Θα εργαζόσουν ποτέ σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου;

Βρετανική ομάδα προστασίας της άγριας φύσης αναζητά εργαζόμενο για να απασχοληθεί σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά του κόσμου για συνολικά 13 μήνες.

Η νήσος Γκαφ, που ανήκει στη βρετανική επικράτεια, βρίσκεται στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό και δεν έχει μόνιμο πληθυσμό. Απέχει κατά προσέγγιση 2.400 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Αφρικής, δεν διαθέτει αεροδρόμιο και για να προσεγγίσει κανείς τις ακτές της θα πρέπει να ταξιδέψει με βάρκα για επτά ημέρες.

Το επταήμερο ταξίδι με τη βάρκα έχουν «γευτεί» επτά άτομα, τα οποία εργάζονται σήμερα στο νησί, μεταξύ των οποίων η Λούσι Ντόρμαν και η Ρεβέκκα Γκούντγουιλ, ενώ εκτός από τους εργαζόμενους στο νησί ζουν και οκτώ εκατομμύρια πτηνά.

Πριν μετακομίσουν στη μέση του πουθενά, οι δυο τους απασχολούνταν σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, για λογαριασμό της Βασιλικής Εταιρείας Προστασίας Πτηνών (RSPB). Η Ντόρμαν εργαζόταν στην Ανταρκτική, ενώ η Γκούντγουιλ, που αναμένεται να φύγει από το Γκαφ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στη Σκωτία.



Ο μισθός και τα απαιτούμενα προσόντα

Για να καλύψει τη θέση της, η RSPB αναζητά έναν νέο εργαζόμενο με μισθό μεταξύ 25.000 και 27.000 λιρών (28.000 – 30.000 ευρώ). Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν «πτυχίο Θετικών Επιστημών ή εμπειρία σε σχετικό αντικείμενο» αλλά και «εμπειρία χειρισμού άγριων πτηνών/ζώων και παρακολούθησής τους».

Το πόστο περιλαμβάνει πολύωρες παρακολουθήσεις πουλιών και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν να ανταπεξέλθουν τόσο στα εργασιακά τους καθήκοντα, όσο και στις συνθήκες που επικρατούν στο νησί. Η Λούσι Ντόρμαν και η Ρεβέκκα Γκούντγουιλ προειδοποιούν τους ενδιαφερόμενους πως πρέπει να αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά και να μπορούν να είναι ικανοί να ανεχτούν ότι δεν θα έχουν φρέσκο φαγητό για έναν χρόνο.


«Ένας μικρός βράχος» στον Νότιο Ατλαντικό

Μιλώντας στο BBC, η Ντόρμαν αστειευόμενη αναφέρει ότι ως Βρετανίδα πίστευε ότι είχε συνηθίσει τις βροχοπτώσεις, όμως στο Γκαφ είναι πολύ συχνότερες. «Είμαστε ένας μικρός βράχος στη μέση του Νότιου Ατλαντικού, οπότε έχουμε αρκετά ακραία καιρικά φαινόμενα».

Τα γεύματα των ελάχιστων ανθρώπων του νησιού είναι συσκευασμένα και η ίδια παραδέχεται πως το ζήτημα του φαγητού είναι ένα από τα πλέον στρεσογόνα για όλους όσους βρίσκονται στο Γκαφ. Αυτό που της έχει λείψει στο διάστημα που είναι εκεί, είναι τα φρέσκα καρότα ή ένα ωραίο μήλο.


Όλο το φαγητό αποθηκεύεται σε δύο μεγάλους καταψύκτες και ανεφοδιασμός γίνεται μία φορά τον χρόνο, ενώ το φύτεμα φρούτων ή λαχανικών έχει αποκλειστεί, καθώς εκφράζονται φόβοι για τη βιοασφάλεια.

Παρότι τόσο μακριά από το σπίτι της, η Γκούντγουιλ σημειώνει πως νιώθει πιο κοντά στους φίλους και συγγενείς της απ΄όταν εργαζόταν στη Σκωτία. Έχει πρόσβαση στο ίντερνετ και συχνή επαφή με τους δικούς της, αλλά και οι μεταξύ τους σχέσεις είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, κάτι που βοηθά στο να περνά ευχάριστα ο χρόνος.

«Είναι πολύ ωραία η κοινότητα εδώ, μοιραζόμαστε ιστορίες, μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον όταν δεν μπορείς να είσαι σε έναν γάμο ή μια κηδεία», περιγράφει.



Τι περιλαμβάνει η εργασία

Στο πλαίσιο της δουλειάς τους, οι εργαζόμενοι παρακολουθούν τις κινήσεις διαφόρων απειλούμενων πτηνών, όπως το κίτρινο άλμπατρος και ο πετρίτης και καλούνται να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους, ανεξαρτήτως καιρού.

Συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τους νεοσσούς στο νησί και τον πόλεμο που τους έχουν εξαπολύσει τα ποντίκια. Πιστεύεται πως τα τρωκτικά έφτασαν στο νησί τον 19ο αιώνα, στα αμπάρια ναυτικών, και γίνεται προσπάθεια για να εξάλειψή τους. Οι προσπάθειες είναι σε καλό δρόμο, ωστόσο δεν έχουν ακόμη εξαφανιστεί πλήρως.

Επομένως, όσοι σκέφτονται να υποβάλλουν αίτηση για τη θέση εργασίας, πρέπει να αναλογιστούν όλες τις αντιξοότητες: πουλιά, ποντίκια, κακές καιρικές συνθήκες, κι έπειτα να αποφασίσουν εάν πρόκειται για κάτι που θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν και που θα ήθελαν να κάνουν, έως και την Κυριακή που ολοκληρώνεται η διαδικασία.



Με πληροφορίες από BBC

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ