπεριφορές του σκύλου τους, σύμφωνα με νέα μελέτη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν παίζει ρόλο η ηλικία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει κανείς τις κακές συμπεριφορές του κατοικίδιού του;

Τι έδειξε η νέα έρευνα

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Human-Animal Interactions”, αποκαλύπτει ότι οι νεαρής ηλικίας ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να αντιμετωπίζουν θετικά ανεπιθύμητες συμπεριφορές από το κατοικίδιό τους, όπως π.χ. η επιθετικότητα ή/και η ανυπακοή. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι σχεδόν όλοι οι σκύλοι, ένα ποσοστό της τάξεως του 90% εξ αυτών, εμφανίζουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όμως ελάχιστα είναι γνωστά για τον αντίκτυπο που έχει αυτό στις εμπειρίες των νέων ανθρώπων και τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν.

Μια ομάδα επιστημόνων πήρε συνεντεύξεις από νέους ιδιοκτήτες σκύλων στον Καναδά, ηλικίας 17 έως 26 ετών, για να προσδιορίσει τις εμπειρίες τους με τα κατοικίδιά τους και τις στρατηγικές αντιμετώπισης της κακής συμπεριφοράς τους. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το πώς οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν το γαύγισμα, τόσο το περισταστιακό όσο και το επίμονο, καθώς και την επιθετικότητα του σκύλου τους απέναντι σε άλλα σκυλιά ή/και ανθρώπους.

Η Ρενάτα Ρόμα, επικεφαλής συγγραφέας και βοηθός έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μπροκ στο Οντάριο του Καναδά, και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι νέοι στο σύνολό τους προτιμούν προληπτικές μεθόδους αντιμετώπισης των ανεπιθύμητων συμπεριφορών του σκύλου τους. Ανακάλυψαν ότι η σοβαρότητα των προβλημάτων συμπεριφοράς των σκύλων συνδεόταν με την ισχύ των συναισθημάτων τους, δηλαδή τα πιο σοβαρά θέματα συμπεριφοράς φάνηκε να προκαλούν πιο έντονα συναισθήματα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αύξηση της κατανόησης των μηχανισμών αντιμετώπισης από τους ιδιοκτήτες ως απόκριση στην κακή συμπεριφορά των κατοικίδιων ζώων τους είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Σ’ αυτούς περιλαμβάνεται η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι νέοι άνθρωποι χειρίζονται στρεσογόνες καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τα σκυλιά τους, κάτι που δύναται να βοηθήσει στο να διευκρινιστεί εάν κάποιο από τα στιλ αντιμετώπισης που υιοθετούν θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα να βιώσουν άγχος στις αλληλεπιδράσεις τους με τα κατοικίδιά τους.

Photograph by Cottonbro Studio
Photograph by Cottonbro Studio

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων και η ερμηνεία των ερευνητών

Ένας από τους ερωτώμενους που συμμετείχαν στη μελέτη, απάντησε ότι έχει συμβιβαστεί με την κακή συμπεριφορά του σκύλου του και ότι προσπαθεί να τα βγάλει πέρα, ενώ ένας άλλος παραδέχτηκε ότι εγκατέλειψε την προσπάθεια να αλλάξει τη συμπεριφορά του κατοικίδιού του, καθώς είχε αλλάξει τρεις διαφορετικούς εκπαιδευτές και είχε δοκιμάσει πολλές στρατηγικές που αποσκοπούσαν στην επίλυση των προβλημάτων επιθετικής συμπεριφοράς, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Ρόμα και οι συνεργάτες της επεσήμαναν ότι υπάρχει έλλειψη ποιοτικών μελετών σχετικά με τα διάφορα στιλ αντιμετώπισης που υιοθετούν οι ιδιοκτήτες σε τέτοιες περιπτώσεις, ενώ υπογράμμισαν, επίσης, ότι ένα ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί αφορά την ύπαρξη κάποιας πιθανής συνέχειας μεταξύ του τρόπου που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες κακές συμπεριφορές από ανθρώπους με του οποίους είναι συναισθηματικά δεμένοι και του τρόπου που αντιμετωπίζουν τις αντίστοιχες συμπεριφορές του σκύλου τους.


«Κενό στη βιβλιογραφία»

Επιπλέον, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η η εργασία τους επιχειρεί να καλύψει ένα κενό που εντοπίζεται στη βιβλιογραφία. Ένα κενό που σχετίζεται με τις σχέσεις και τις πιθανές ομοιότητες μεταξύ των διαφορετικών τρόπων αντιμετώπισης που ακολουθούν οι νεαροί κηδεμόνες σκύλων απέναντι στα ζώα τους, αλλά και απέναντι σε ανθρώπους με τους οποίους βρίσκονται συναισθηματικά κοντά.

Σκοπός της εργασίας τους ήταν να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι μικρότεροι ηλικιακά ιδιοκτήτες επιλέγουν να αντιμετωπίσουν προβληματικές και αγχωτικές καταστάσεις στις οποίες «πρωταγωνιστεί» το κατοικίδιό τους, και που μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγές άγχους για τους ίδιους.

Photograph by Cottonbro Studio
Photograph by Cottonbro Studio

Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ακόμα, ότι οι νέοι άνθρωποι διέφεραν τόσο ως προς τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την κακή συμπεριφορά του σκύλου τους. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ανέφερε κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς εις βάρος του, π.χ. επιθετική συμπεριφορά, αρκετοί όμως ήταν εκείνοι που είπαν ότι οι σκύλοι τους έχουν παρουσιάσει, ή παρουσιάζουν ακόμα, κακές συμπεριφορές απέναντι σε άλλους ανθρώπους ή σκύλους.

Σε άλλη ερώτηση, η οποία αφορούσε τη δυσφορία που ενδεχομένως νιώθουν οι ιδιοκτήτες όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν αρνητικές συμπεριφορές, οι περισσότεροι απάντησαν ότι έχουν νιώσει μέτρια δυσφορία, ενώ μόνο ένας ανέφερε ότι αισθανόταν σοβαρή δυσφορία και ενόχληση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, ο σκύλος εμφάνιζε σοβαρά θέματα συμπεριφοράς, με κυρίαρχο εκείνο της επίμονης εκδήλωσης επιθετικότητας.

«Είναι πιθανό ότι κανένας από τους συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη δεν αποκάλυψε σοβαρή δυσφορία με τα θέματα συμπεριφοράς του σκύλου του, επειδή με την πάροδο του χρόνου έμαθαν νέες στρατηγικές. Ως εκ τούτου, μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να διερευνήσουν κατά πόσο ο χρόνος συμβίωσης με έναν σκύλο επηρεάζει την ικανότητα των νέων να χειρίζονται δύσκολες καταστάσεις με τους σκύλους τους», κατέληξαν οι ερευνητές.


Έρευνα

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ