Ανακοινώθηκε νέα χρηματοδοτούμενη έρευνα για την ηπατίτιδα στα Ντόμπερμαν

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία αναζητούν τρόπους για να εντοπίζουν πιο έγκαιρα την ευπάθεια στη νόσο, πράγμα που εάν επιτευχθεί θα συμβάλλει στην βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων.

Χάρις σε μια νέα μελέτη που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Morris Animal Foundation, τα Ντόμπερμαν Πίντσερ φαίνεται πως σύντομα θα επωφεληθούν από την πιο έγκαιρη ανίχνευση μιας σοβαρής και μερικές φορές θανατηφόρας προοδευτικής φλεγμονώδους νόσου του ήπατος.

Η έρευνα, με επικεφαλής τη Δρ Χάιλ Φίτεν (PhD, DVM) Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, αποσκοπεί στον εντοπισμό γενετικών αλλαγών που επηρεάζουν την ανάπτυξη της χρόνιας ηπατίτιδας στη συγκεκριμένη ράτσα. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους εκτροφείς Ντόμπερμαν να λαμβάνουν πιο σωστές και επιστημονικά τεκμηριωμένες αποφάσεις αναφορικά με την αναπαραγωγή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Ίδρυμα Morris Animal Foundation. Οι ερευνητές – κτηνίατροι θα εξετάσουν μια σειρά δειγμάτων, αναζητώντας συγκεκριμένους βιοδείκτες και έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη εντός τεστ έγκαιρης ανίχνευσης της νόσου.

«Ως κλινικός κτηνίατρος, συχνά αισθάνεσαι ανίσχυρος όταν συναντάς τέτοιους ασθενείς στην κλινική», λέει η Δρ Φίτεν. Και συνεχίζει: «Εάν καταφέρουμε να εντοπίσουμε μεταλλάξεις του DNA και βιοδείκτες που σχετίζονται με τη νόσο, θα αποκτήσουμε ενδεχομένως περισσότερες γνώσεις για την πορεία της». Η ίδια συμπληρώνει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο όχι μόνο για τα Ντόμπερμαν, αλλά και για άλλες ράτσες σκύλων που πάσχουν από παρόμοιες μορφές ηπατίτιδας.

Εν αντιθέσει με πολλές περιπτώσεις ηπατίτιδας στους ανθρώπους, η ασθένεια στα Ντόμπερμαν δεν έχει ιογενή προέλευση, καθώς οφείλεται πιθανότατα σε καταστροφή του ήπατος από το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σκύλου. Δυστυχώς, μέχρι να πραγματοποιηθεί η διάγνωση, η καταστροφή του ήπατος είναι ήδη προχωρημένη. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει τη νόσο και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, αλλά οι περιπτώσεις επιτυχούς ανάρρωσης είναι σπάνιες.

Η αντιπρόεδρος Επιστημονικών Δραστηριοτήτων του Morris Animal Foundation, Κάθι Τίτγιε (PhD, MBA), αναφέρει ότι ενώ η ηπατίτιδα πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια, συχνά δε λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν. Η ίδια σημειώνει ότι η εν λόγω μελέτη έχει τη δυνατότητα να προσφέρει νέες γνώσεις επί του θέματος. Απώτερος σκοπός της είναι να εφεύρει έναν τρόπο να εντοπίζεται πιο έγκαιρα η ευπάθεια στη νόσο, αφού πιο έγκαιρη διάγνωση συνεπάγεται -σχεδόν πάντοτε- καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, μέσω της έγκαιρης εφαρμογής της κατάλληλης θεραπείας.

Πηγή: Morris Animal Foundation

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ