«Καταστροφικές συνέπειες» – ρεκόρ για τον κόσμο έφερε ο φετινός Ιούλιος, επηρεάζοντας τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και των ωκεανών παγκοσμίως.
Ιστορικός ήταν ο φετινός Ιούλιος, ο οποίος σηματοδοτήθηκε από καύσωνες και πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίου της υπηρεσίας Copernicus, ήταν κατά 0,33 °C πιο ζεστός από το μήνα που κατείχε έως τώρα το ρεκόρ, δηλαδή τον Ιούλιο του 2019, όταν η παγκόσμια θερμοκρασία είχε φτάσει τους 36,63 °C κατά μέσο όρο. Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ήταν επίσης κατά 0,72 °C πιο ζεστή από τη μέση, όπως έχει προκύψει από καταγραφές από το 1991 έως το 2020 για τον Ιούλιο.
Ήδη από τις 27 Ιουλίου, πριν καν τελειώσει ο μήνας, οι επιστήμονες είχαν θεωρήσει «εξαιρετικά πιθανό» ο Ιούλιος του 2023 να είναι ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί από όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές. Επρόκειτο για μια ζοφερή διαπίστωση που είχε ωθήσει τον τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να εκφράσει την άποψη πως η ανθρωπότητα βγήκε από την εποχή της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος και εισέρχεται σε αυτή του «παγκόσμιου βρασμού».
Οι ωκεανοί δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από την ανησυχητική εξέλιξη της ανόδου της θερμοκρασίας, καθώς σημείωσαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά τους από τον Απρίλιο και πρωτοφανή επίπεδα τον Ιούλιο. Ένα απόλυτο ρεκόρ καταγράφηκε στις 30 Ιουλίου με 20,96 °C και για ολόκληρο τον μήνα η θερμοκρασία της επιφάνειας ήταν κατά 0,51 °C πάνω από τη μέση (1991-2020).
«Ακραία φαινόμενα»
«Παρατηρήσαμε τον Ιούλιο νέα ρεκόρ, τόσο για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας, όσο και για την επιφάνεια των ωκεανών. Αυτά τα ρεκόρ έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη, που είναι εκτεθειμένοι σε όλο και συχνότερα και εντονότερα ακραία φαινόμενα», τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).
Οι ενδείξεις για την άνοδο της θερμοκρασίας, που οφείλεται κυρίως στις ανθρώπινες δραστηριότητες και πρωτίστως στη χρήση ορυκτών καυσίμων, είναι πανταχού παρούσες, καθώς καταγράφηκαν ταυτόχρονα σε όλο τον πλανήτη.
Η Ελλάδα επλήγη σοβαρά από τις πυρκαγιές, όπως και ο Καναδάς, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει επίσης καταστροφικές πλημμύρες. Η νότια Ευρώπη ήρθε αντιμέτωπη με ισχυρό καύσωνα, ενώ το ίδιο συνέβη στη βόρεια Αφρική, στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ και σε ένα κομμάτι της Κίνας, η οποία στη συνέχεια επλήγη επίσης από κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις.
Το επιστημονικό δίκτυο World Weather Attribution (WWA) έχει ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι πρόσφατοι καύσωνες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν «σχεδόν αδύνατο να συμβούν» αν δεν υπήρχαν οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η Copernicus αναφέρει ακόμα πως οι πάγοι της Ανταρκτικής περιορίστηκαν τον Ιούλιο περισσότερο από ποτέ από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων, σημειώνοντας μείωση κατά 15% κάτω από το μέσο όρο για τον μήνα αυτό.
Our European Drought Observatory #EDO CDI for the 2nd 10-day period of July has reported:
Large parts of Central, Northern, & Eastern Europe were affected by #drought🚱
🟠3⃣9⃣.4⃣% of the EU-27 territory in Warning conditions (-0.7%)
🔴5⃣.7⃣% in Alert conditions (+1.3%) pic.twitter.com/9bgGLdO4D4— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) August 8, 2023
«Το 2023 είναι προς το παρόν το τρίτο πιο ζεστό έτος»
Η Σαμάνθα Μπέρτζες υπογράμμισε πως «το 2023 είναι προς το παρόν το τρίτο πιο ζεστό έτος με 0,43 °C πάνω από τον πρόσφατο μέσο όρο» και πως η «μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούλιο (ήταν) 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα». Ο 1,5 βαθμός Κελσίου είναι κυρίως συμβολικός, αποτελώντας το πιο φιλόδοξο από τα όρια που είχαν τεθεί στη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία υπεγράφη το 2016. Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί πως το όριο που αναφέρεται σ’ αυτή τη διεθνή συμφωνία αφορά τον μέσο όρο πολλών ετών και όχι μόνο ενός μήνα.
«Ακόμη κι αν όλο αυτό είναι προσωρινό, δείχνει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των φιλόδοξων προσπαθειών που πρέπει να γίνουν για να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αποτελούν την κύρια αιτία αυτών των ρεκόρ», κατέληξε η Σαμάνθα Μπέρτζες.
Η Copernicus, από την πλευρά της, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως αναμένεται ένα «σχετικά ζεστό τέλος της χρονιάς για το 2023» λόγω της εκδήλωσης του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο συνεισφέρει σε μια περαιτέρω φυσική άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Κι αυτό ίσως να σημαίνει πως το 2023 δεν θα σταματήσει να σημειώνει αρνητικά ρεκόρ το ένα μετά το άλλο, αλλά αυτό μένει να το δούμε.
Our #EFFIS🔥 Fire Danger Forecast for 9 August
🟤Very Extreme Danger is present in:
➡️Areas of the #CastillayLeón & #CastillaLaMancha regions, in #Spain🇪🇸
➡️Southeastern #France🇫🇷, between #Marseille & #Avignon🔴Extreme Danger is present in 🇪🇸🇵🇹🇫🇷🇮🇹🇬🇷https://t.co/2PjdHyXOpI pic.twitter.com/JX4SG8NueQ
— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) August 9, 2023