Ρωσία: Περιπολίες δελφινιών στη ναυτική βάση της Κριμαίας

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αυξάνει τον αριθμό των εκπαιδευμένων δελφινιών που χρησιμοποιεί για την προστασία της κύριας στρατιωτικής βάσης του στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο πλαίσιο του πολέμου της με την Ουκρανία, η Ρωσία χρησιμοποιεί «εκπαιδευμένα θαλάσσια θηλαστικά», δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο δελφίνια, φώκιες και φάλαινες μπελούγκα θα έπαιρναν μέρος σε μία «σειρά αποστολών» για την «αντιμετώπιση εχθρικών δυτών», πλησίον της κύριας στρατιωτικής βάσης του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Τα θαλάσσια θηλαστικά φέρονται να προστατεύουν την είσοδο του λιμανιού της Σεβαστούπολης, στο νοτιοδυτικό τμήμα της ρωσοκρατούμενης Κριμαίας, σύμφωνα με τη βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Στη νεότερη έκθεση πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου Άμυνας σημειώνεται ότι η χρήση εκπαιδευμένων θηλαστικών για την υπεράσπιση της βάσης έχει αυξηθεί, ενώ αναφέρεται, επίσης, ότι «οι εικόνες δείχνουν σχεδόν διπλασιαμό των πλωτών κλωβών για θηλαστικά στο λιμάνι, που είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ρινοδέλφινα».



Τα εκπαιδευμένα ζώα χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες από τον στρατό ή τις μυστικές υπηρεσίες για την εκτέλεση συγκεκριμένων αποστολών. Παραδείγματος χάριν, μια φάλαινα μπελούγκα που έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στα ανοικτά των σκανδιναβικών ακτών τα τελευταία χρόνια, πιστεύεται ότι είναι κατάσκοπος εκπαιδευμένος από τον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο, το ρωσικό ναυτικό έχει ήδη χρησιμοποιήσει φώκιες και φάλαινες μπελούγκα στα ύδατα της Αρκτικής.

Μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο στόλος της Ρωσίας έχει αποτελέσει στόχο πολλών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Τον Απρίλιο, ρωσικά πλοία ελλιμενισμένα στη Σεβαστούπολη επλήγησαν από επίθεση που πραγματοποιήθηκε με «τρία μη επανδρωμένα ταχύπλοα σκάφη». Λίγες ημέρες αργότερα, μια αποθήκη καυσίμων στην ίδια πόλη επλήγη από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Οι ενέργειες αυτές ώθησαν τον περασμένο μήνα τη Μόσχα να ανακοινώσει αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης, αναφέρει το Politico. Η Ουκρανία έχει κατηγορηθεί από τη Ρωσία για τις επιθέσεις, αλλά έχει αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη.

Photo: Gala Iv/Unsplash
Photo: Gala Iv/Unsplash

Η βαρύνουσα σημασία των θαλάσσιων θηλαστικών για το Πολεμικό Ναυτικό

Η αξιοποίηση θαλάσσιων θηλαστικών για στρατιωτικούς σκοπούς δεν πρόκειται για κάτι νέο, τουναντίον. Είναι μια παλιά πρακτική, στην οποία οι ένοπλες δυνάμεις έχουν καταφύγει τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα οι αμερικανικές και οι ρωσικές.

Η Κριμαία, ουκρανική χερσόνησος που προσαρτήθηκε παράνομα τον Μάρτιο 2014 από τη Ρωσία, φιλοξενούσε ήδη από το 1965 κέντρο εκπαίδευσης θαλάσσιων θηλαστικών, αν και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, το κέντρο έκλεισε και τα δελφίνια πωλήθηκαν στο Ιράν, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Το 2012, το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας άνοιξε εκ νέου το κέντρο, αλλά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, τέθηκε υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Τα εκπαιδευμένα θαλάσσια θηλαστικά έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς από το ρωσικό ναυτικό. Τον Απρίλιο του 2019, στα ανοιχτά των ακτών της Νορβηγίας, έκανε την εμφάνισή της μια φάλαινα που έφερε στην πλάτη της έναν ρωσικό ιμάντα ως επισήμανση, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες ότι το ζώο ήταν του ρωσικού στρατού.

Το ρωσικό πρόγραμμα για τα δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα συνιστά κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου, αφού μεταφέρθηκε στην Ουκρανία μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και κατασχέθηκε από τη Ρωσία κατόπιν της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, όπως ανέφερε το Ναυτικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας ότι άλλα ρωσικά προγράμματα στην Αρκτική Θάλασσα εκπαιδεύουν φάλαινες μπελούγκα και φώκιες.

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους τα θαλάσσια θηλαστικά -ιδίως τα δελφίνια- θεωρούνται πολύτιμα «περιουσιακά στοιχεία» και σημαντική βοήθεια για τις ένοπλες δυνάμεις είναι, πρώτον, η ευκινησία τους, δεύτερον η ταχύτητά τους και, τρίτον, το σύστημα ηχοεντοπισμού που διαθέτουν.


Οι τρεις λόγοι για τους οποίους τα θαλάσσια θηλαστικά -ιδίως τα δελφίνια- θεωρούνται πολύτιμα «περιουσιακά στοιχεία» και σημαντική βοήθεια για τις ένοπλες δυνάμεις είναι, πρώτον, η ευκινησία τους, δεύτερον η ταχύτητά τους και, τρίτον, το σύστημα ηχοεντοπισμού που διαθέτουν (Photo: Fabrizio Frigen/Unsplash)
Οι τρεις λόγοι για τους οποίους τα θαλάσσια θηλαστικά -ιδίως τα δελφίνια- θεωρούνται πολύτιμα «περιουσιακά στοιχεία» και σημαντική βοήθεια για τις ένοπλες δυνάμεις είναι, πρώτον, η ευκινησία τους, δεύτερον η ταχύτητά τους και, τρίτον, το σύστημα ηχοεντοπισμού που διαθέτουν (Photo: Fabrizio Frigen/Unsplash)

Ο Άντριου Λάμπερτ, καθηγητής ναυτικής ιστορίας, μιλώντας στο NPR ανέφερε ότι τα δελφίνια «θα ήταν ιδανικά για τη δολοφονία ανθρώπινων δυτών», διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το έχουν κάνει ή ότι έχουν εκπαιδευτεί για να το κάνουν, αλλά είναι πιθανό. Οποιοσδήποτε δύτης στο λιμάνι τη νύχτα, θα αποτελεί στόχο».

Ο Σαμ Λαγκρόουν, συντάκτης του USNI News, δήλωσε στην εκπομπή “The World” του PRX ότι τα δελφίνια μπορούν να ανιχνεύσουν αντικείμενα που τα ηλεκτρονικά και μηχανικά συστήματα αδυνατούν να εντοπίσουν. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να πυροδοτήσουν κατά λάθος νάρκες, εξήγησε ο ίδιος, επειδή είναι ευκίνητα στο νερό και, σε αντίθεση με τα πλοία, δεν φέρουν «μαγνητική υπογραφή» που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νάρκη.

Τα πλεονεκτήματα των δελφινιών δεν σταματούν εδώ. Μπορούν, επίσης, να κολυμπήσουν ταχύτερα από τους ανθρώπους, σημείωσε ο Λαγκρόουν, και είναι πιο επιδεκτικά στην εκπαίδευση, αφού μπορούν να καταδυθούν και να επανέλθουν ταχύτατα στην επιφάνεια, χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν τη νόσο της αποσυμπίεσης, γνωστή και ως «νόσος των δυτών».

Ο Άντριου Λάμπερτ παρομοίασε τα δελφίνια με τους σκύλους, αναφέροντας ότι είναι σαν τα «σκυλιά-φύλακες της θάλασσας» και εξηγώντας ότι όπως τα «ισχυρά σκυλιά» έχουν χαρακτηριστικά τέτοια που τα καθιστούν χρήσιμα σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια στην ξηρά, κάτι αντίστοιχο ισχύει για τα δελφίνια στη θάλασσα.

«Κάποια μέρα, οι αποστολές αυτές ίσως να είναι δυνατό να ολοκληρωθούν με υποβρύχια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά προς το παρόν η τεχνολογία δεν μπορεί να συναγωνιστεί τα ζώα», αναφέρει η ιστοσελίδα του Naval Information War Center Pacific (NWIC, Pacific) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για το πρόγραμμα θαλάσσιων θηλαστικών.


 

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ