Ινδονησία: Τέλος στο βάναυσο εμπόριο κρέατος σκύλων και γατών στην ακραία αγορά Tomohon

Οι ινδονησιακές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή το τέλος της «βάναυσα σκληρής» σφαγής σκύλων και γατών για το κρέας τους σε μία διαβόητη αγορά ζώων, που βρίσκεται στο νησί Σουλαουέζι της Ινδονησίας.

Η ανακοίνωση για το τέλος της αδιανόητα σκληρής πρακτικής έπεται μιας πολυετούς εκστρατείας ακτιβιστών και παγκόσμιων διασημοτήτων, οι οποίοι τώρα πια δικαιώνονται. Σκύλοι και γάτες που κακοποιούνται μέσα στα κλουβιά τους, χτυπιούνται και πολλές φορές καίγονται με φλόγιστρα ενώ είναι ακόμη ζωντανά, έχουν προκαλέσει κύμα οργής και αγανάκτησης στην Ινδονησία αλλά και διεθνώς.

Σύμφωνα με την ομάδα κατά της κακοποίησης των ζώων Humane Society International (HSI), η αγορά Tomohon πρόκειται για την πρώτη αγορά του είδους της από την οποία θα απαγορευτεί η πώληση κρέατος σκύλων και γατών. Ο οριστικός τερματισμός της σφαγής και του εμπορίου σκύλων και γατών ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον περιφερειακό γραμματέα της πόλης Tomohon, Έντουιν Ρόρινγκ. Η HSI δήλωσε από την πλευρά της ότι θα διασώσει τα εναπομείναντα ζώα (σκυλιά και γάτες) από τους προμηθευτές των σφαγείων και θα τα μεταφέρει σε καταφύγια.

«Ελπίζουμε ότι το Tomohon θα απαλλαχθεί πλήρως από το εμπόριο κρέατος σκύλων και γατών», δήλωσε ο Ρόρινγκ σε τοπικά μέσα. «Πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να μειωθεί το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την κατανάλωση κρέατος σκύλων και γατών στο Tomohon είναι να σταματήσει η πώλησή τους στις αγορές», σημείωσε ο ίδιος. Επιπλέον, προέτρεψε τους καταναλωτές να στραφούν σε άλλες ζωικές πηγές που δεν προκαλούν λύσσα και που θεωρούνται γενικώς πιο υγιεινές, όπως το χοιρινό κρέας, το μοσχαρίσιο και το κοτόπουλο. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα τοποθετήσει αστυνομικούς επιβολής του νόμου στις αγορές, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον πωλητές κρέατος σκύλων και γατών στην πόλη.

Αξιοπερίεργο και ταυτόχρονα εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι η ακραία αγορά της Tomohon είχε διαφημιστεί στο παρελθόν ως τουριστικό αξιοθέατο, έχοντας καταχωρηθεί ακόμη και στο TripAdvisor ως προορισμός πώλησης κρέατος γατών και σκύλων, καθώς και νεκρών ζώων που ανήκουν σε προστατευόμενα είδη, όπως νυχτερίδες, φίδια και άλλα ερπετά. Η HSI σε συνεργασία με ομάδες της Ινδονησίας που αγωνίζονται ώστε η χώρα τους να απαλλαχθεί από το εμπόριο κρέατος σκύλων (Dog Meat Free Indonesia) διεξάγουν εκστρατεία για τον τερματισμό του εμπορίου ζωντανών σκύλων για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς -πέραν της βαναυσότητας για τα ίδια τα ζώα- η λύσσα μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο κατά τη σφαγή ή από την επαφή με μολυσμένο κρέας.



Εικόνες ντροπής και απανθρωπιάς σε αγορές στο Βόρειο Σουλαουέζι

Το 2018 ακτιβιστές κατέγραψαν σε βίντεο απάνθρωπες, ντροπιαστικές και εξοργιστικές εικόνες από δύο αγορές στο Βόρειο Σουλαουέζι, όπου διακρίνονται κατατρομαγμένοι σκύλοι να σκύβουν μέσα στα κλουβιά τους και πωλητές να τους χτυπούν με ξύλινα ρόπαλα στο κεφάλι, ενώ εκείνοι ουρλιάζουν από τον φόβο και τον πόνο. Σε άλλες περιπτώσεις, σε βίντεο έχουν καταγραφεί και οι στιγμές που τα ζώα κυριολεκτικά καίγονται με τη χρήση φλόγιστρου από τους ίδιους ανθρώπους, οι οποίοι ακολουθούν την εν λόγω πρακτική για να αφαιρέσουν το τρίχωμα και να τα προετοιμάσουν για την σφαγή που θα ακολουθήσει.

Ο χαρακτηρισμός της πρακτικής ως «βάναυσα σκληρής» από φιλοζωικές ομάδες είναι ενδεχομένως λίγος και ίσως αδυνατεί να εκφράσει επαρκώς την άθλια αντιμετώπιση των δύσμοιρων αυτών ζώων. Αλλά τόσο Ινδονήσιοι, όσο και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων από διάφορες περιοχές του πλανήτη έχουν ενημερωθεί για τις φρικαλεότητες εις βάρος των ζώων και ευελπιστούμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει. Ο τερματισμός του εμπορίου κρέατος σκύλων και γατών στην αγορά της Tomohon ελπίζουμε πως θα αποτελέσει την αρχή μιας σειράς δραστικών αλλαγών στις πρακτικές της χώρας.

Όταν κυκλοφόρησαν τα βίντεο από τις αγορές στο Βόρειο Σουλαουέζι το 2018, γνωστοί ηθοποιοί και άλλες διασημότητες απηύθυναν έκκληση στον πρόεδρο Τζόκο Γουιντόντο ζητώντας του να κλείσει τις αγορές και δηλώνοντας ότι αν η Ινδονησία απαγόρευε επιτέλους κι αυτή το εμπόριο, όπως έχει ήδη απαγορευτεί σε άλλα ασιατικά κράτη, κάτι τέτοιο «θα γιορταζόταν παγκοσμίως», «καθαρίζοντας» τη φήμη της χώρας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ηθοποιός Κάμερον Ντίαζ, ο Σάιμον Κόουελ, ο κωμικός Ρίκι Ζερβέ, ο Ινδονήσιος ποπ τραγουδιστής Ανγκούν και ο μουσικός Μόμπι είναι λίγα μόνο από τα περισσότερα από 90 ονόματα διασημοτήτων που αναφέρονταν στην επιστολή. «Αυτά τα ζώα, πολλά από τα οποία είναι κλεμμένα κατοικίδια, υποβάλλονται σε ωμές και βάναυσες μεθόδους σύλληψης, μεταφοράς και σφαγής και η απέραντη ταλαιπωρία και ο φόβος που πρέπει να υποστούν είναι σπαρακτική και απολύτως σοκαριστική», αναφερόταν στην επιστολή, που ώθησε την κεντρική κυβέρνηση της Ινδονησίας να εκδώσει κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο το κρέας σκύλου δεν είναι τρόφιμο, και επομένως οι τοπικές διοικήσεις πρέπει να προβούν στην απαγόρευση του εμπορίου.

Ένας ντόπιος ακτιβιστής για την προστασία των ζώων, ο Φρανκ Ντελάνο, εξήγησε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους στην επαρχία της Ινδονησίας, η κατανάλωση κρέατος σκύλου και γάτας με ειδικά μπαχαρικά αποτελεί κληρονομημένη παράδοση, πράγμα που κάνει τον ίδιο να πιστεύει ότι είναι πολύ δύσκολο για τους ντόπιους να την εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με τοπικές φιλοζωικές, χιλιάδες σκύλοι και γάτες σφάζονται σε εβδομαδιαία βάση στο Βόρειο Σουλαουέζι.



Η στάση των σφαγέων και οι πρώτες απαγορεύσεις

«Είμαι απογοητευμένος, αλλά τι άλλο μπορώ να κάνω; Πρέπει να συμμορφωθώ με τους κανονισμούς της κυβέρνησης», δήλωσε ο Μέλκι Πόνγκο, ιδιοκτήτης ενός σφαγείου που προμηθεύει τόνους κρέατος σκύλων και γατών στις αγορές της πόλης εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα αντικαταστήσει το κρέας που πουλούσε με χοιρινό, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

Η πρώτη περιφέρεια που εξέδωσε επίσημη απαγόρευση ήταν η περιφέρεια Καρανγκανιάρ στην Κεντρική Ιάβα, ένα από τα νησιά της Ινδονησίας, το 2019. Το 2020 και το 2021 κι άλλες περιοχές προέβησαν σε απαγόρευση, ενώ τον φετινό Μάρτιο οι αρχές στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, την Τζακάρτα, ανακοίνωσαν ότι απαγόρευσαν το εμπόριο κρέατος σκύλου και γάτας. Ωστόσο, οι αγορές κρέατος σκύλων και γατών βρίσκονταν στο Σουλαουέζι.

Photo: Sasha Sashina/Unsplash
Photo: Sasha Sashina/Unsplash

Το παράδοξο της υπόθεσης

Το παράδοξο είναι ότι η Ινδονησία αποτελεί την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, αφού το 90% των 270 εκατομμυρίων κατοίκων της είναι υποστηρικτές του Ισλάμ, σύμφωνα με το οποίο η κατανάλωση κρέατος σκύλου, όπως και του χοιρινού, απαγορεύεται.

Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι δεν θα αγγίξουν σκύλο ποτέ στη ζωή τους και πολύ περισσότερο δεν θα τον φάνε. Αλλά στην αρχιπελαγική χώρα ζουν και οπαδοί άλλων θρησκειών, ορισμένες μάλιστα από τις οποίες θεωρούν το κρέας του σκύλου παραδοσιακό έδεσμα ή πιστεύουν ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Σύμφωνα με την οργάνωση Dog Meat Free Indonesia, έως και το 7% των Ινδονήσιων καταναλώνουν κρέας σκύλου, κυρίως στο Βόρειο Σουλαουέζι, τη Βόρεια Σουμάτρα και την Ανατολική Νούσα Τενγκάρα, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται από χριστιανούς.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το ξέσπασμα του Covid-19 πιστεύεται ευρέως ότι προέκυψε από μια παρόμοια αγορά στην Κίνα, όπου πωλούνταν νυχτερίδες, κρέας σκύλου και άλλα ζώα, σε συνθήκες που ήταν οτιδήποτε άλλο πέρα από υγιεινές.



Με πληροφορίες από Dog Meat Free Indonesia, Humane Society International  και Los Angeles Times

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ