Θεσσαλονίκη: Ντροπή προκαλεί η εικόνα του Θερμαϊκού – Νεκροί αρουραίοι στα νερά

Αποκρουστικό είναι το θέαμα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι περαστικοί στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αντικρίζοντας φύκια, απορρίμματα, ακόμα και ηλεκτρικά ποδήλατα στον βυθό του Θερμαϊκού.

Λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, στα συσσωρευμένα απορρίμματα που επιπλέουν στα νερά του Θερμαϊκού στην παραλία Θεσσαλονίκης προστέθηκαν πλέον και… νεκροί αρουραίοι. Σε κοινή θέα βρίσκονται, επίσης, πλαστικά μπουκάλια, φερτά υλικά και κομμάτια ξύλου, μεταξύ άλλων, προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων που περπατούν δίπλα στη θάλασσα.


Το χρωστάμε στο περιβάλλον, αλλά το χρωστάμε και σ’ εμάς

Παρά τις επιχειρήσεις καθαρισμού, η θαλάσσια ρύπανση στην παραλία Θεσσαλονίκης επιμένει. Πολίτες και πολιτεία οφείλουν να προστατεύουν το θαλάσσιο οικοσύστημα από τις επιπτώσεις που επιφέρει η ρίψη αντικειμένων και κάθε είδους απορριμμάτων στον βυθό της θάλασσας. Όχι μόνο για ένα πιο όμορφο τοπίο που θα αξίζει κανείς να περπατήσει δίπλα του και να το απολαύσει, αλλά και για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για το περιβάλλον, και κατ’ επέκτασιν για τη διασφάλιση της υγείας κάθε μορφής ζωής, ζώων και ανθρώπων.



Το 2022 απομακρύνθηκαν 107 τόνοι απορριμμάτων από τον Θερμαϊκό

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που είναι τέτοια η εικόνα στην περιοχή, αφού κατά το παρελθόν έχουν κάνει την εμφάνισή τους νεκρά υδρόβια πλάσματα, όπως χταπόδια και θαλάσσιες χελώνες, ενώ πρωτόγνωρο θέαμα για τους κατοίκους και τους περαστικούς της περιοχής δεν αποτελεί ούτε η συσσώρευση μεγάλου όγκου απορριμμάτων στα νερά.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι μέσα σε ένα διάστημα 5 μηνών, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022, απομακρύνθηκαν συνολικά 107 τόνοι σκουπιδιών από τον Θερμαϊκό Κόλπο, στο πλαίσιο προγράμματος καθαρισμού που χρηματοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο δρομολογήθηκε σε συνεργασία με τον υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά. Το έργο καθαρισμού στοίχισε συνολικά 48.000 ευρώ. Παραμένει, ωστόσο, η ανάγκη εύρεσης μιας ουσιαστικής λύσης στο πρόβλημα της ρύπανσης που παρατηρείται ακόμη σήμερα στα ύδατα του Θερμαϊκού.


Θερμαϊκός Κόλπος, καλοκαίρι του 2021
Θερμαϊκός Κόλπος, καλοκαίρι του 2021

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ