Βραζιλία: Επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά

Η Βραζιλία, κορυφαίος εξαγωγέας κοτόπουλου στον κόσμο, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI), αλλά μόνο σε άγρια πτηνά, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Γεωργίας τη Δευτέρα (15/5).

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα σε άγρια πτηνά, αλλά -σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (WOAZ)- δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε απαγόρευση εισαγωγών βραζιλιάνικων προϊόντων πουλερικών, δήλωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών μπορεί να σκοτώσει ολόκληρα σμήνη πτηνών και να επιφέρει απώλειες στον αγροτικό τομέα. Το προηγούμενο έτος, οι εξαγωγές από τη Βραζιλία αυξήθηκαν κατά 27%, στα 9,76 δισεκατομμύρια δολάρια, την ίδια ώρα που άλλες χώρες ταλανίζονταν από το παγκόσμιο ξέσπασμα του ιού. Η εκτενής χώρα, ωστόσο, της Νότιας Αμερικής δεν είχε καταγράψει ούτε ένα κρούσμα μέχρι τώρα.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας επιβεβαίωσε την ανίχνευση του υπότυπου Η5Ν1 του ιού της γρίπης σε δύο θαλάσσια πτηνά, και συγκεκριμένα του είδους Thalasseus acuflavidus, στις ακτές της νοτιοανατολικής πολιτείας Εσπίριτο Σάντο της Βραζιλίας.

Οι κύριες πολιτείες της Βραζιλίας που παράγουν πουλερικά βρίσκονται στο μακρινό νότο και στα κεντροδυτικά. Αλλά το Εσπίριτο Σάντο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής αυγών στη Βραζιλία, σύμφωνα με το λόμπι ABPA. Παρότι δεν εξάγει αυγά, δραστηριοποιείται στην πώλησή τους στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες τού Reuters, κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι υπηρεσίες επιδημιολογικής επιτήρησης πρόκειται να εντατικοποιηθούν, αποβλέποιντας στον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων σε άγρια και εμπορικά ζώα πλησίον τής περιοχής όπου επιβεβαιώθηκαν τα κρούσματα.

Το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι, επειδή τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε άγρια ζώα, το καθεστώς τής Βραζιλίας ως μια χώρα «απαλλαγμένη από την HPAI» παραμένει ακέραιο και ανεπηρέαστο.

Ο Μιγκέλ Γκουλάρτε, διευθύνων σύμβουλος της BRF που εδρεύει στη Βραζιλία αποτελώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής κοτόπουλου στον κόσμο, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι δεν εξεπλάγη από τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ήταν ήδη προετοιμασμένη για κάθε σενάριο. Ο κ. Γκουλάρτε επανέλαβε από την πλευρά του τις συστάσεις τού WOAH πως κανένα μέλος του εν λόγω οργανισμού δεν θα επιβάλλει απαγορεύσεις εισαγωγών εξαιτίας των κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν σε άγρια ζώα.

Επιπλέον, ο CEO τής εταιρείας σημείωσε ότι η εταιρεία βασίζεται στις «ισχυρές» υπηρεσίες υγείας των ζώων τής Βραζιλίας για την πρόληψη και τον περιορισμό τυχόν απειλών για τις βιομηχανικές πτηνοτροφικές μονάδες.

Αναφορικά με τους κύριους εισαγωγείς προϊόντων κοτόπουλου από τη Βραζιλία τον Απρίλιο, αυτοί ήταν η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική και η Σαουδική Αραβία. Η Κίνα έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές πουλερικών από σχεδόν 40 πολιτείες των ΗΠΑ, λόγω των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε εμπορικές πτηνοτροφικές μονάδες.

Η γειτονική χώρα τής Βραζιλίας, η Αργεντινή, ανέστειλε τις εξαγωγές πουλερικών της στα τέλη Φεβρουαρίου, έπειτα από την καταγραφή τού πρώτου κρούσματος της γρίπης των πτηνών στη βιομηχανία πουλερικών της στη νότια επαρχία Ρίο Νέγκρο, επανέλαβε εντούτοις τις εξαγωγές από περιοχές που δεν έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών στα τέλη Μαρτίου.

Τα κοτόπουλα, οι γαλοπούλες και άλλα πτηνά που έχουν πεθάνει από επιδημίες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Βρετανία έχουν σημειώσει πλέον ρεκόρ και, παράλληλα, ο ιός εξαπλώνεται στη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία. Σε ορισμένες περιοχές, οι απώλειες που έχουν καταγραφεί σε κοπάδια πουλερικών έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση τιμών ρεκόρ για τα αυγά και το κρέας γαλοπούλας

Τέλος, παρόλο που οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τον H5N1, κρούσματα παρατηρούνται εξαιρετικά σπάνια, ενώ οι παγκόσμιοι αξιωματούχοι υγείας έχουν δηλώσει ότι ο κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι χαμηλός.


Με πληροφορίες από Reuters

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ