Κανόνες μεταφοράς κατοικίδιων με αυτοκίνητο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για ασφαλή και ευχάριστα ταξίδια με τον αγαπημένο μας φίλο

Ονειρεύεστε τα επόμενα ταξίδια με αυτοκίνητο παρέα με το κατοικίδιό σας; Πολύ καλά κάνετε ωστόσο αν και διασκεδαστικά, μπορούν επίσης να αποτελέσουν πρόκληση.

Τα σκυλιά μπορεί να γίνουν ανήσυχα και να συμπεριφέρονται με τρόπους που δεν είναι ασφαλείς, όπως να κρέμονται έξω από το παράθυρο ή να πηδούν στην αγκαλιά σας την ώρα που οδηγείτε. Και για την εύκολη, άνετη και ασφαλή μεταφορά των κατοικίδιων ζώων με αυτοκίνητο, οφείλουμε να πειθαρχήσουμε σε κανόνες.

Ο Ζακυνθινός Όμιλος Μέριμνας Ζώων (ΖΟΜΖ) μας δίνει πολύτιμες συμβουλές κανόνων μεταφοράς των κατοικίδιων μας με αυτοκίνητο. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε για ασφαλή και ευχάριστα ταξίδια με το αγαπημένο μας φίλο;

Ο βασικότερος κανόνας μεταφοράς είναι ότι δεν αφήνουμε το ζώο να τριγυρνά μέσα στην καμπίνα. Μπορεί να τρομάξει και να αγριέψει, με σοβαρές συνέπειες για οδηγό και επιβάτες.

Τα κατοικίδιά μας οφείλουμε να τα έχουμε σε ειδικό κλουβί μεταφοράς, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται στα πίσω καθίσματα. Αλλιώς τυχόν άνοιγμα του αερόσακου στη θέση του συνοδηγού, μπορεί να τα τραυματίσει σοβαρά. Το ειδικό κλουβάκι είναι απαραίτητο για τις γάτες, οι οποίες γενικά δεν είναι πολύ… χαλαρές στα ταξίδια με αποτέλεσμα είτε να φοβούνται και να νιαουρίζουν, είτε να γίνονται επιθετικές.

Το εμπρός κάθισμα θα πρέπει να το αποφεύγουμε, όπως και να το κρατάμε στην αγκαλιά μας. Το πίσω κάθισμα είναι το ενδεδειγμένο, ιδανικά μέσα στο ειδικό κουτί μεταφοράς του. Σε περίπτωση που το κατοικίδιο είναι μεγαλόσωμο ή δεν τα πάει καλά με το κουτί του, καλύτερα να στρώσετε ένα προστατευτικό κάλυμμα στο κάθισμα και να αγοράσετε μια ζώνη ασφαλείας για κατοικίδια. Μπαίνει στην υποδοχή της ζώνης ή ασφαλίζει πάνω στην ίδια τη ζώνη ασφαλείας του οχήματος, ενώ το άγκιστρο πιάνει πάνω στο ολόσωμο λουρί (ποτέ σε αυτό που μπαίνει στο λαιμό) για μέγιστη ασφάλεια.

Έτσι σε ένα τρακάρισμα ή σε ένα απότομο φρενάρισμα, το αγαπημένο μας κατοικίδιο μένει προστατευμένο στη θέση του και δεν κινδυνεύει να εκσφενδονιστεί μέσα στην καμπίνα.

ταξίδια
Φωτο: Freepik

Αντίστοιχοι μηχανισμοί συγκράτησης υπάρχουν και για το χώρο αποσκευών, σε περίπτωση που διαθέτετε αυτοκίνητο με ενιαίο χώρο καμπίνας – πορτμπαγκάζ. Οπότε, είναι λάθος να αφήνετε τη γάτα ή τον σκύλο να περιπλανιέται στην καμπίνα, να βγάζει το κεφάλι από το παράθυρο ή να κάθεται στο χώρο για τα πόδια. Μπορεί να του αρέσει η ελευθερία μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά σε μια κακιά στιγμή ίσως τραυματιστεί. Και η ασφάλεια πάντα προηγείται.

Αν πάλι έχουμε σκύλο μεγάλου μεγέθους και δεν γίνεται να τον περιορίσουμε σε κλουβάκι, μπορούμε να του περάσουμε τη ζώνη ασφαλείας, αλλά ας έχουμε υπόψη μας ότι αυτή δεν προστατεύει απόλυτα το ζώο σε περίπτωση ατυχήματος, καθώς δεν έχει την ίδια σωματοδομή με έναν άνθρωπο. Επίσης, πρέπει να κρατάμε το κεφάλι του μέσα στο αυτοκίνητο, για να αποφύγουμε τραυματισμούς.

Όταν ταξιδεύουμε με το σκύλο μας οφείλουμε να κάνουμε περισσότερες στάσεις για να πιει νεράκι, να κάνει την ανάγκη του και να ξεμουδιάσει, ωστόσο χρειάζεται να τον κρατάμε με λουρί, γιατί οι πιθανότητες να έχει τρομάξει και να προσπαθήσει να φύγει, είναι αυξημένες.
Μην αφήνετε ποτέ ένα ζώο μόνο του στο αυτοκίνητο

Να θυμάστε ότι στην καμπίνα του αυτοκινήτου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες, γι΄ αυτό δεν πρέπει να αφήνουμε τα ζώα μας μέσα μόνα τους με σβηστό τον κλιματισμό, ακόμη και αν «πετάγεστε κάπου για 5 λεπτά». Κινδυνεύουν με αφυδάτωση και θερμοπληξία.

Για ζώα φάρμας ή εργασίας, πρέπει να υπάρχει ειδικό ρυμουλκούμενο όχημα (τρέιλερ) μεταφοράς που να το προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες και τα ατυχήματα κατά την μεταφορά.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ