Σήμερα είναι η μέρα για τη διάσωση του πλανήτη μας

Η 5η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. O Δρ Τζόλι Γουόνγκ, συνεργάτης πολιτικής στο Κέντρο Επιστήμης και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αδράττει την ευκαιρία και μέσα από τις στήλες τής The Standard του Χονγκ Κονγκ τοποθετείται για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και μας υπενθυμίζει ότι υπάρχει «μόνο μία Γη».

Δισεκατομμύρια γαλαξίες υπάρχουν στο σύμπαν και δισεκατομμύρια πλανήτες μόνο στον δικό μας γαλαξία, αλλά υπάρχει μόνο μία Γη. Ο πλανήτης Γη είναι το μοναδικό μας σπίτι και πρέπει να διαφυλάξουμε τους πεπερασμένους πόρους του, γράφει ο Δρ Γουόνγκ.

Το 1972, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τον πρώτο εορτασμό της υπό το σύνθημα «Μόνο μία Γη» (“Only One Earth”), το οποίο ήταν το σύνθημα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το ανθρώπινο περιβάλλον, το οποίο διεξήχθη στη Στοκχόλμη το 1972.

Έκτοτε, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει εξελιχθεί ως μια πλατφόρμα που επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, όπως η ατμοσφαιρική και η πλαστική ρύπανση, καθώς και για τη βιώσιμη κατανάλωση. Συμβάλλει επίσης στην προώθηση αλλαγών στα καταναλωτικά πρότυπα και στην εθνική και διεθνή περιβαλλοντική πολιτική.

Η περσινή χρονιά, γράφει ο Δρ Γούονγκ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αποτέλεσε ιστορικό ορόσημο για το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και την παγκόσμια περιβαλλοντική κοινότητα. Σηματοδότησε την 50ή επέτειο από την ίδρυση του προγράμματος ως αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συνεχίζει τη συλλογική και μετασχηματιστική δράση σε παγκόσμια κλίμακα για την προστασία και την αποκατάσταση του πλανήτη μας. Η εκστρατεία απευθύνει έκκληση για παγκόσμιες λύσεις για την καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικά.

Επικεντρώνεται στην ανάγκη να ζούμε βιώσιμα, σε αρμονία με τη φύση, και στις δυνατότητές μας να στραφούμε σε έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής, τόσο μέσω πολιτικών όσο και μέσω ατομικών επιλογών.

Αυτές οι εμβληματικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος χρησιμεύουν ως μια ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τη συνεργασία και να επιδείξει ηγετικό ρόλο στη μεταμόρφωση προς μια πιο βιώσιμη κοινωνία.

Η κλιματική αλλαγή, οι απώλειες της φύσης και της βιοποικιλότητας, η ρύπανση και τα απόβλητα αποτελούν ηχηρές και σαφείς αποδείξεις ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες στη Γη επιδεινώνονται.

Η μόνη διέξοδος από αυτό το δίλημμα είναι ο μετασχηματισμός των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Τώρα, πρέπει να στραφούμε από το να βλάπτουμε τον πλανήτη στο να τον θεραπεύουμε.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν οι λύσεις και η τεχνολογία για να επιτευχθεί αυτό. Κι αυτές είναι όλο και πιο προσιτές. Οι πραγματικά μετασχηματιστικές επιλογές πρέπει να είναι διαθέσιμες, προσιτές και ελκυστικές για τους ανθρώπους, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν καλύτερες καθημερινές αποφάσεις.

Πολλές από αυτές τις επιλογές μπορούν να δημιουργηθούν μόνο από μεγαλύτερες οντότητες: εθνικές και υποεθνικές κυβερνήσεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Ο πρακτικός οδηγός “OnlyOneEarth” περιγράφει ορισμένες από τις μετασχηματιστικές δράσεις που μπορούν να αναλάβουν μεμονωμένοι και επιχειρηματικοί οργανισμοί και να ενταχθούν στο κίνημα.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τςι αρνητικές επιπτώσεις που απορρέουν από τα αεροπορικά ταξίδια επιλέγοντας κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες τού δείκτη αειφορίας Dow Jones, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των ταξιδιών τους στον πλανήτη μας, όπως η KLM Royal Dutch, η Alaska και η Cathay Pacific.

Ο κλάδος έχει στραφεί προς τις βιώσιμες αερομεταφορές, αντισταθμίζοντας τις εκπομπές διοξειδίου τού άνθρακα μέσω της προώθησης εναλλακτικών βιοκαυσίμων και διαπιστευμένων έργων αντιστάθμισης που φροντίζουν το περιβάλλον.

Πρόσφατα άκουσα τον νομπελίστα Στίβεν Τσου, γράφει ο Δρ Γουόνγκ, να λέει στο Κολέγιο Τρίνιτι στο Κέμπριτζ ότι οι επιχειρηματικοί οργανισμοί, ακόμη και ορισμένες πετρελαϊκές εταιρείες, δεν θέλουν να αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους ως εταιρείες άνθρακα που εκπέμπουν ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Η αγορά πιστοποιητικών ανανεώσιμης ενέργειας από εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας άλλος τρόπος για τους επιχειρηματικούς οργανισμούς να επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη τοπικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι επιχειρήσεις που έχουν αγοράσει αυτά τα πιστοποιητικά κατέχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα περιβαλλοντικά οφέλη, όπως μηδενικές εκπομπές διοξειδίου τού άνθρακα και ατμοσφαιρικών ρύπων, που σχετίζονται με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που φέρουν τα πιστοποιητικά.

Μαζί, θα πρέπει να καταστήσουμε τη βιώσιμη διαβίωση την μόνη και αναντικατάσταση επιλογή.


Δρ Jolly Wong είναι συνεργάτης πολιτικής στο Κέντρο Επιστήμης και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

Πηγή: The Standard (ΗΚ)

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ