Αυστραλία: Σχεδόν 100 μαυροδέλφινα εξόκειλαν στην ακτή – Ανεπιτυχής η διάσωσή τους, υποβλήθηκαν σε ευθανασία

Περισσότερα από 50 μαυροδέλφινα, γνωστά και ως «φάλαινες-πιλότοι», εξόκειλαν μαζικά σε παραλία της Δυτικής Αυστραλίας, με τις τοπικές αρχές να μάχονται για να σώσουν δεκάδες ακόμη που είχαν ελπίδες να επιβιώσουν.

Το κοπάδι των θαλάσσιων θηλαστικών, η επιστημονική ονομασία των οποίων είναι Globicephala melas, εντοπίστηκε αρχικά την Τρίτη, 100 μέτρα ανοικτά της παραλίας Τσέινες, προκαλώντας την περιέργεια όσων το είδαν, καθώς τα κητώδη κολυμπούσαν ασφυκτικά κοντά το ένα στο άλλο.

Όταν τα μαυροδέλφινα ξεκίνησαν να ξεβράζονται το ένα μετά το άλλο στην ακτή, άμεση ήταν η αντίδραση των αρχών άγριας ζωής, οι οποίες έθεσαν σε εφαρμογή μια κατεπείγουσα επιχείρηση για να τις διασώσουν. Παρόλο που για 51 από αυτά ήταν ήδη αργά, η επιχείρηση συνεχίστηκε με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να σωθούν κάποια από τα υπόλοιπα 46 μαυροδέλφινα που βρίσκονταν ακόμη στο νερό.

«Η διαδικασία κατά την οποία εξοκέλλουν οι φάλαινες-πιλότοι περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός πως τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά διατηρούν πολύ ισχυρούς διαγενεακούς δεσμούς, που σημαίνει πως θα παραμείνουν μαζί μέχρι τέλους, ανεξαρτήτως κατάστασης», εξηγεί ο Δρ Άντριου Μπράουνλοουμ, ο οποίος κλήθηκε πρόσφατα να αντιμετωπίσει ένα αντίστοιχο περιστατικό μαζικού εκβρασμού κητωδών σε παραλία της Σκωτίας.

Σύμφωνα με τον ειδικό, σε περίπτωση που ένα κοπάδι βρεθεί στα ρηχά, είναι αρκετά εύκολο τα περισσότερα άτομα να καταλήξουν στην παραλία. Καλούνται ουσιαστικα να δώσουν μια μάχη με τον χρόνο. Αν δεν καταφέρουν να κολυμπήσουν σε πιο βαθιά νερά, ουσιαστικά «συντρίβονται» από το βάρος του σώματός τους και εξοκέλλουν. Επίσης, αν βρίσκονται πολύ κοντά στην ακτή, μπορεί να «εισπνεύσουν» νερό, κάτι το οποίο μπορεί να τα οδηγήσει στο να πνιγούν. «Και αν παραμείνουν στην ακτή κατά τη διαδικασία άμπωτης και κάτω από τον ήλιο, μπορούν να πάθουν θερμοπληξία και πάλι να πεθάνουν. Είναι μια τρομακτική κατάσταση», περιγράφει ο Δρ. Μπράουνλοουμ.



Η αποτυχημένη διάσωση και η ευθανασία των μαυροδέλφινων

Οι τελευταίες από τις σχεδόν 100 φάλαινες-πιλότους που εξόκειλαν στις νοτιοδυτικές ακτές της Αυστραλίας υποβλήθηκαν σε ευθανασία, καθώς η επιχείρηση διάσωσής τους, η οποία διήρκεσε για περίπου 2 ημέρες, απεδείχθη ανεπιτυχής. Το κοπάδι των μακρύπτερων φαλαινών-πιλότων εξόκειλε στην παραλία Cheynes στη Δυτική Αυστραλία, νότια της πρωτεύουσας της χώρας, Περθ. Παρά τις προσπάθειες 100 υπαλλήλων προστασίας της άγριας ζωής και 250 εθελοντών, 52 μαυροδέλφινα άφησαν την τελευταία τους πνοή στην παραλία.

Τα υπόλοιπα 45 υποβλήθηκαν σε ευθανασία την Τετάρτη, αφού οι προσπάθειες να οδηγηθούν σε βαθύτερα νερά απέτυχαν. Όσα κατάφερναν αρχικά να επιβιώσουν, επέστρεφαν συνέχεια στα ρηχά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πάρκων Άγριας Ζωής της Δυτικής Αυστραλίας αργά την Τετάρτη. «Δυστυχώς, έπρεπε να ληφθεί η απόφαση να γίνει ευθανασία στις υπόλοιπες φάλαινες για να μην παραταθεί η ταλαιπωρία τους», ανέφερε η υπηρεσία και προσέθεσε: «Ήταν μια δύσκολη απόφαση για όλους τους εμπλεκόμενους, ωστόσο η ευημερία των φαλαινών έπρεπε να υπερισχύσει».

Η υπηρεσία ευχαρίστησε επίσης τους υπαλλήλους και τους εθελοντές που συνέδραμαν στην προσπάθεια διάσωσης. Ο Πίτερ Χάρτλεϊ, διευθυντής του Τμήματος Βιοποικιλότητας, Διατήρησης και Αξιοθέατων, ο οποίος επέβλεψε την επιχείρηση, περιέγραψε την Πέμπτη την απόφαση για ευθανασία των επιζώντων ως «απίστευτα δύσκολη».«Πιθανότατα μια από τις δυσκολότερες αποφάσεις στα 34 χρόνια που ασχολούμαι με τη διαχείριση της άγριας ζωής. Πραγματικά, πραγματικά δύσκολη», δήλωσε ο Χάρτλεϊ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Όλμπανι. «Ήταν μια μελετημένη και καλά μελετημένη απόφαση. Και ξέρετε, ευχαριστούμε την υποστήριξη των κτηνιάτρων που βοήθησαν με τις εκτιμήσεις και τις συμβουλές που μου έδωσαν για να πάρω αυτή την απόφαση», συμπλήρωσε ο Χάρτλεϊ.



Οι ειδικοί της άγριας ζωής υπέθεσαν ότι ο εκβρασμός θα μπορούσε να είναι ένδειξη άγχους ή ασθένειας εντός του κοπαδιού, αλλά δήλωσαν ότι οι λόγοι θα παραμείνουν πιθανότατα άγνωστοι για την ώρα. Οι φάλαινες-πιλότοι είναι εξαιρετικά κοινωνικά ζώα και διατηρούν πολύπλοκες οικογενειακές σχέσεις εντός των κοπαδιών τους από τη γέννησή τους.

Πολλές υποθέσεις έχουν διατυπωθεί για το περιστατικό, μία εκ των οποίων αναφέρει ότι κάποιο από τα ηγετικά μαυροδέλφινα ήταν ενδεχομένως άρρωστο και κατευθύνθηκε προς τα ρηχά, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα να το ακολουθήσουν και ουσιαστικά να εγκλωβιστούν εκεί. Πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την πολιτειακή κυβέρνηση, έδειχναν τις φάλαινες να συγκεντρώνονται και να σχηματίζουν σχήμα καρδιάς προτού εξοκείλουν στην παραλία.

Πάντως, δεν είναι κάτι σπάνιο μαυροδέλφινα να εξοκέλλουν στις ακτές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου 500 μαυροδέλφινα πέθαναν όταν εξόκειλαν στα νησιά Τσάταμ στη Νέα Ζηλανδία. «Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε γιατί εξοκέλλουν οι φάλαινες», δήλωσε στο AFP η Μπεκ Ουέλαρντ, επιστήμονας με ειδίκευση στα θαλάσσια θηλαστικά στο πρόγραμμα Orca. «Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε γιατί. Αν το γνωρίζαμε, θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε περισσότερα για να τα εμποδίσουμε».



Με πληροφορίες από AFP, BBC και ABC News


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook & στο Instagram

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ