Πώς θα ξέρω ότι η γάτα μου μ’ αγαπάει;

Ενώ στην περίπτωση των σκύλων τα πράγματα είναι σχετικά απλά, οι γάτες χαρακτηρίζονται από μια τάση να είναι μυστηριώδεις και να επιδεικνύουν μεγάλη ευμεταβλητότητα στη διάθεσή τους.

Κάτι που ισχύει όμως για όλα τα ζώα είναι ότι η αγάπη τους προς εμάς άλλοτε εκδηλώνεται έντονα, κι άλλοτε διακριτικά. Στο κομμάτι της διακριτικότητας δε, θα έλεγε κανείς ότι οι γάτες σχεδόν πάντοτε ξεπερνούν τους σκύλους, αφού είναι σπανιότερες οι περιπτώσεις που αποφασίζουν να εκδηλώσουν ξεκάθαρα την αγάπη τους, κι αυτό ενίοτε οδηγεί τους ιδιοκτήτες γατών να αναρωτιούνται σχετικά με το εάν και κατά πόσο πραγματικά τους αγαπάει η γάτα τους.

Όπως και να ‘χει, ο γνώστης της συμπεριφοράς της γάτας είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα σημάδια που υποδηλώνουν την αγάπης της. Όσο περισσότερο εμπιστεύεστε το ένστικτό σας – όπως ακριβώς κάνει και η γάτα σας – τόσο περισσότερο θα βλέπετε και θα αισθάνεστε πόσο πολύ σας αγαπάει το κατοικίδιό σας.


Η κρίσιμη προϋπόθεση

Το σημαντικότερο που θα πρέπει να σκεφτεί κανείς εάν απορεί αν τον αγαπά η γάτα του, είναι η ευτυχία της. «Είναι η γάτα μου ευτυχισμένη;». Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε οι πιθανότητες να μην σας αγαπάει είναι ελάχιστες έως μηδαμινές. Άλλωστε, εάν οι πράξεις σας και η παρουσία σας είναι η πηγή της ευτυχίας της γάτα σας, πώς θα μπορούσε να μην σας αγαπά; Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι για τη γάτα η ευτυχία είναι σχεδόν συνώνυμο με την αγάπη που τρέφει για τον κηδεμόνα της. Αλλά ακόμα και κατά την απουσία σας, μόνο και μόνο γνωρίζοντας ότι θα επιστρέψετε, μπορεί να παραμένει ήρεμη κι ευτυχισμένη. Με άλλα λόγια, σας δείχνει εμπιστοσύνη, κι όπως ισχύει και με τα σκυλιά, η εμπιστοσύνη πρόκειται για μια σαφή ένδειξη αγάπης του ζώου προς εσάς.


Πώς θα καταλάβω ότι η γάτα μου μ’αγαπάει;

Ακολουθούν μερικές ενδείξεις που δηλώνουν την αγάπη μιας γάτας για τον ιδιοκτήτη της. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να αναφερθεί ένα από τα κυριότερα πράγματα που κάνει μια γάτα να φανερώσει την αγάπη και την εμπιστοσύνη της, το οποίο δεν είναι άλλο από το ανοιγόκλεισμα των ματιών.

Με το να ανοιγοκλείνει μια γάτα τα μάτια της είναι σαν να δίνει ένα φιλί, είναι το χαμόγελό της, είναι η ένδειξη ότι είναι δεμένη με το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται όταν εκτελεί την κίνηση. Είναι σαν να λέει «σ’ αγαπώ». Και το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς εάν θέλουμε να δείξουμε την αγάπη μας για εκείνη. Μπορεί την πρώτη φορά να μας φανεί περίεργο το να εκφράζουμε την αγάπη μόνο με τα μάτια κι όχι μαζί με ένα χαμόγελο, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε στην «ανθρώπινη γλώσσα», αλλά ο γάτος ή η γάτα μας θα καταλάβει, γι’ αυτό να είστε βέβαιοι! Ας δούμε μερικές ακόμη ενδείξεις αγάπης.

Photograph by Μustafa Εzz/Pexels
Photograph by Μustafa Εzz/Pexels

9 ενδείξεις


Σας «μιλάει»

Μολονότι η φωνητική έκφραση της γάτας μπορεί να αποτελεί απλώς έκφραση προβλημάτων, όπως πόνου, έντασης, στρες και ασθενειών (κώφωση, γεροντική άνοια, άνοια, ασθένειες του θυρεοειδούς, ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.α.), το νιαούρισμα, από την άλλη πλευρά, αποτελεί μέρος του φυσιολογικού φάσματος συμπεριφοράς των γατών.

Επιπλέον, στη θετική του μορφή, πρόκειται για μια έκφραση εκτίμησης προς τον ιδιοκτήτη της. Πάντα παίζει ρόλο, ωστόσο, οι συνθήκες μέσα στις οποίες η γάτα σάς «μιλάει», γι’ αυτό και είναι πραγματικά σημαντικό να παρατηρείτε τη γάτα σας και τη συμπεριφορά της μέσα στο εκάστοτε περιβάλλον.

Κάτι ακόμη που έχει σημασία είναι η ράτσα της γάτας, διότι καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το πόσο επικοινωνιακή είναι. Είναι εύκολο να κάνετε μία ιδιαίτερα επικοινωνιακή γάτα να «μιλήσει», αρκεί να ενισχύετε την ομιλιτικότητά της με θετικά σημάδια, ώστε εκείνη να αντιληφθεί ότι σας αρέσει αυτό που κάνει κι ότι είναι μια επιθυμητή συμπεριφορά.

Σε κάθε περίπτωση, το νιαούρισμα είναι σημαντικό να μπορείτε να το ερμηνεύετε, όχι μόνο για να καταλάβετε εάν η γάτα σας σάς αγαπάει, αλλά και για να μπορείτε να καταλάβετε πότε η γάτα προσπαθεί να εκφράσει κάτι αρνητικό και χρειάζεται τη βοήθειά σας. Αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τα καταφέρετε, ζητήστε τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας.


Σας δίνει δώρα

Φυσικά και δεν περιμένει κανένας η γάτα του να τού αγοράσει τα αγαπημένα του αθλητικά παπούτσια, το τελευταίο βιντεοπαιχνίδι που κυκλοφόρησε στην αγορά, το αγαπημένο του βιβλίο ή εισιτήρια για το σινεμά, αλλά στη γλώσσα της η προσφορά δώρου είναι πολύ σημαντική, επειδή καθιστά ολοφάνερη την αγάπη της για το πρόσωπο στο οποίο προσφέρει το δώρο.

Αν ακόμα αναρωτιέστε τι θα μπορούσε να είναι αυτό το δώρο, σκεφτείτε λίγο καλύτερα. Το βρήκατε; Αν όχι, τότε ίσως χαθεί ο ενθουσιασμός σας, αφού αυτό συνήθως είναι ένα νεκρό ποντίκι ή ένα πτηνό που η γάτα σας κυνήγησε και έπιασε για εσάς. Ας συνειδητοποιήσουμε, όμως, μετά την πρώτη απογοήτευση για το άχρηστο για εμάς δώρο, ότι πρόκειται για κάτι που η γάτα κάνει μέσα από την καρδιά της.

Είναι μια πράξη που εκείνη την αντιλαμβάνεται ως τρυφερή και θέλει να σας δώσει αυτό που κόπιασε για να το σκοτώσει για να σας κάνει να καταλάβετε ότι σας υπολογίζει, σας αγαπά κι ότι θέλει κι εκείνη κάτι να σας προσφέρει, αναγνωρίζοντας τα όσα της προσφέρετε εσείς. Είναι σημαντικό να δείξουμε τον ενθουσιασμό μας για το δώρο της, γιατί διαφορετικά είναι σαν να της ζητάμε κάτι παραπάνω από αυτό που μπορεί να προσφέρει, επομένως σκεφτείτε πώς θα νιώθατε εάν βρισκόσασταν σε αυτή τη θέση. Όχι και τόσο όμορφα, έτσι δεν είναι;


Κοιμάται κοντά σας

Αν η γάτα σας προτιμά το χώρο όπου κοιμάστε για να ξεκουραστεί, παρόλο που έχει το καλαθάκι της σε άλλο σημείο του σπιτιού, τότε είναι σαφές ότι θέλει να κοιμηθείτε παρέα. Κι αυτό για ποιόν άλλο λόγο θα το έκανε, πέρα από την αγάπη της για εσάς; Για κανέναν! Εξάλλου, νιώθει ήδη ασφαλής στο σπίτι. Θέλει απλώς να σας έχει κοντά της.

Επίσης, όταν ακόμη δουλεύετε στο γραφείο και η γάτα σας έρχεται και σάς σκουντά, εκείνη την ώρα σας λέει να αφήσετε ό,τι κάνετε και να πάτε να ξαπλώσετε μαζί της στο κρεβάτι ή στον καναπέ. Πρόκειται για άλλη μια τρανταχτή απόδειξη της αγάπης της.

Photograph by Eberhard Grossgasteiger/Pexels
Photograph by Eberhard Grossgasteiger/Pexels

Σας δείχνει την κοιλιά της

Όπως συμβαίνει και με τον σκύλο, η γάτα νιώθει ευάλωτη όταν γυρνά ανάποδα και δείχνει την κοιλιά της, γι’ αυτό και αποκλείεται να το κάνει σε κάποιον που δεν τον εμπιστεύεται. Ένας σκύλος συνήθως είναι πιο αφελής σε αυτό το κομμάτι, αφού μπορεί να ζητήσει χάδια στην κοιλιά του από κάποιον που πριν από λίγο ήταν άγνωστος, αλλά η γάτα είναι εξαιρετικά σπάνιο να το κάνει, επειδή δεν εμπιστεύεται το ίδιο εύκολα. Είναι, κατά μία έννοια, πιο καχύποπτη. Όταν, λοιπόν, η γάτα σας γυρίζει στην πλάτη της και σας δείχνει την κοιλιά της για να την χαϊδέψετε, αυτό συνδέεται στενά με την αγάπη που σας έχει, η οποία πηγάζει από το ότι σας εμπιστεύεται κι ότι δεν έχει πρόβλημα μαζί σας να νιώθει εκτεθειμένη.


Τρίβει το κεφάλι της πάνω σας

Αν η γάτα σας τρίβει το κεφάλι της πάνω στο δικό σας ή χαϊδεύει τη μύτη της στο πρόσωπό σας, ή επίσης πάνω στους ώμους, στο στήθος και στα πόδια σας, θέλει να σας εμποτίσει με τη μυρωδιά της, ώστε να αναμειχθούν οι μυρωδιές σας.

Αυτό αποτελεί μια πράξη «εδαφικής κυριαρχίας», δηλαδή είναι κάτι που η γάτα σας κάνει προσπαθώντας να περάσει το οσφρητικό σήμα σε κάποια άλλη γάτα που θα έρθει κοντά σας ότι «αυτός ο άνθρωπος είναι δικός μου, όχι δικός σου!». Η ξένη γάτα, μυρίζοντας τη μυρωδιά της δική σας πάνω σας, θα λάβει ακριβώς αυτό το μήνυμα, και η γάτα σας το ξέρει.


Σας γλείφει

Όταν η αγαπημένη σας γατούλα σάς γλείφει, αυτό που κάνει είναι ουσιαστικά να σας «περιποιείται». Αυτό δείχνει, αφενός, ότι της αρέσετε πολύ και, αφετέρου, πρόκειται για ξεκάθαρο σημάδι ότι σας θεωρεί μέλος της γατίσιας οικογένειάς της! Το ίδιο, άλλωστε, κάνουν και στα μικρά τους ή σε άλλες γάτες που θεωρούν οικογένεια ή που πράγματι είναι, π.χ. τα αδέλφια τους.

Όταν μια γάτα περιποιείται το τρίχωμα μιας άλλης γάτας, αυτό είναι μια ένδειξη στοργής. Επίσης, όταν η μαμά γάτα γλείφει τα μικρά της, ενισχύει το δεσμό της μαζί τους, ενώ παράλληλα τα περιποιείται. Επομένως, όταν η γάτα σας σάς γλείφει, να ξέρετε ότι φανερώνει την εκτίμηση και την αγάπη της για εσάς, κι ότι θέλει να είστε χαρούμενοι, εκδηλώνοντας μάλιστα την προθυμία της να σας βοηθήσει σε αυτό με το να σας προσέχει!


Η ουρά της παίρνει σχήμα ερωτηματικού

Εδώ τα πράγματα είναι απλούστατα. Όταν η γάτα σχηματίζει με την ουρά της ένα ερωτηματικό, ουσιαστικά λέει «σ’ αγαπώ» και μάλιστα με θαυμαστικό, ενώ όταν η ουρά της βρίσκεται σε όρθια θέση, αυτό συνήθως εκφράζει στοργή και εμπιστοσύνη.


Σας «πλάθει κουλουράκια»

Πρόκειται για μια κίνηση που θυμίζει ζύμωση και πολλοί γατοκηδεμόνες την αναφέρουν και ως «πατουσάκια», επειδή η γάτα σας «ζυμώνει» με τις πατούσες της σαν να σας κάνει χαλαρωτικό μασάζ. Η κίνηση αυτή προέρχεται από την παιδική της ηλικία, όταν ακόμη ήταν γατάκι και τη χρησιμοποιούσε για να διεγείρει τη ροή του γάλακτος στη μαμά της κατά τον θηλασμό. Ειδικά για τις μεγαλύτερες ηλικιακά γάτες που «πλάθουν» ακόμη, αυτό δηλώνει συνήθως απόλυτη ικανοποίηση, χαρούμενη, χαλαρή διάθεση και αγάπη για εσάς. Πρόκειται, μάλιστα, για μία από τις σημαντικότερες ενδείξεις αγάπης στη γλώσσα των γατών.


Τρίβεται στα πόδια σας

Αν η γατούλα σας δεν χορταίνει να περνά ανάμεσα από τα πόδια σας και να τρίβεται πάνω τους, αυτό δείχνει ότι σας αγαπάει. Το χάιδεμα γύρω από τα πόδια σημαίνει στη γλώσσα της κάτι σαν «είμαι δική σου και εσύ δικός μου», είναι ίσως η αντίστοιχη αγκαλιά της γάτας.

Photograph by Zariflavin/Pexels
Photograph by Zariflavin/Pexels

Τελικά, σας αγαπάει;

Τώρα που ξέρετε ποιά σημάδια πρέπει να παρατηρήσετε, είναι βέβαιο ότι μπορείτε να απαντήσετε στο ερώτημα εάν η γάτα σας σάς αγαπάει. Σίγουρα χρειάζεται περισσότερος «κόπος», συγκριτικά με έναν σκύλο που θα το έδειχνε συνήθως ξεκάθαρα, αλλά είναι μέχρι να μάθετε τη γλώσσα της, τον τρόπο που εκφράζεται και που εκδηλώνει τα συναισθήματά της. Αν εξοικοιωθείτε με τις ενδείξεις, θα είναι πάντα εύκολο για εσάς να γνωρίζετε πότε μια καινούρια γατούλα που πήρατε στο σπίτι αρχίζει να δένεται μαζί σας και να σας αγαπάει.

Να θυμάστε πάντα, ωστόσο, ότι είναι εξίσου σημαντικό να δείχνετε κι εσείς την αγάπη σας για εκείνη και να επιχειρείτε να χρησιμοποιήσετε και τη δική της γλώσσα (π.χ. ανοιγόκλειμα ματιών), ώστε να διασφαλίζετε ότι επικοινωνείτε αποδοτικά μαζί της και ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και εκδήλωση των συναισθημάτων σας. Με τον καιρό, σίγουρα θα μάθετε κάποια από τα δικά της «κόλπα», όπως κι εκείνη τα δικά σας, όμως η υιοθέτηση των τρόπων επικοινωνίας του είδους, εν προκειμένω του μικρού αιλουροειδούς, μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον μεταξύ σας δεσμό και να καταστήσει ξεκάθαρο και για τις δύο πλευρές ότι είστε ο ένας για τον άλλο!


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ