Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ασία και Αφρική επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος για την υγεία

Παρά τις βελτιώσεις στην Κίνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλο τον κόσμο εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο εξωτερικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, με τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής να υφίστανται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Προσεγγιστικά, τα τρία τέταρτα των δυσμενών επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία συγκεντρώνονται σε μόλις έξι χώρες – το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Πακιστάν, την Κίνα, τη Νιγηρία και την Ινδονησία, αναφέρει το Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής (EPIC) του Πανεπιστημίου του Σικάγο στην ετήσια έκθεσή του για τον Δείκτη Ζωής για την Ποιότητα του Αέρα (AQLI).

Εάν τα επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια, γνωστά ως PM2,5, μειώνονταν στα επίπεδα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το μέσο προσδόκιμο ζωής θα σημείωνε αύξηση κατά 2,3 χρόνια παγκοσμίως, σώζοντας συνολικά 17,8 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής, εκτιμά η έκθεση.

Αν και τα μέσα παγκόσμια επίπεδα ρύπανσης έχουν μειωθεί ελαφρώς κατά την τελευταία δεκαετία, σχεδόν όλη η βελτίωση οφείλεται στην Κίνα, όπου ένας δεκαετής «πόλεμος κατά της ρύπανσης» έχει οδηγήσει σε μείωση των PM2,5 κατά περισσότερο από 40% από το 2013. «Ενώ η Κίνα είχε αξιοσημείωτη επιτυχία στον πόλεμο κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η τάση σε άλλα μέρη του κόσμου κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε η Κρίστα Χάσενκοπφ, διευθύντρια του AQLI.

Σύμφωνα με την ίδια, τα PM2,5 στη Νότια Ασία έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 10% από το 2013, μειώνοντας το μέσο προσδόκιμο ζωής στην περιοχή κατά περίπου πέντε χρόνια. Η αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας στην κεντρική και δυτική Αφρική μετατρέπει επίσης τη ρύπανση σε μια αυξανόμενη απειλή για την υγεία, ισότιμη με το HIV/AIDS και την ελονοσία. Ακόμα, η Νοτιοανατολική Ασία θεωρείται πλέον πως σχεδόν στο σύνολό της ότι έχει «μη ασφαλή επίπεδα ρύπανσης», με το μέσο προσδόκιμο ζωής να έχει μειωθεί κατά 2-3 χρόνια.

Οι μέσες συγκεντρώσεις PM2.5 στην Κίνα ανήλθαν σε 29 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο το 2022, αλλά εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότερες από τη σύσταση του ΠΟΥ για 5 μικρογραμμάρια. Και παρότι οι βελτιώσεις στην Κίνα έχουν συμβάλει στην αύξηση του μέσου προσδόκιμου ζωής κατά 2,2 χρόνια από το 2013, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά άλλα 2,5 χρόνια, εάν η χώρα πληρούσε το πρότυπο του ΠΟΥ. «Δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει τα δύσκολα σε ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά το παράδειγμα της Κίνας μάς δείχνει πως είναι εφικτό», κατέληξε η Χάσενκοπφ.


Με πληροφορίες από Reuters


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ