Χελώνες Caretta caretta: Μεταναστεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής

Οι χελώνες καρέτα καρέτα συνηθίζουν να γεννούν σε παραλίες της ανατολικής Μεσογείου, αλλά αυτό έχει πλέον αλλάξει.

Αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των θαλάσσιων χελωνών Καρέτα καρέτα που φωλιάζουν και γεννούν τα αυγά τους στις παραλίες της δυτικής Μεσογείου, γεγονός που ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι ενδεχομένως οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της άποψης αυτής, η κλιματική αλλαγή επεκτείνει τα ενδιαιτήματα του ευάλωτου είδους μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων. Παράλληλα με την αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού, ένας άλλος παράγοντας που πιθανώς ωφελεί το ευάλωτο είδος είναι τα προγράμματα προστασίας σε χώρες όπως η Ισπανία και το Κάμπο Βέρντε στην Αφρική.

Γενικά, μια ώριμη χελώνα του είδους Καρέτα καρέτα μπορεί να φτάνει σε μήκος τα 90 εκατοστά (αν και έχουν εντοπιστεί αρκετά μεγαλύτερες) και να ζυγίζει 150 κιλά. Την προστασία τους από τους θηρευτές τη χρωστάνε στο μέγεθός τους, καθώς και στο σκληρό τους κέλυφος, αν και τα δίχτυα των ψαράδων, οι ρότορες των πλοίων και η ρύπανση εξακολουθούν να συνιστούν σημαντική απειλή γι’ αυτές.

Μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες, δύο χελώνες Καρέτα καρέτα γέννησαν τα αυγά τους σε δύο διαφορετικές παραλίες της ανατολικής Ισπανίας. Ερευνητές αναφέρουν ότι το είδος μεταναστεύει πλέον σε δυτικότερες περιοχές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ωκεανογραφίας, μια θαλάσσια χελώνα γέννησε το Σάββατο 80 αυγά σε παραλία της Ντένια, ενώ χθες μια άλλη γέννησε 62 αυγά σε αμμουδιά της Γκάντια, στην περιφέρεια της Βαλένθια.

Επιστήμονες του Ιδρύματος Ωκεανογραφίας και του Πανεπιστημίου της Βαλένθια επισκέφθηκαν τις δύο φωλιές, έλαβαν δείγματα για αιματολογικές εξετάσεις και τοποθέτησαν δορυφορικούς πομπούς για την παρακολούθηση των μετακινήσεων των θαλάσσιων χελωνών. Αφαίρεσαν, επίσης, ορισμένα αυγά για να τα μεταφέρουν σε εκκολαπτήριο, ενώ τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν σε προστατευόμενη τοποθεσία στο Εθνικό Πάρκο Αλμπουφέρα.

Photograph by Michal B./Unsplash
Photograph by Michal B./Unsplash

Η άνοδος της θερμοκρασίας των υδάτων ευθύνεται για τη μετανάστευση των χελωνών Καρέτα καρέτα

Η βιολόγος Άνα Λίρια, επικεφαλής της ADS Biodiversidad στη Γκραν Κανάρια, είχε εξηγήσει τον Απρίλιο μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι το φαινόμενο οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων στη δυτική Μεσόγειο. Από το 2012, ο αριθμός των φωλιών σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Τυνησία έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Το 2020 ανήλθαν σε 84 έναντι μόλις τριών, που ήταν ο ετήσιος μέσος όρος την περίοδο 1990-2012, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Global Ecology and Conservation.

Μόνο τα τελευταία χρόνια οι χελώνες Καρέτα καρέτα ξεκίνησαν να επισκέπτονται παραλίες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Μέχρι πρότινος, συνήθιζαν να γεννούν τα αυγά τους στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου, όπως της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά αυτό φαίνεται πως έχει πλέον αλλάξει λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού.

Η Μεσόγειος έχει θερμανθεί κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου από το 1982 έως το 2019, σύμφωνα με μελέτη του 2020 που διενήργησε το περιβαλλοντικό ίδρυμα CEAM που εδρεύει στη Βαλένθια.

Photograph by Tessa Wilson/Unsplash
Photograph by Tessa Wilson/Unsplash

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την άγρια ζωή, αλλά οι Καρέτα καρέτα ευνοούνται

Μολονότι η κλιματική αλλαγή είναι συνήθως επιζήμια για την άγρια ζωή, τα θερμότερα νερά έχουν γίνει προφανώς καταλληλότερα για τις χελώνες, δήλωσε η βιολόγος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η διάρκεια ζωής τους (περίπου 100 χρόνια) είναι τέτοια που οποιαδήποτε αλλαγή συμπεριφοράς θα πρέπει να παρατηρείται για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Η ίδια ανέφερε, ακόμα, ότι τα επιτυχημένα προγράμματα προστασίας των χελωνών που ξεκίνησαν σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ενισχύσει τον πληθυσμό τους, συμβάλλοντας στο να καλυτερεύσει η κατάστασή τους και να μη χαρακτηρίζονται πλέον ως «υπό εξαφάνιση» είδος σε ορισμένες περιοχές.


Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ