Πρόγραμμα Συγκριτικής Ογκολογίας: Πώς ο καρκίνος σε σκύλους συνεισφέρει στην κατανόηση του ανθρώπινου καρκίνου

«Οι σκύλοι μάς παρέχουν την καλύτερη αναπαράσταση του ανθρώπινου καρκίνου μετά από τους ίδιους τους ανθρώπους, και αυτό γιατί αναπτύσσουν καρκίνο με φυσικό τρόπο, ως μέρος της ζωής τους σ’ αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε η κτηνίατρος Δρ Έιμι ΛεΜπλάνκ, η δεύτερη και νυν διευθύντρια του Προγράμματος Συγκριτικής Ογκολογίας στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Στη συνέχεια, η κτηνίατρος εξηγεί: «(Οι σκύλοι) δεν είναι πειραματόζωα που διατηρούνται σε επιτηδευμένα και ελεγχόμενα περιβάλλοντα που προκαλούν πειραματικά ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι (η έρευνα του καρκίνου μέσω των σκύλων) είναι όσο πιο ρεαλιστική και αληθινή μπορεί να γίνει», αφού οι σκύλοι τρέφονται με πολλά από τα ανθρώπινα τρόφιμα, κοιμούνται στα κρεβάτια των ιδιοκτητών τους, περπατούν στο ίδιο γκαζόν και αναπνέουν τον ίδιο αέρα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι σκύλοι έχουν επίσης άθικτο, λειτουργικό και εκπαιδευμένο ανοσοποιητικό σύστημα, επειδή εμβολιάζονται και αρρωσταίνουν περιστασιακά. Η Δρ ΛεΜπλάνκ περιέγραψε το Πρόγραμμα Συγκριτικής Ογκολογίας στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) ως μια πλατφόρμα που φέρνει κοντά ερευνητές από διάφορα κτηνιατρικά ακαδημαϊκά κέντρα.

Η Κοινοπραξία Συγκριτικών Ογκολογικών Δοκιμών (COTC) του προγράμματος αριθμεί σήμερα 21 μέλη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και δύο ακόμα στον Καναδά. Από την ίδρυσή της, το 2003, η κοινοπραξία έχει ολοκληρώσει 17 κλινικές δοκιμές σε συνολικά 738 σκύλους.

Ο καρκίνος στους σκύλους μοιάζει με τον καρκίνο στον άνθρωπο, ακόμη και σε μοριακό επίπεδο, σύμφωνα με την κτηνίατρο, ενώ τον τελευταίο καιρό το πρόγραμμα εστιάζει περισσότερο στη βιολογία του καρκίνου στους σκύλους, υποβοηθούμενο από μια «έκρηξη» εργαλείων, όπως η βελτιωμένη παρατήρηση του γονιδιώματος των σκύλων και τα εργαλεία εξέτασης της γονιδιακής έκφρασης του καρκίνου που αυτοί αναπτύσσουν.

Καθώς το Πρόγραμμα Συγκριτικής Ογκολογίας ενσωματώνεται στον ευρύτερο κλάδο της ογκολογίας, μια ακόμη αλλαγή είναι ότι τα Εθνικά Ινστοτούτα Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδοτούν απευθείας έρευνες για τον καρκίνο των σκύλων, σε τομείς όπως η ανοσοθεραπεία και ο γονιδιωματικός χαρακτηρισμός. Μία από τις τελευταίες εξελίξεις αποτελεί η χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της δημιουργίας του Integrated Canine Data Commons, ενός χώρου αποθήκευσης δεδομένων που αφορούν τον καρκίνο των σκύλων.

Η Δρ Έιμι ΛεΜπλάνκ θεραπεύοντας έναν καρκινοπαθή σκύλο, τον Ρόξι, ο οποίος συμμετέχει σε μια δοκιμή που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συγκριτικής Ογκολογίας στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Η κτηνίατρος ήταν τότε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου του Τενεσί. Σήμερα, είναι διευθύντρια του προγράμματος στο NIH. (Photo Dr. LeBlanc/AVMA)
Η Δρ Έιμι ΛεΜπλάνκ θεραπεύοντας έναν καρκινοπαθή σκύλο, τον Ρόξι, ο οποίος συμμετέχει σε μια δοκιμή που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Συγκριτικής Ογκολογίας στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Η κτηνίατρος ήταν τότε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου του Τενεσί. Σήμερα, είναι διευθύντρια του προγράμματος στο NIH. (Photo Dr. LeBlanc/AVMA)

Η συνεισφορά στην Παιδιατρική Ογκολογία

Επιπλέον, η κτηνίατρος δήλωσε ότι το ίδιο το Πρόγραμμα Συγκριτικής Ογκολογίας δημιούργησε ένα πρόγραμμα γονιδιωματικού χαρακτηρισμού μεγάλης κλίμακας για το οστεοσάρκωμα σε σκύλους. Το οστεοσάρκωμα παρατηρείται σχετικά συχνά στους σκύλους, αλλά σπανίως συναντάται στους ανθρώπους και προσβάλλει κυρίως εφήβους και νεαρούς ενήλικες, επομένως οι παιδίατροι – ογκολόγοι παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους σκύλους ως μοντέλα.

Το Πρόγραμμα Συγκριτικής Ογκολογίας συνεργάστηκε επίσης με το Ίδρυμα Morris Animal Foundation σε μια δοκιμή αξιολόγησης ενός εμβολίου για το οστεοσάρκωμα σε σκύλους, με επικεφαλής τη Δρα Νίκολα Τζ. Μέισον, καθηγήτρια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η ίδια πλατφόρμα εμβολίου χρησιμοποιείται τώρα σε κλινικές δοκιμές σε παιδιά. Αυτή η εναρμόνιση μεταξύ κτηνιατρικής και ανθρώπινης ογκολογίας αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για το πρόγραμμα, δήλωσε η Δρ ΛεΜπλάνκ.

Μια μελέτη χρηματοδοτούμενη από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο Molecular Cancer Therapeutics τον Οκτώβριο του 2022, διαπίστωσε ότι ένα νέο φάρμακο για το πολλαπλό μυέλωμα είναι ανεκτό και αποτελεσματικό σε σκύλους. Το πολλαπλό μυέλωμα είναι σπάνιο σε σκύλους και ανθρώπους, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κτηνιάτρου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι τρέχουσες θεραπείες στους ανθρώπους δεν είναι καλά ανεκτές. Συνεπώς, η δοκιμή σε σκύλους «άνοιξε το δρόμο» για μια δοκιμή σε ανθρώπους.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μοντελοποίηση δεδομένων μέσω της έρευνας σε ποντίκια, τα οποία η ΛεΜπλάνκ θεωρεί σημαντικά, καθώς, όπως εξηγεί, προσφέρουν μια μέθοδο για την ιεράρχηση των ιδεών, παρέχοντας ένα βήμα που οδηγεί από τη μελέτη των κυττάρων στη μελέτη των σκύλων και των ανθρώπων.

Πηγή: AVMA

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ